hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴40調整班次

238X 發表於 2014-8-6 09:44 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 6/8/2014 09:29 發表

竟然用旅遊路線來同正常市區路線比較,你太牽強喇~

不如咁講:

旅遊路線係奢侈品,點加都合理,
哪怕同一 set 市區路線組合使用量其實未必比佢多。

當然,喺呢個前提下,我絕對支持 B1 加到 20 蚊去換取所有路線唔加價甚至減價
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
KD3321 發表於 2014-8-8 00:06 | 顯示全部樓層

行動最實際
AVD1 發表於 2014-8-8 17:32 | 顯示全部樓層
原帖由 KD3321 於 2014-8-8 00:06 發表

行動最實際

我支持你嘅行動,不過好老實講 send 去比議員佢地如果真係回覆你都係一篇好行嘅野,
真係唔好抱咁大希望佢地知左會即時見效。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
adv_106 發表於 2014-8-11 17:37 | 顯示全部樓層

40面對住甘多競爭,非繁都仲keep到一定客量,九巴呢次去搞40, 擺明倒自己米

其實cut班就應該搵d班次密的線來搞啦,好像48X,59X,74X呢d,由5-8變6-9都慳不少啦,何況呢d線就算cut班(非繁)都不會載不晒,又不會趕客走。
hadboy5 發表於 2014-8-11 19:30 | 顯示全部樓層
原帖由 adv_106 於 2014-8-11 17:37 發表
40面對住甘多競爭,非繁都仲keep到一定客量,九巴呢次去搞40, 擺明倒自己米

其實cut班就應該搵d班次密的線來搞啦,好像48X,59X,74X呢d,由5-8變6-9都慳不少啦,何況呢d線就算cut班(非繁)都不會載不晒,又不會趕客走。 ...
咁而家上座率係咪高左?厲鬼城議員的功力非同凡享,我覺得佢出聲成功機率都幾高,始終總站區

wyooleung 發表於 2014-8-11 22:32 | 顯示全部樓層
更改班次目的真的為了方便缺班,比平時等車時間還要長!
今晚走咗班車,比20分鐘一班還要等多10分鐘 ,如果唔係提重嘢行去搭38好過!
拾顓豭 發表於 2014-9-1 22:05 | 顯示全部樓層

原帖由 adv_106 於 2014-8-11 17:37 發表

其實cut班就應該搵d班次密的線來搞啦,好像48X,59X,74X呢d,由5-8變6-9都慳不少啦,何況呢d線就算cut班(非繁)都不會載不晒,又不會趕客走。 ...

不好意思推推此文, 剛星期六個人搭過此綫, 報一報時間及大概客量, 用車為龍躉

1630 麗港城開車
1638 觀碼
1702 鑽石山
1705 黃大仙 (開始要企)
1710 永光 (再上一打客, 頂閘)
1719 長荔街
1722 美孚
1733 眾安街

非繁來講行車時間唔算太吸引, 不過此程有多種流水, 包括:
麗港城 > 牛頭角 / 九龍灣 (有 5-10 個轉車客)
麗港城 / 觀塘 > 黃大仙
長沙灣 / 美孚 > 光輝圍至荃灣

headcount 過係超過 130 人一個單, 當中去到 >50 客去到眾安街先落, 過後車上尚有 20-30 客左右
15 分鐘時段都咁樣, 20 分鐘一班時段真係搏打爆部車, 憑咩去減班?

PE3529 發表於 2014-9-1 22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2014-9-1 22:05 發表

不好意思推推此文, 剛星期六個人搭過此綫, 報一報時間及大概客量, 用車為龍躉

1630 麗港城開車
1638 觀碼
1702 鑽石山
1705 黃大仙 (開始要企)
1710 永光 (再上一打客, 頂閘)
1719 長荔街
1722 美孚
1733 眾安街
...
50 分鐘算吸引la
MTR 都要45 mins
又要企又轉車
行去千色站又要時間
toyl 發表於 2014-9-2 01:50 | 顯示全部樓層

回復 177# 的帖子

20分鐘彩虹到長荔街,以頂閘計重磅爬斜仍然算係合理時間。
hadboy5 發表於 2014-9-2 08:08 | 顯示全部樓層

20分鐘一班的時段客量真係要期待其他版友做記錄,反而想知星期日的上座率,要厲鬼城議員嘈加返星期日班的機會大D ,暫時得星期日的班次嚇死人姐,之前296D 減左架車九巴係咁俾人炮轟囉,加埋就來區會選舉,議員會落力D去做野