hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴40調整班次

nickk 發表於 2014-8-1 07:47 | 顯示全部樓層

實際加班時段只係加咗一班車咁大把,完全唔覺對葵俊苑打後既客有幫助,尤其是“葵涌道荔景邨“班客,只會繼續等到7點後先上到車...
OMG
dennislokawai 發表於 2014-8-1 09:08 | 顯示全部樓層
講真,如果準時的話,15定20分鐘其實分別唔大,
反正我預啱時間的話等車時間其實無分別。
但問題係,15-20分鐘同20-25分鐘個心理關口已經好大,
尤其仲有條咁快咁密既紅van晌度,
老實講,我搭van 20分鐘足夠我由荃灣去到九龍灣,
做咩仲要呆等你條40呢?
youtube.com/c/dennislokawai
FD5410 發表於 2014-8-1 09:49 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-8-1 02:15 發表

其實 40 係有條件做線王,不過佢地無谷。

講真,38 而家非繁每班車客量唔見得多過 40,但係仲開緊 10-12 分一班,
而且得葵盛獨巿,相反 40 荃灣巿中心非繁同假日都有唔少人流,佢地減 40 唔減 38 係傻仔 ...
都係果句啦,10-12,寫就咁寫啦
實際上呢...

何況 38 中段青公唔少客,坐得滿部車
夜晚唔駛講,我彩虹上已經要企

簡單黎講,38/40/40P/42C 呢組線根本好有潛力
我唔明班次點解會唔加反而走去減班
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
AVD1 發表於 2014-8-1 11:15 | 顯示全部樓層

即係平日非繁時減班都算啦,
有咩可能假日要玩到廿分鐘一班,
九巴係唔係真係癲左 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2014-8-1 11:18 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2014-8-1 09:49 發表
都係果句啦,10-12,寫就咁寫啦
實際上呢...

何況 38 中段青公唔少客,坐得滿部車
夜晚唔駛講,我彩虹上已經要企

簡單黎講,38/40/40P/42C 呢組線根本好有潛力
我唔明班次點解會唔加反而走去減班 ...

要四條線重新大執,
我諗點都要等到區域重組 ~

不過而家 40 已經搞成咁,
我怕荃葵青個區域重組分分鐘又等完北區咁,
借重組之名去減車, 到時四條線加埋用車分分鐘仲小過而家 ...

要做好呢四條線根本就唔係咁複雜,
不過睇九記個思維, 都係算吧啦 ...
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Snoopy@FB8617 發表於 2014-8-1 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2014-8-1 07:47 發表
實際加班時段只係加咗一班車咁大把,完全唔覺對葵俊苑打後既客有幫助,尤其是“葵涌道荔景邨“班客,只會繼續等到7點後先上到車...
計落應該係加接近兩班車既...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
toyl 發表於 2014-8-1 15:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-8-1 12:00 發表
計落應該係加接近兩班車既...

不過為咗唔增加成本就要全日扣返十幾班車嚟(分分鐘少咗個L人)追返個成本,
廿分鐘一班走車後等車時間已經夠鐵路由葵芳去黃大仙,平日日間非繁及假日會仲少客過之前囉!

P.S. 新時間表已公佈,10/13分鐘是分別顯示,坦白講都係解決唔到下午6-7葵芳美孚上唔到車的問題
的確只係攝多一班咁大把,減班數目仲多過加班數目
17:1017:05
17:2517:18
17:4017:31
17:5517:41
18:1017:51
18:2518:04
18:4018:17
18:30

jonathanngan 發表於 2014-8-1 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-8-1 11:18 發表

要四條線重新大執,
我諗點都要等到區域重組 ~

不過而家 40 已經搞成咁,
我怕荃葵青個區域重組分分鐘又等完北區咁,
借重組之名去減車, 到時四條線加埋用車分分鐘仲小過而家 ...

要做好呢四條線根本就唔係咁複 ...

其實如果冇車加,不如就唔好執啦況且荃葵好多地方都冇直車出東九龍,捉襟見肘
OrangeCC 發表於 2014-8-1 20:15 | 顯示全部樓層
我見到個時間表真係好想講粗口
明明依家載客量唔錯 點解要淪落到出啲咁既時間表出黎趕客
老實講15分鐘一班我都係因為佢平過紅van 入觀塘又就腳啲先等
等廿分鐘不如行返去德華公園搭紅van算數
BlackBird 發表於 2014-8-1 20:26 | 顯示全部樓層

40假日20分鐘先一班,唔通想屈人比青衣價搭42C?
P960早日摺線