hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今日沙市有200人等269d
開啟左側

[經歷分享/報告] 今日沙市有200人等269d

cyrcheung 發表於 2014-8-2 10:24 | 顯示全部樓層

或者,九巴真的要諗諗讓更多車長可以跳飛機。。。
Snowbb 發表於 2014-8-2 10:40 | 顯示全部樓層
識搭一定係行去瀝源總站上
 樓主| friend 發表於 2014-8-2 10:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2014-8-1 11:46 PM 發表
今日下繁路過秦石巴士總站, 成個巴總一架47X都冇
係咪城隧或新城市塞車?
新城市冇塞車,我架88K都好準時到新城市,而且我見到不斷有48x番沙田
Aeon802 發表於 2014-8-2 11:04 | 顯示全部樓層

269D應該要係繁忙時間部份班次分拆,去天水圍經元朗完全浪費時間
AVBWU274 發表於 2014-8-2 14:04 | 顯示全部樓層
其實呢個站經常排晒長龍
成日部部頂閘城隧
如果比小弟既話通常坐下一班車
不過269D係咪真係應該加車呢?
www.facebook.com/yuenlongbus
GU9338 發表於 2014-8-2 16:58 | 顯示全部樓層
原帖由 cyrcheung 於 2014-8-2 10:24 發表
或者,九巴真的要諗諗讓更多車長可以跳飛機。。。

269D 早就跳緊飛機
不過出齊 L 人先好講跳飛機有用啦
請用文明來說服我。
kks 發表於 2014-8-2 18:27 | 顯示全部樓層

原帖由 AVBWU274 於 2014-8-2 14:04 發表
其實呢個站經常排晒長龍
成日部部頂閘城隧
如果比小弟既話通常坐下一班車
不過269D係咪真係應該加車呢?

本身呢個站就係269D客倉黎,上番大半車人都算正常,不過個排隊位太細,隧尾乘客有機會有候車安全問題
比起加車,更重要係將上客位改去一個較多位置的地方可能仲較可行,

隔離沙火263下繁耐唔耐都超過200人排隊,但至少因為放最埋面坑地方夠大,所以唔會突晒出馬路

同時除左加車

政府應該考慮下點解決城隧公路往沙田方向下繁日日塞車既問題

有時車龍由沙田火車站對出塞到城門隧道出口

如果唔解決呢個問題加多20架車都冇用
巴士迷A號 發表於 2014-8-2 18:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kks 於 2014-8-2 18:27 發表

隔離沙火263下繁耐唔耐都超過200人排隊,但至少因為放最埋面坑地方夠大,所以唔會突晒出馬路

同時除左加車

政府應該考慮下點解決城隧公路往沙田方向下繁日日塞車既問題

有時車龍由沙田火車站對出塞到城門隧道出口

如果唔解決呢個問題加多20架車都冇用

263搬去最入面係因為某次天文台係不足兩小時內由三號風球改掛為八號風球, 搞到成百幾人排係而家170條坑到(以前係263條坑), 係唔夠位既情況下, D人排到去巴士上黎既果條雙白線到, 九巴先搬263去最入果條坑
happykeroro 發表於 2014-8-2 19:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2014-8-2 10:40 發表
識搭一定係行去瀝源總站上

車都無
行去邊度都無用喇
kks 發表於 2014-8-2 19:07 | 顯示全部樓層

原帖由 巴士迷A號 於 2014-8-2 18:38 發表

263搬去最入面係因為某次天文台係不足兩小時內由三號風球改掛為八號風球, 搞到成百幾人排係而家170條坑到(以前係263條坑), 係唔夠位既情況下, D人排到去巴士上黎既果條雙白線到, 九巴先搬263去最入果條坑 ...

就算果陣唔搬而家都要搬
只要一脫班條龍就會於坑度屈三次然後一路向後排,試過排到落客位果度
如果唔用埋面坑的話....