hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今日沙市有200人等269d
開啟左側

[經歷分享/報告] 今日沙市有200人等269d

kks 發表於 2014-8-4 09:03 | 顯示全部樓層

原帖由 alan2011super3 於 2014-8-4 01:15 發表
其實263有冇可能延長以擴大在沙田的覆蓋範圍,咁從而谷多啲人好不好過用城門BBI?
此外,263的確須加班

與其話不斷加車 (無論係263, 269D 定各城隧 X 線 )
我覺得反而係運吉應該要解決大埔公路擠塞問題
唔係既話 D 城隧線一到繁時就不斷過鐘
最終都係會班次不穩
LR3241-GX6978 發表於 2014-8-4 11:20 | 顯示全部樓層
原帖由 1320 於 2014-8-3 19:41 發表
以前263真係好疏, 不過有再屯轉重組後, 班次其實唔算差
只要時間表整好d就 ok, 當然, 唔好玩收車, 跟時間表開
263實際上係出齊車都頂唔住,雖然有巨量order車過黎幫拖,妣但總係啲唔岩既時間,所以一係就密到6分鐘,一係就23分鐘
btw,其實263張豬紙寫既班次你其實可以無視(即使定點),因為站長通常都唔跟,所以成日出現前車7分班,後車17分班既情況
kks 發表於 2014-8-4 16:13 | 顯示全部樓層
原帖由 LR3241-GX6978 於 2014-8-4 11:20 發表
263實際上係出齊車都頂唔住,雖然有巨量order車過黎幫拖,妣但總係啲唔岩既時間,所以一係就密到6分鐘,一係就23分鐘
btw,其實263張豬紙寫既班次你其實可以無視(即使定點),因為站長通常都唔跟,所以成日出現前車7分班,後 ...

前幾日下繁有日有架 ATR 輕微過鐘到沙田站,果度有成200-300人排緊隊,站長竟然踢走架車 (之前並無脫班),唔安排架車上客,我估係私去城隧轉車站平時 263 一般沙田最多 ATENU 都係上到 100-120人,城隧先會上爆,果陣又唔係脫班,城隧根本唔駛吉車清客

有時我唔太明呢 D 為準時而準時既車務調動意義何在
BlackBird 發表於 2014-8-4 16:35 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2014-8-3 00:31 發表
但係個問題係,
269D 分開做,天水圍線唔夠客

全日拆當然會唔夠客
但係依家只係上繁拆
上繁TSW線點都應該夠
最多拉疏少少

九巴有無心做就另一回事
P960早日摺線
1320 發表於 2014-8-4 16:57 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-8-4 16:35 發表

全日拆當然會唔夠客
但係依家只係上繁拆
上繁TSW線點都應該夠
最多拉疏少少

九巴有無心做就另一回事
無錯, 早繁一定得
最多出個定點, eg:      
tsw 車就 15 分鐘一部直出
yl 車就
12 分鐘一部直出

咁樣市民就唔會浪費時間
回車都快左

The Designer
1320 發表於 2014-8-4 17:15 | 顯示全部樓層
原帖由 alan2011super3 於 2014-8-4 01:15 發表
其實263有冇可能延長以擴大在沙田的覆蓋範圍,咁從而谷多啲人好不好過用城門BBI?
此外,263的確須加班
沙田除左市中心站外, 其他地方既客都好唔集中,
不個可以考慮繁時整幾班263p 去大埔
The Designer
巴士迷A號 發表於 2014-8-4 17:48 | 顯示全部樓層

原帖由 1320 於 2014-8-4 17:15 發表

經新田、上水點都快過屯公、城隧、吐露港掛
Oliver_ME16 發表於 2014-8-4 20:19 | 顯示全部樓層

咁做要城隧轉車站黎做乜?
而且要開都不如開去葵芳呢D有真正需求o既地方好過喇
我...
LR3241-GX6978 發表於 2014-8-4 20:33 | 顯示全部樓層
原帖由 巴士迷A號 於 2014-8-4 17:48 發表

經新田、上水點都快過屯公、城隧、吐露港掛
屯門黎講,唔一定
BlackBird 發表於 2014-8-4 21:37 | 顯示全部樓層

與其去大埔呢個唔知有幾多客既地方
不如263P沙田火車站開去屯碼好過啦
P960早日摺線