hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 問九巴珍寶服役年期
開啟左側

[歷史資料] 問九巴珍寶服役年期

HR9710+KU1391 發表於 2014-8-3 21:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

請問九巴的珍寶其實係咪通常14年就退,唔夠一半行到17年?
九巴邊年開始大規摸退珍寶?
記得80年代尾,荔廠不少路線以11米代珍寶,咁珍寶係調入沙廠做開荒牛定賣左上大陸?
K廠最後用珍寶係5K定13D? 而該兩線珍寶幾時由鴨取代?
夕陽巴士 發表於 2014-8-4 11:52 | 顯示全部樓層
According to Mr Mike Davis的天書, 87年有多過十架sold to China或肢解, 嗰批最短命, 得12至13車齡; 而大部份都係89至90期間退, 16年都唔夠, 但根据天書, 截至94年, 仍有約110架, 當中更有75年登記嘅

Memories like the corners of my mind...
gordon 發表於 2014-8-4 13:58 | 顯示全部樓層
其實可能係因為九巴對佢地攀斜的性能不感滿意, 以致有很多路線不能行走, 可能呢個都係早死的原因.

在80年代:
北區: 半駕駛艙巴士換入雞車
大埔: 半駕駛艙巴士換入雞車
屯門: 70年代用珍寶, 雞車出牌就換雞車, 11米出牌就換11米
元朗: 70年代用珍寶, 雞車出牌就換雞車, 平治出牌就換平治, 剩下的雞車都換埋11米
荃灣葵涌: 本土線或30, 30X, 33A, 35A呢類當年的頹線就用珍寶
沙田: 珍寶在80年代當作後備車, 除了行87B.
九龍灣/觀塘廠市區線: 珍寶在80年代只行走1K, 2K, 11B, 13, 13B, 13C, 13D, 14, 14X, 15X, 23, 24K, 另外11D, 15直至90年代仍有長牛行走, 11D在90年代換珍寶掛牌
荔枝角廠市區線: 珍寶在80年代只行走2E, 5A, 8A, 12, 12A

其可用路線可謂少之又少, 主要都是作為後備車, 而1994年剩下的110部, 行走的路線都不算太多, 計有2E, 5A, 11D, 12, 12A, 13D, 33A, 35A, 87B......而當中13D, 33A都已經不是全線珍寶, 當中有雞鴨掛牌......
加上九巴珍寶沒有風油軑, 其軑重的情況比半駕駛艙車輛嚴重(有睇過巴士年鑑2014的會知道, 長牛堂軑要承受的重量是前軸, 引擎, 司機本身及上層車頭四名乘客, 而沒有風油軑的珍寶承受的重量, 是司機本身, 下層企在車頭的乘客(可以是10-20位), 上層車頭4名乘客, 再加上前軸, 若下層前軸周圍企滿乘客, 乘客的重量就由前軸承受, 所以珍寶比長牛的軑更重)

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
 樓主| HR9710+KU1391 發表於 2014-8-4 19:29 | 顯示全部樓層

珍寶上斜唔掂,要成日轉彎又多客的線又唔掂。路窄多灣又唔夠靈活。例如36,長牛退後,用左珍寶唔夠半年就要用雞。入國瑞路,梨木樹總站咁攞呔,真花氣力。難怪在80年代後期行客少的線,而且多數直路少急彎,應該要減輕車長的攞呔的困難。
31及35A好在少客,否則入北葵涌街市攞呔吃力。
35A以BM牌圖頂寶為主,1993年才轉雞。其實用到17年。
同樣係斜路,珍寶上得秀茂坪但唔上得藍田?唔通因為將軍澳道長命斜?
34在1992年暑假由早期CA牌雞車代,或反映有平頂寶行14年就退。
沙田廠方面,除左87B及86A,珍寶係馬鞍山就開荒牛。當86A轉雞,攪到87B成為當時派車最差的線。
dongfeng 發表於 2014-8-4 22:12 | 顯示全部樓層
當年66用珍寶行屯公,是否慢過雞車?
에이핑크 대박!
dennisung 發表於 2014-8-5 06:47 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2014-8-4 19:29 發表
珍寶上斜唔掂,要成日轉彎又多客的線又唔掂。路窄多灣又唔夠靈活。例如36,長牛退後,用左珍寶唔夠半年就要用雞。入國瑞路,梨木樹總站咁攞呔,真花氣力。難怪在80年代後期行客少的線,而且多數直路少急彎,應該要減輕車長的攞呔的 ...

愚問
成日聽人講珍寶上斜唔掂
但點解對面岸可以用佢黎上山頂呢?
DW8306 發表於 2014-8-5 07:27 | 顯示全部樓層

原帖由 dennisung 於 2014-8-5 06:47 發表

愚問
成日聽人講珍寶上斜唔掂
但點解對面岸可以用佢黎上山頂呢?

請問山頂道,司徒拔道斜度?

dongfeng 發表於 2014-8-5 09:34 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2014-8-5 07:27 發表

請問山頂道,司徒拔道斜度?
以前中巴珍寶經常行柴灣道長命斜,其斜度比司徒拔道更斜,沒有什麼大問題。
最大問題:九巴珍寶不設風油軚。
에이핑크 대박!
kei_hk 發表於 2014-8-5 10:12 | 顯示全部樓層
愚問﹐那個年代是否已經有 18 年使用期限的行政措施?

如果當年未有﹐這個行政措施又在那一年加入?

PB602 發表於 2014-8-5 11:06 | 顯示全部樓層

七十年代之前,中巴係一款Guy Arab走天涯,到七十年代隧道線、海傍大道快線大受乘客歡迎,而Guy車廠早已封笠,要買英製高載巴士,就只有Fleetline同Atlantean,而當中又只有珍寶可以用可靠嘅吉拿引擎。

101、102開線後,由總站開出幾個站就爆滿,要不斷加車同安排中途特別車,好比無底深潭,奈何正值英國工潮不斷,只好引入二手巴士應急,但本土設計水肚不服,呢個問題大家都知。

此時中巴率先引入珍寶,既係創舉亦係無奈。早期珍寶絕對唔可靠,經常水滾裂大陣,但有一個無可取代嘅優點就係載客量超高,呢個優點對於無34呎長雙層巴士嘅中巴尤其明顯,因為對比珍寶對落一級嘅30呎長PD3同Arab V,珍寶載客量多三成,就算十班車壞一班,總容量都仲係高D。

到七十年代尾八十年代初MB、ML、LV投入隧道線,珍寶只好退居本土,而港島本土線多數要爬山,所以中巴根本無得選擇,除非將批車提早退役,否則點都要整到佢識爬山。搞吓搞吓累積十年八年維修經驗,先叫做整到批車有高度可靠性。

八十年代決定起地鐵港島線,因為同中巴主幹線平衡,連運輸署都睇淡中巴同電車前景,除一度考慮拆除電車,亦叫中巴唔好再買新車,唔夠車用的話搵批舊車翻新頂到地鐵通車睇吓點先啦,所以中巴先將批PD翻新,將餘下嘅LX換殼,同埋買大量二手DMS。

好多人話中巴八十年代保守,其實講到尾都係政府政策問題,老實講中巴當年有15%利潤保證,買一億新車政府就保證一年賺千五萬,賺唔夠保證可以加價,如果唔係政府打壓,一定係買新車先大賺,駛咩花咁多無謂錢翻新舊車又只係行幾年(你咪睇LX好長命,好多換殻後只係行多幾年)。

當年中巴又試DD又試BR,其實都係想搵一種可以取代珍寶嘅巴士。我知歷史無如果,但如果無政府打壓,中巴好可能會繼續每年買50至100架新車,根本珍寶好快就無生存空間。