hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 截獲某線掛牌投訴信一封
開啟左側

截獲某線掛牌投訴信一封

LR3241-GX6978 發表於 2014-8-5 00:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我們一班263車長:
現向公司查詢 之前投訴 263 女車長 彭x珍(660x4) 交通意外 遇事不報事件?
公司是否已完成整個調查?還是已經石沈大海 ?此事(千真萬確,人証物証俱全),公司是否對此車長又一次特別眷顧 ,依然網開一面 ,有法不依,對她多次犯錯 ,亦沒有得到應有處分 ?
剛巧路線263 取消8字軌 ,就係呢位女車長之字軌!我們(大部份)263車長,要求能夠把呢位女車長調往其他路線嗎? 因我們與呢位女車長相處十分困難! 大家對佢旣工作態度,極表不滿,她表現出不合群、自私!
例如 :1) 用膳時間, 大家會互相幫忙, 將自己所駕駛之車輛駛前 ,供其他回來用膳車輛停泊,  但 她每次就算在車上亦好,她總不肯自動去將車輛駛前 !要其用膳車長要求下,才不願意地去駛前!亦因她不合群,每當她夜更在站內用膳後,多次開著車之引擎,在車廂內涼冷氣,睇報紙!完全對公司通告,著車不能超過三分鐘之指引不顧!關於調她離開屯西站一事,我們想公司到屯西站做一次訪問調查,收集各263車長意見!
2) 多次於站頭不依公司編定開車時間開車!我們 西站車長亦多次聯名向公司投訴!但始終没結果!
3) 她無論與公司調動年假 ,cut車等!正常必須作後備 工作! 但她(每次)都可以返回263一更車吉位 ,從不用做後備 工作! 其他車長如調編休後 ,都係少數好彩先可派回本身路線
一更車! 多次向屬廠反映"

我們好懷疑呢位女車長,是否與公司一些部門內部份人員有聯繫或利益輸送!所以每次在工作上有憂待! 這事件或可能有造成貪污之嫌,對其他同事被分派工作有不公平之嫌!今次事件已令同事們對公司的公信力受質疑。

大家又點睇
PE3529 發表於 2014-8-5 00:25 | 顯示全部樓層
你內部投訴關依度乜事
 樓主| LR3241-GX6978 發表於 2014-8-5 00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 PE3529 於 2014-8-5 00:25 發表
你內部投訴關依度乜事
點解唔關事
happykeroro 發表於 2014-8-5 00:36 | 顯示全部樓層

公司內部人事問題
點都唔應該放上公眾地方討論吧?

睇黎樓主好想煮死這位車長就真
ATE24 發表於 2014-8-5 00:44 | 顯示全部樓層
八婆o野留翻俾你第二時出本《巴迷一週》雜誌先登好嗎?

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
edhong + 1 《巴迷一週》
Mandurah__Line + 1 留名等人出巴迷一週

查看全部評分

公器公用 香港早要有品
CTB829-chaubb 發表於 2014-8-5 05:36 | 顯示全部樓層
樓主又將一D自己根本已經於事件上持有既定立場既文章放上黎,教人如何討論?
若信件是用作內部調查之用,公開地放上來是恰當做法嗎?
另外,呢到亦應該冇咩人想知呢D無聊車長問題或糾紛。

nickk 發表於 2014-8-5 07:48 | 顯示全部樓層

樓主係263車長定係FF緊?
似乎佢對263都幾多幻想
OMG
S315E 發表於 2014-8-5 11:22 | 顯示全部樓層
樓主要做嘅,明顯係同高層反應,不過唔知你有無能力,又或者去廉記度落案
而唔係喺italk落post,你當落廣告定貼街招?
前者要俾番廣告費,後者你問咗admin攞pass味?
Alex01 發表於 2014-8-5 11:30 | 顯示全部樓層
原本見甘先生你係facebook比人串仲有小小同情
但你根本死不悔改,仲生活係自己嘅世界
你D私人恩怨冇人想知
仲話「係我最折墮個時落井下石係有趣好玩既,果然看盡人情冷暖」
你自己反省下好冇,你估真係人人咁得閒針對你係度邪住晒
好心你自己了解比人串嘅原因啦
唔好話我睇死你,你一日唔改善你嘅態度,你成世人都唔會有出息

去到邊都見到甘先生發表偉論,老是常出現

MV8599 發表於 2014-8-5 15:13 | 顯示全部樓層

巴膠係好中意周圍同人講對條線有幾熟幾熟,又識邊個邊個,知好多巴士佬是非。

佢咁做無非都係想話比大家聽佢係「263線主」啫,
(呢個term好好笑),無謂踢爆人啦