hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃於9月開辦2F和3C晨早特快班次
開啟左側

[問題] 九巴計劃於9月開辦2F和3C晨早特快班次

kay 發表於 2014-8-6 21:20 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-8-6 20:31 發表
3C特班唔係RDP講過喇咩?有人好鍾意拋番RDP既「建議」出黎答題嫁……

我不太記得,所以唔敢答。
(小資料)
3C特班由慈雲山北開,到蒲崗村道後,經彩虹道同太子道東出巿區,RDP寫會快5-10分鐘

呢個係2013 RDP建議,唔知咩原因無左下文/拖到依家復活啦

如果想快多過15分鐘,似乎有D難度

今次2F同3C拍住上一齊搞,似乎應該幾有睇頭,不過學上面話齋,票價問題,唔知加幾多%...
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2014-8-6 22:38 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-8-6 21:09 發表

應該唔會咁簡單,元州街燈陣都唔少嘢…既然而家2F兩繁都係單向多客隔班踼私牌龍翔道返對站,
會唔會學前排幾條T線咁,慈雲山、黃大仙,然後跟40行直插返總站?

因為九巴都有講話現有唔少線行車效率低,現有路線成粒鐘都未返到 ...

不過咁做會影響到九巴用 40 搶錢做黃大仙往長沙灣特快的部署,當然 40 上繁去到黃大仙已經滿晒…

當然我唔知呢條「T2F」收幾錢,但係如果俾我揀,
我直頭會整條 40A 慈雲山落黃大仙後跟 40 入荃灣,用荃灣價一次過做晒長沙灣、葵涌同荃灣返工客

我覺得黃大仙站迫爆,其中一個主因係慈雲山無幾條定線正常的巴士線入巿區,2F 3C 5C 都兜到爆,
搞到好多人搭小巴落黃大仙轉地鐵。
如果巴士定線正常少少,我諗可以減輕黃大仙站唔少壓力。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-8-6 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-8-6 20:55 發表
唔知點解諗到5C,5P再拆條行東九龍走廊5X只做慈雲山好過所謂3X
(雖然3C唔知點改快)

5X 塞東九廊,唔會快過 5P,講完
fb.com/scientisthk2usa/
LD9156 發表於 2014-8-6 22:43 | 顯示全部樓層

估計:佢今次系用"2F特別班次"同"3C特別班次"泥開線,而唔系用"2X"同"3X"既新編號,車費"應該"同正線一樣
 樓主| FBI2 發表於 2014-8-6 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 LD9156 於 2014-8-6 22:43 發表
估計:佢今次系用"2F特別班次"同"3C特別班次"泥開線,而唔系用"2X"同"3X"既新編號,車費"應該"同正線一樣

叫X2F和X3C好唔好?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
238X 發表於 2014-8-6 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 6/8/2014 22:38 發表

但係如果俾我揀,
我直頭會整條 40A 慈雲山落黃大仙後跟 40 入荃灣,用荃灣價一次過做晒長沙灣、葵涌同荃灣返工客

我正正係想開一條咁嘅 40A,
不過我條 40A 會經富山,
同埋除咗繁時,亦會提供春秋二祭特別服務
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
PE3529 發表於 2014-8-6 23:34 | 顯示全部樓層

咁5P 同5C 都係同價姐
toyl 發表於 2014-8-6 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-8-6 22:38 發表

不過咁做會影響到九巴用 40 搶錢做黃大仙往長沙灣特快的部署,當然 40 上繁去到黃大仙已經滿晒…

當然我唔知呢條「T2F」收幾錢,但係如果俾我揀,

其實諗到呢個可能性都係基於6X呢個概念,總站區上夠客快路直達總站區,從極慢流水線執返已投港鐵客量。
如果搞條40A,要同時服務晒長沙灣同荃灣區客路的話,返荃灣要7:45開車,返長沙灣8:20開車都未遲,咁樣就要開多好多班先做晒兩個客路。

其實小弟前年PLG都有提過西九至黃大仙路線全部極慢,亦有以2F舉例,對返工客完全唔及引。
相信點對點特快會陸續開始出現,以比港鐵快的定線將山上流水線返工客源從港鐵搶回以增加收入。
transbus 發表於 2014-8-6 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-8-6 23:00 發表

叫X2F和X3C好唔好?

XBF, 2B 2F Xpress.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
HF3204@243M 發表於 2014-8-6 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2014-8-6 20:18 發表
兩條都估計唔經樂富..

2F 仲可以話經澤安落南昌街..

X2F 經大埔道落山好過經南昌街塞燈...

或者跟 40 落蝴蝶谷道轉左入長沙灣道,行長沙灣道南昌街龍翔道番慈雲山,索性做循環線都未頂...
不過快成咁,想平都難...