hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴T270,T277開辦消息(已有站位更新)
開啟左側

[服務調整] 九巴T270,T277開辦消息(已有站位更新)

PE3529 發表於 2014-8-9 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2014-8-9 10:37 發表
T270收$15.9都平過268B同269B,都唔明有咩好嘈,

又唔見你地嘈268B、269B太貴要減價?
其實點解要用
268B同269B比較?

T270又唔使行大欖
cocogohk 發表於 2014-8-9 15:46 | 顯示全部樓層
原帖由 271_N271 於 2014-8-8 17:33 發表
有冇調整過價錢?
收咁貴 DC冇理由咁都批

其實車程快左比多少少係值得 仲有學上面咁講
T270 $15.9 直程平過 268B 同 269B
SSBT 發表於 2014-8-9 17:49 | 顯示全部樓層
原帖由 cocogohk 於 2014-8-9 15:46 發表

其實車程快左比多少少係值得 仲有學上面咁講
T270 $15.9 直程平過 268B 同 269B
268B 269B 貴,所以T270就要貴?
黃子華既魚旦論...

過左海就神仙,
以後無可能減價
流國FUN又成功爭取
=0=
edhong 發表於 2014-8-9 19:43 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
BlackBird 發表於 2014-8-9 19:59 | 顯示全部樓層
T270收$15.9都平過268B同269B,都唔明有咩好嘈,

T270同268B係兩回事,一條上水開,一條元朗開,根本無得比
T270同常規線270A比,T270的確係貴
唔通有人嘈287X收$8.1既時候又話287X平過68X所以無得嘈?
P960早日摺線
HG6729 發表於 2014-8-9 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2014-8-9 03:48 發表
271同72X合拼?發夢無甘早!
如果271開到下繁青沙特
271下繁應該拆到,
271X廣東道>富亨(經窩打老道,青沙)
271B柏景灣>富亨(經窩打老道,獅隧)

X271 廣東道, 新港, 北京道一號, 廣東道政府合署 >>不停站尖山 直去廣福
現在下繁經常打爆上屠, 呢個組合有得做
Mandy+263M=HG6729
tkf_2005 發表於 2014-8-9 22:30 | 顯示全部樓層

原帖由 HG6729 於 2014-8-9 21:29 發表

X271 廣東道, 新港, 北京道一號, 廣東道政府合署 >>不停站尖山 直去廣福
現在下繁經常打爆上屠, 呢個組合有得做

開得成O既,我諗3個字一班,再加埋廣東道, 1881 2個站所有客源全數上爆X271的話

已經足以將其他271班次踢落半島起載.....
tkf_2005 發表於 2014-8-10 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2014-8-9 10:49 發表

同意, 各位朋友唔好用巴士愛好者或者區議員想法去諗件事
當然巴士公司有需要提供較平嘅選擇俾公眾; 但對於特快綫, 幾蚊雞, 其實未必對中產人士咁重要
好話唔好聽, 搭 T 系路綫俾多幾蚊, 轉頭你用到一個 $4.2 轉乘 ...

其實九巴可以唔加價去開特快O既,

特快比佢收貴D係借特快之名,巧立名目收多D乘客錢O者,

咁做都係想快D蓋番條紅數,唔洗用腦去幫D路線減皮費...即係減班CUT線之類,做得呢D又要比區會講黎講去又唔知嘥幾多時間....

車行快左,吸引更多乘客,實在睇唔到有咩原因可以比老九收貴一般路線,收貴左皆因佢盤數仲蝕緊O者...

如果佢盤數好似對家新城咁,

佢要進一步搵多D就係搵D有潛力路線分拆,提升每班車效益,

你比到一班車開特快,個司機早左到站落地落耐D抖下,

公司都已經慳左油錢,都未計因為開特快班次吸引到O既新客收入....

Neutroginger 發表於 2014-8-10 01:06 | 顯示全部樓層

收得貴, 銀碼大就嘈...
"哇... 搭一程巴士十幾蚊, 來回三十幾.."
大佬, 你比十幾蚊坐左幾多公里巴士?

但係嘈下嘈下又嘈到龍運攪個A43 即回來回八折出黎
大家比多啲心機嘈..
可能嘈嘈下15蚊以上車程,即回第二程半價
樂仔〞 發表於 2014-8-10 01:16 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2014-8-9 10:49 發表

同意, 各位朋友唔好用巴士愛好者或者區議員想法去諗件事
當然巴士公司有需要提供較平嘅選擇俾公眾; 但對於特快綫, 幾蚊雞, 其實未必對中產人士咁重要
好話唔好聽, 搭 T 系路綫俾多幾蚊, 轉頭你用到一個 $4.2 轉乘 ...

新城市個位淨係取消返 50 車速限制已經快返唔少啦 ...
架架車去到個個位都要收慢 , 根本好多時運輸署同路政署係到自製塞車黑點出黎