hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 118巴士重組後不入北角 市民鬧爆
開啟左側

[問題] 118巴士重組後不入北角 市民鬧爆

brianso198 發表於 2014-8-12 09:44 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-8-12 07:28 發表
佢唔出聲唔知情都叫有藉口

反而另一位郭偉強就..明知方案對居民無利都走去贊成

不過呢壇野其實無得講,東區區議會將118提速當係呢屆既工作目標,比你做到,唔通到最後先唔要咩?(省靚區議會個招牌重要過其他野..)

你望下 ...

佢唔知情根本有問題,
因為佢連果個會都無入...

呢d對居民影響重大既會點解可以唔入?

根本唔好話,
成個東區(北角/炮台山)DC無好好把關...

就算真係要通過,
點解唔同巴士公司講需要更多補償方案(例如下繁兩班旺角特經電氣道,渣華道去太古/筲箕灣)

原帖由 asv2 於 2014-8-12 07:08 發表
既然 118 少咗客而 102 多多都做唔曬⋯

奇想⋯
102 縮到嘉亨灣直出騰出資源,加部份 118 既資源開 118A
提早係西灣河落橋,做西灣河,入愛秩序灣後跟 82x 入小西灣

往九龍翠灣邨上橋,落東喜道,愛禮街,愛賢街後跟 102,太康街 ...

問題係擺嘉亨灣可以慳到既車根本唔多...
回車速度相對地同以前擺筲箕灣未必有太大分別(未計果到d燈都幾惡等下)
同埋拉疏118班次去做118A,
柴斜居民會贊成?

nwfb1001 發表於 2014-8-12 10:21 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2014-8-11 21:36 發表
往旺角多數102,甚少112,但我記得紅小一向收12蚊,改道前後都係咁多,因為放學有時搭佢去紅隧口
往北角以前就118,而家就唔知
利申不是北角居民

上兩星期坐紅小由旺角去書局街/筲箕灣都係$12,但之前唔係$11咩 (去到筲箕灣先$12)?
幾時加o左價?
asv2 發表於 2014-8-12 10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2014-8-12 09:44 發表

問題係擺嘉亨灣可以慳到既車根本唔多...
回車速度相對地同以前擺筲箕灣未必有太大分別(未計果到d燈都幾惡等下)
同埋拉疏118班次去做118A,
柴斜居民會贊成?  

而家唔係話跟 2 或 720 咁擺嘉亨灣經筲箕灣喎
係筲箕灣道直入太康街到嘉亨灣喎
相對擺筲總兜愛秩序灣先返樂融軒出再出電車路點都慳到時間

而家既 118,尤其轉時段前後班次根本就亂黎
等半個鐘拖兩三班上山耐唔中就發生
有 118A 迫兩巴開環翠起載可能仲好過而家係度等巴士列車...
brianso198 發表於 2014-8-12 10:27 | 顯示全部樓層

原帖由 asv2 於 2014-8-12 10:26 發表

而家唔係話跟 2 或 720 咁擺嘉亨灣經筲箕灣喎
係筲箕灣道直入太康街到嘉亨灣喎
相對擺筲總兜愛秩序灣先再出電車路點都慳到時間

而家既 118,尤其轉時段前後班次根本就亂黎
等半個鐘拖兩三班上山耐唔中就發生
有 11 ...

我知啊,
不過係咪好理想地慳到好多時間先?
北行係慳到d,
南行又係咪慳到好多呢?

同埋118A事實柴斜觀感上根本唔好...
concept上合理,
但去到柴斜既話根本人地會出聲...
因為柴斜係118其中一個主要客倉...

同埋朝早又應該如何處理呢?
如果朝早無118A既話筲箕灣西灣河堆人唔會出聲?
但如果同時有118,118A,118P的話根本會有資源浪費既問題出現...

mak5052 發表於 2014-8-12 10:53 | 顯示全部樓層
原帖由 adv_106 於 2014-8-12 04:56 發表
其實要解決都有好多辦法,例如112上下繁南行拆一條112P經電氣道直去北角,大約10分鐘一班,可順便加快回車,都未嘗不是好事。
若是把112以澳門6模式,以固有兩種區間車(北角往始創;蘇屋往Sogo)為本拆做兩條線,是否可以?
方略如下:
100:北角—太子,九龍如以前300,港島南行跟舊118,北行跟102
112:蘇屋—天后,如現行路線,但只到天后站
102北行不經維園
PatPatLeo 發表於 2014-8-12 11:32 | 顯示全部樓層
獨家消息:118巴士重組後不入北角 市民鬧爆
重組左咁耐先"獨家",笑死人
Snoopy@FB8617 發表於 2014-8-12 11:35 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2014-8-12 09:44 發表

佢唔知情根本有問題,
因為佢連果個會都無入...

呢d對居民影響重大既會點解可以唔入?

根本唔好話,
成個東區(北角/炮台山)DC無好好把關...

就算真係要通過,
點解唔同巴士公司講需要更多補償方案(例如下繁兩班旺角 ...
某程度上都應該俾條110昆左
以為改左都有110袋都叫做自己線
唔使同人分

仲記得當時仲有大把人表示北角炮台山使咩要補償
110都叫俾多左既情況下
區議員未必真係咁識諗都正常既...
只怪冇熱心人士講...?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
1320 發表於 2014-8-12 11:41 | 顯示全部樓層
呢份報紙, 可以話係全港最垃圾, 一向都無視佢.........
係 c拉, 呀伯  先比佢呃到
The Designer
asv2 發表於 2014-8-12 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2014-8-12 10:27 發表

我知啊,
不過係咪好理想地慳到好多時間先?
北行係慳到d,
南行又係咪慳到好多呢?

同埋118A事實柴斜觀感上根本唔好...
concept上合理,
但去到柴斜既話根本人地會出聲...
因為柴斜係118其中一個主要客倉...

同埋朝 ...

要睇巴士公司點演繹 118A

其實重組後,事實係由 118 抽左資源去 102
但 102 定線傳統導致加班成效有限兼且拖卡嚴重
(非繁時常見係新成街車站已經拍緊拖)

我其實有個 HIDDEN AGENDA 想將呢部份資源做返快線
102 還原原有資源但縮短保持班次

只要兩巴做 118A 慷慨少少,俾返 118/102 免費轉乘
118A 甚至去到旺角就已經夠做
avianwind 發表於 2014-8-12 12:03 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-8-12 11:35 發表
某程度上都應該俾條110昆左
以為改左都有110袋都叫做自己線
唔使同人分

仲記得當時仲有大把人表示北角炮台山使咩要補償
110都叫俾多左既情況下
區議員未必真係咁識諗都正常既...
只怪冇熱心人士講...? ...

睇下兩巴下次RDP有無心改動110
又或者分拆102,102P雙向服務(至少繁時,長遠諗全日服務)