hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 118巴士重組後不入北角 市民鬧爆
開啟左側

[問題] 118巴士重組後不入北角 市民鬧爆

brianso198 發表於 2014-8-12 12:14 | 顯示全部樓層

原帖由 asv2 於 2014-8-12 11:44 發表

要睇巴士公司點演繹 118A

其實重組後,事實係由 118 抽左資源去 102
但 102 定線傳統導致加班成效有限兼且拖卡嚴重
(非繁時常見係新成街車站已經拍緊拖)

我其實有個 HIDDEN AGENDA 想將呢部份資源做返快線
102 還原 ...

咁又去番最基本既問題,
點解唔由110果到諗整條旺角快線而要用118A?

呢架118A兜完小西灣再落埋去愛秩序灣筲箕灣西灣河既話根本小西灣果part做黎無意思...
就算翠灣一樣...

如果唔兜愛秩序灣的話佢地又會唔會嘈?(102係果到唔多人用但有)

brianso198 發表於 2014-8-12 12:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-8-12 11:35 發表
某程度上都應該俾條110昆左
以為改左都有110袋都叫做自己線
唔使同人分

仲記得當時仲有大把人表示北角炮台山使咩要補償
110都叫俾多左既情況下
區議員未必真係咁識諗都正常既...
只怪冇熱心人士講...? ...

其實個問題源於當年電氣道果幾位議員都無入交委(包括郭偉強)
根據呢度:http://www.districtcouncils.gov.hk/east/doc/common/attendance/Attendance%20record%202013%20January%20-%20December.pdf
郭偉強係2013年9月12號先至加入交委會...
但個會4月11號開左啦喎...(仲要118無落小組會,入小組既係110)

許清安仲要到而家都無入交委會...

其實英皇道堆選區唔出聲正常,
但如果城市花園,和富都無腳係度既話,
根本要嘈係好難...

所以後來大家見到郭議員反對咁解...
(當然佢反對都無用,因為4月11號個會根本已經過左,之後加入再反對係無用)

當年我自己都覺得唔需要理,
不過睇完原來朝早好多人(118果個時間已經落成千人)
所以九巴要加特車落110...

hkaiw 發表於 2014-8-12 12:25 | 顯示全部樓層
其實如果在各條隧道均有八達通免費或補少許錢轉乘(即像大㰖隧道及屯門公路轉乘站般),根本上可以減少了不少重複的過海路線。

另外,以現時的客源,大致上往西九龍方向可以分拆為四組:

.第一組:小西灣及柴灣(現時118線)
.第二組:筲箕灣、西灣河、鰂魚涌及北角(現時102P線)
.第三組:北角、炮台山及銅鑼灣北(112線西行改經興發街及告士打道、東行經告士打道維多利亞公園對出一段)
.第四組:天后站開出往銅鑼灣(即大既現時的112線特別班次)

尤其是第四組,每天下午都可以擠滿銅鑼灣特車。
喵...
neoplan720p 發表於 2014-8-12 12:43 | 顯示全部樓層

而家係死症,條110又要做耀東、太古城呢D唔算多客,但又唔可以唔做既「獨市位」,但又要做兩邊唔對程既半特快,變相102較難再去玩拆線,認認真真為電車路乘客提供特快服務來往九龍。

我係較悲觀。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
brianso198 + 1 AGREE

查看全部評分

ccchhhuuunnn 發表於 2014-8-12 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2014-8-12 12:25 發表
其實如果在各條隧道均有八達通免費或補少許錢轉乘(即像大㰖隧道及屯門公路轉乘站般),根本上可以減少了不少重複的過海路線。

另外,以現時的客源,大致上往西九龍方向可以分拆為四組:

.第一組:小西灣及柴灣(現時118線)
.第二組:筲箕灣、西灣河、鰂魚涌及北角(現時102P線)
.第三組:北角、炮台山及銅鑼灣北(112線西行改經興發街及告士打道、東行經告士打道維多利亞公園對出一段)
.第四組:天后站開出往銅鑼灣(即大既現時的112線特別班次)

同意
118已完成
其實就是102同112玩二拆三
而家新城一家親, 就算無轉乘都可以私下拆掂佢, 問題根本不大

第三組還是經維園一帶還是太慢, 尤其興發街無底深洞

(1) 102特快(或叫102X) (102P來回健康村上落橋)
(2) 112X(或叫102A/112A) 北角來往美孚 (112經維園道電氣道/清風街天橋)
(3) 112蘇屋來往天后 (可以銀幕街泊街)

brianso198 發表於 2014-8-12 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2014-8-12 12:43 發表
而家係死症,條110又要做耀東、太古城呢D唔算多客,但又唔可以唔做既「獨市位」,但又要做兩邊唔對程既半特快,變相102較難再去玩拆線,認認真真為電車路乘客提供特快服務來往九龍。

我係較悲觀。 ...

110而家唔知啦...
一係叫巴士公司推個轉乘叫做方便下北角,炮台山人...
一係...搵佢改做旺角車囉...
反正而家去中港城搭110仲要過幾次馬路先到...(d燈仲要惡等)

neoplan720p 發表於 2014-8-12 12:52 | 顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

但如果用110 黎做筲箕灣、太古至旺角特快,即係直接宣佈102 無得玩特快。

但我始終認為用102做特快,會比110好。
一、筲箕灣、太古電車路比耀東、太古城多客,即更有潛質去做密條特快線。
二、110 serve 唔到太古坊客(當然而家都會有少少太古坊客行去太古城搭110,但唔算多);最方便始終係102 行到健康村上橋。
brianso198 發表於 2014-8-12 12:56 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2014-8-12 12:52 發表
但如果用110 黎做筲箕灣、太古至旺角特快,即係直接宣佈102 無得玩特快。

但我始終認為用102做特快,會比110好。
一、筲箕灣、太古電車路比耀東、太古城多客,即更有潛質去做密條特快線。
二、110 serve 唔到太古坊客(當然 ...

而家最搞笑既係110北行只係筲箕灣碌到落北角走既18X時間係一樣...
102P北行客量亦因為有110而跌左...(0737果班102P基本上同0735班110差唔多時間到)

的確,
拆102其實合理兼實際好多...
因為拆102可以令沿線人有一架快車到...
同埋可以將堆資源重新分配令堆車唔會下下碌到筲箕灣,
筲箕灣d空氣唔係好清新架渣...

可惜,
102而家巴士公司個定位根本係流水...(老新81果單野叫堆人坐102/106)
同埋亦要考慮時段問題...(110如無意外都會改時段,不過我諗既旺角特快頭班係九點半)

所以同意閣下所講,
對102能否拆特快持悲觀態度...

hkaiw 發表於 2014-8-12 13:14 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-8-12 12:48 發表
第二組還是經維園一帶還是太慢, 尤其興發街無底深洞

第2組是會經糖水道往東區走廊,再沿118線般不經景隆街站及在鴻興道往紅隧,東行就一是經北角出口離開東區走廊,二是如102P線在鰂魚涌出口離開東區走廊。
喵...
asv2 發表於 2014-8-12 13:57 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2014-8-12 12:14 發表

咁又去番最基本既問題,
點解唔由110果到諗整條旺角快線而要用118A?

一來 102 118 都係九城合營,
用 110 就要諗辦法點樣係新城之間過車

二來,110 而家已經係算爆左
拉長落旺角?得,唔加車唔影響配額咪同你拉囉
跟 103P 落旺角?