hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 914系列改動及新線914A
開啟左側

[服務調整] 914系列改動及新線914A

kwyeung 發表於 2014-8-15 20:38 | 顯示全部樓層

原帖由 CN9AMT100UP 於 2014-8-14 08:19 發表
海麗, 西九四小龍,富昌邨居民過海,首選一定係東涌線
914都係去到大角咀道,大酒店個站先開始會有客
咁照睇,有客的地方,應該就係大角咀,富榮,渡船街

坦白講....914無得救架啦...等得4個字車,再慢慢兜同塞燈,坐地鐵過左海啦
轉 ...

呢條垃圾線,905西環停多五個大站,
非繁可以係奧運站見番,繁時仲快過914。

與其改來改去,區議員又多多反對,一事無成,
倒不如開條差不多一樣嘅905A,
扮哂野西環停一站,
九龍過富榮就入隧道,

陰乾佢等佢自然死亡,好過日日係佐敦浪費時間。
ksmbh 發表於 2014-8-16 00:12 | 顯示全部樓層
保你大,你千奇唔好整條全日線經中碼去電車路的過海線出黎,因為咁樣即刻變碼頭流水,條新巴25死硬...

新巴知道25沒辦法死,所以已經機關算盡,將2仔東行變半直通,以保償18取消做理由去焗中碼銅鑼灣堆流水上$6.90的25黎推高個使用量...

914踢出怡和街正路,沒問題,佢系上客線黎,應該的,踢出海皮即系等槍.....

其實點解當時唔推班客搭11
然後整死25算!?
Ravenclaw 發表於 2014-8-16 01:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2014-8-16 00:12 發表

其實點解當時唔推班客搭11
然後整死25算!?

因為整極都整唔死,寶馬山有個獨市位系度鬼殺咁嘈,果個叫天后廟道下段...

加上之前14/7/2013比老運行政指令通過25改特快之後,已經觸動左寶馬山神經,25更加沒可能死,因為果次老運已經chok左一次外掛,再chok多次就等比人告,所以老運應該唔會比新巴殺25...

竟然霉到發溫又死唔去,咪唯有嘗試做大佢囉,不過可惜都系做唔起囉,仲樣衰過做起條110...

竟然11又ok多客,25又死唔去,咪搵條25做中環渡輪碼頭往來電車路的主力路線囉,仲食埋寶馬山離島學生客,又可以屈到$6.90(所以5x第一個站落橋系IFC,而不是碼頭就系咁解,就系要擺站擺到遠一遠)...

我當然唔鐘意25啦,但如果老運新巴屎忽到比人告的話就無謂啦...

總總的小動作都系話緊比我地聽新巴好不情願地保緊25,你淋下點解佢要保一條一日連3000人都沒的全日線...
dennis28a 發表於 2014-8-16 01:52 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-8-14 14:19 發表

除左101之外,根本西行灣仔道唔應該有第二條過海線,101西行灣仔道系因為我要用$5.70做西環流水,同埋,觀市牛頭角>灣仔我make sure佢地系上619,等619非繁個客量唔好咁樣衰...

619非繁去銅鑼灣雖然系主力,但望下個班次同落車人數,其他都只系好勉強可以收貨,如果101踢鬼埋出海皮的話,你619非繁同我cut到20分班唔該...

我淨係知道每個星期六日下午,619 入東隧過海間唔中有班要企,而果幾班車有七成係銅鑼灣前落晒。
101 行海皮都改變唔到依個事實,
因為當年只有 2 成客牛頭角去中環 101 客叫做重疊。其實 3 成係順利樂華客,5 成係牛頭角至藍田過海客。

另外,平日、六日晚,灣仔至銅鑼灣可以上 8 成客番觀塘,我當你 101 行海皮,最少有六成銅鑼灣客需要 619,
仲未計灣仔道被迫轉搭 619 既新客,其實 619 客量可能仲高

惡意回復是不道德的行為。
Ravenclaw 發表於 2014-8-16 02:44 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-8-16 01:52 發表

我淨係知道每個星期六日下午,619 入東隧過海間唔中有班要企,而果幾班車有七成係銅鑼灣前落晒。
101 行海皮都改變唔到依個事實,
因為當年只有 2 成客牛頭角去中環 101 客叫做重疊。其實 3 成係順利樂華客,5 成係牛頭角 ...

你放心,我唔會計屎忽數去收拾619的,因為619其實本身都系屎忽數黎,佢算系一條超級區內線黎,港島同九龍都系...

喂,起碼有班次人企先叫見得人呀大老,你望下非繁咩班次,如果非繁3-8分一班識企我就話你619好野...

繁時我絕對唔會質疑619的客量,將來只會愈來愈高,不過只限繁時,因為671都瓜埋...

拿,搞清楚,叫得佢行海皮一定系西行,東行行告士打道系傻的,因為咁樣只會做到灣北,講人流,一定系灣仔內街多,只做灣北即系晒氣,除非把炮到好似307咁,引到班人行出去坐你架車,否則東行行灣北=傻...

仲有唔好忘記,未來有個叫會展站的物體,你101咪鬼店灣北呀...

牛頭角往港島方向就多人用,所以點解後來加左安基苑個站,但北行唔入牛總又唔加站,因為往牛頭角系坐101的...

去觀市其實2條都坐得過,因為以呢個年代的路況,坐101同619去觀塘應該一樣時間的...
EX-TL 發表於 2014-8-16 02:50 | 顯示全部樓層

回復 35# 的帖子

中環方向加安基苑站係因為費時兜牛頭角總站, 由119年代轉為619之後加的, 唔關101事.
陳太 發表於 2014-8-16 07:04 | 顯示全部樓層

倘若914A取道紅隧,是否更能節省行車時間和里數呢?
kuro 發表於 2014-8-16 08:40 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2014-8-16 12:02 | 顯示全部樓層
原帖由 陳太 於 2014-8-16 07:04 發表
倘若914A取道紅隧,是否更能節省行車時間和里數呢?

相信九龍區區議員會即時反枱
宜家914塞下佐敦都搞到無晒人搭,行紅隧只會死路一條
一條紅隧綫對大角咀同西九龍填海區係零吸引力
搭開巴士(2E、12、914)嘅人都知加士居道天橋日日塞到過曬果欄,
上橋死,唔上橋(跟2E行佐敦道)一樣死
Ravenclaw 發表於 2014-8-16 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2014-8-16 02:50 發表
中環方向加安基苑站係因為費時兜牛頭角總站, 由119年代轉為619之後加的, 唔關101事.

移加呢個安基苑站肯定唔系119轉619年代加的,因為我好記得細個仲系九龍灣英皇補習時,想坐619返歸時要好痛苦地行到去牛頭角邨果面先有得上車,移加果個安基苑站系後來加落去的,定系以前已經有呢個站但唔系系果個位?呢樣我真系唔知啦...

呢度其實有間接反映出牛頭角往港島系有人用619的,不過唔系話好多囉...

因為如果真系多的話,老運唔會比你咁樣格硬系果度設站,而系一定要入牛總,因為要有足夠空間做排隊區...