hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 914系列改動及新線914A
開啟左側

[服務調整] 914系列改動及新線914A

ksmbh 發表於 2014-8-16 12:29 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-8-16 01:52 發表

我淨係知道每個星期六日下午,619 入東隧過海間唔中有班要企,而果幾班車有七成係銅鑼灣前落晒。
101 行海皮都改變唔到依個事實,
因為當年只有 2 成客牛頭角去中環 101 客叫做重疊。其實 3 成係順利樂華客,5 成係牛頭角 ...

619非繁夜晚真係好惡等
好多時企人
相信趕左唔少客走
ksmbh 發表於 2014-8-16 12:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-8-16 01:42 發表

加上之前14/7/2013比老運行政指令通過25改特快之後,已經觸動左寶馬山神經,25更加沒可能死,因為果次老運已經chok左一次外掛,再chok多次就等比人告,所以老運應該唔會比新巴殺25...

竟然霉到發溫又死唔去,咪唯有嘗試做大佢囉,不過可惜都系做唔起囉,仲樣衰過做起條110...

竟然11又ok多客,25又死唔去,咪搵條25做中環渡輪碼頭往來電車路的主力路線囉,仲食埋寶馬山離島學生客,又可以屈到$6.90(所以5x第一個站落橋系IFC,而不是碼頭就系咁解,就系要擺站擺到遠一遠)...

我當然唔鐘意25啦,但如果老運新巴屎忽到比人告的話就無謂啦..

SORRY請教咩叫CHOK左次外掛?!比人告?!
我覺得新記本來想點都唔想$4.1行清風街(2)
所以要推25
但炮台山客班客又冇興趣上25
結果將班客推比619
成個算盤根本打不響....
見到11MAN頂閘
25就33XX坐唔滿
真係完美錯配
Ravenclaw 發表於 2014-8-16 14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2014-8-16 12:31 發表

SORRY請教咩叫CHOK左次外掛?!比人告?!
我覺得新記本來想點都唔想$4.1行清風街(2)
所以要推25
但炮台山客班客又冇興趣上25
結果將班客推比619
成個算盤根本打不響....
見到11MAN頂閘
25就33XX坐唔滿
真係完美錯配 ...
Chok外掛即系用行政指令,新巴25改特快果個系列的方案系老運強制執行的,並且系好突然,沒記錯只有14日前先通知寶馬山DC的。

25改特快的方案神早系2009年已經提出,炒冷飯炒到2013年都仲炒緊,一直寶馬山都沒放行過的。

老運知道18X早繁系唔會補償到18/P被大幅減班的,因為早繁18/P咁爆系因為灣北,不是中環,所以18X系幫唔到18/P的,仲未計塞車令到一架又疏又貴的18x慢過18/P到中環...

臨急臨忙搵唔到方法補位,又唔夠車,跟著咁好彩比佢淋到用新巴25去幫炮台山,淋住幫到下手,於是咪強行通過方案囉...

咩叫比人告?好簡單,巴士公司就一定要聽老運話的,但老運唔一定要聽區議會話的,因為老運系有絕對權力,而DC只系資詢用。不過,如果老運亂來的話,DC系有權到法院提出上訴告老運的。政府機構,懶就出晒名的,最怕做多錯多,賴麻煩上身(比人告咪麻煩野囉),所以老運通常都聽DC話就系咁解。民生的野實系DC最熟架,老運自己唔會知道邊d巴士公司交出黎的路線方案系會嚴重影響居民架,所以大部份情況都系,DC say yes 咪 yes, no 咪 no 囉。路線方案邊個淋架?當然唔會系老運班懶鬼啦,一定系巴士公司,點解?喂,個荷包d錢系巴士公司架,佢當然要淋路線方案去滿足佢個荷包啦,跟著老運最多只系幫手計下,體下各樣夠唔夠數,跟著份方案就上台見DC架啦...

即系咁,大家唔好踏到對方條尾,繼續開開心心齊齊坐系度,平平安安有糧出就算架啦,跟著加一句,welcome to Hong Kong...
cnquate 發表於 2014-8-23 23:05 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2014-8-16 12:29 發表

619非繁夜晚真係好惡等
好多時企人
相信趕左唔少客走

好多時企人就一定等於好惡等嫁?
有次夜晚十一點幾喺灣仔, 連續黎幾架城巴 619, 都有唔少客上車喎
dennis28a 發表於 2014-8-24 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 cnquate 於 2014-8-23 23:05 發表

有次夜晚十一點幾喺灣仔, 連續黎幾架城巴 619, 都有唔少客上車喎

因為 619 夜晚係好多人搭,而唔想轉車。
只係一班無咩搭過既客仔以為 619 無咩客,我搭親都滿座走人。
惡意回復是不道德的行為。
EX-TL 發表於 2014-8-24 01:45 | 顯示全部樓層
原帖由 cnquate 於 2014-8-23 23:05 發表

部車港澳碼頭開出來, 灣仔上唔到就奇聞啦, 要睇埋炮台山.北角上唔上得晒再作準,
其實銅鑼灣打後好多人係幾班601都上唔到, 見619都照殺, 到觀塘再轉小巴.

你見619在維園企兩三個, 其實去到北角未必載得晒, 司機好人或者有人打鐘就站站停,
唔停的話, 新光戲院.港運城永世都唔駛上車, 通常601已經爆滿飛站, 由619執雞.

我都怕自己越講越誇, 但前日收工冇美食博覽又試係咁, 601果班車明明係柯打,
平時拎40xx都難上車, 星期五晚你拎部16xx, 分明搞事啦, 夜晚十點幾都要拎部細車行,
我在維園等車時見到都諗, 怡和街都未必載得晒, 再係咁不如正式全日拆線, 俾你用細車,
俾你加埋價收$11, 淨做金鐘-天后上東廊返觀塘.秀茂坪, 橫掂時間同金錢上同港鐵打和,
論方便程度, 巴士方便過港鐵咁多. (真係覺得自己好煩, 成日嘈喧巴閉)
ykh 發表於 2014-8-24 10:55 | 顯示全部樓層

原帖由 CN9AMT100UP 於 2014-8-14 08:19 發表
海麗, 西九四小龍,富昌邨居民過海,首選一定係東涌線
914都係去到大角咀道,大酒店個站先開始會有客
咁照睇,有客的地方,應該就係大角咀,富榮,渡船街

坦白講....914無得救架啦...等得4個字車,再慢慢兜同塞燈,坐地鐵過左海啦
轉做兩味,淨做大角咀,富榮,渡船街算啦

我認為914仲有得救,首先放棄欽州街、荔枝角道,直行深旺道、聚魚道入大角咀道,慳十分鐘(計埋燈位)。

其次,好似我之前第二頁提議,914唔行佐敦道,改行西貢街、廣東道、甘肅街,取消渡船街所有站,只係西貢街、甘肅街同欣翔道御金國峯對面有站,咁行起碼慳5分鐘(未計燈位)

https://www.google.com.hk/maps/dir/22.3141557,114.1643889/22.3121458,114.1659768/22.3089944,114.167849/22.3077931,114.1682622/22.3090934,114.1682085/22.3096244,114.1650542/22.3050611,114.1599111/@22.3086062,114.161835,17z/data=!4m13!4m12!1m0!1m0!1m0!1m0!1m0!1m0!1m0!3e0!6m3!1i5!2i1!3i0?hl=zh-TW
實行以上新行法,單程可以起碼慳十五分鐘,兩間巴士公司維持現有派車,調整開車時間,變相加班。

P.S.如果講港島北隧道線應該分幾多條線行,應該開新POST再討論,因為呢個POST始終係講914系列。
fung_peace 發表於 2014-9-19 16:47 | 顯示全部樓層
尋日放工去坐914遊車河,
由海麗邨總站去灣仔(18:29班次,等左我15分鐘)

雖然係落班時間,但過隊道時都係得30個人上車
最多人上車係奧運同渡船街
過海感覺好爽,
去到中,上環速度都ok

雖然只係坐2次,
但都覺得深水埗果段要刪
因為呢段路連撞到4個燈位,客就5個都無 (同埋行多幾步可坐905或地鐵)

再主力大角咀,奧運,渡船街,或其他的西隧過海客
(港鐵香港站都行10分鐘啦,呢個係914的吸引點)

castanopsis 發表於 2014-9-19 17:37 | 顯示全部樓層
原帖由 fung_peace 於 2014-9-19 16:47 發表
尋日放工去坐914遊車河,
由海麗邨總站去灣仔(18:29班次,等左我15分鐘)

雖然係落班時間,但過隊道時都係得30個人上車
最多人上車係奧運同渡船街
過海感覺好爽,
去到中,上環速度都ok

雖然只係坐2次,
但都覺得深 ...

914作為大蝕路線下繁逆向有30個你仲想點?
我昨天見960/373A下繁往港島好多班次都無30個
反而有興趣知道同時段對面線往深水埗方向客量如何
GCx468 發表於 2014-9-19 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-9-19 17:37 發表

914作為大蝕路線下繁逆向有30個你仲想點?
我昨天見960/373A下繁往港島好多班次都無30個
反而有興趣知道同時段對面線往深水埗方向客量如何

上年暑假6點幾中環上車,到入西隧時係有幾個人要企。遇著15分鐘內都無一部905經過,之後914一到唔少乘客就會上,令部車有機會在文華里前後頂閘