hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 美食博覽, 巴士總是不加班!
開啟左側

[經歷分享/報告] 美食博覽, 巴士總是不加班!

EX-TL 發表於 2014-8-16 04:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

美食博覽人流不比書展.演唱會.工展會等活動遜色, 每年呢個時候, 維園至北角搭車返東區.東九總係點等都上唔到車,
頭先我算好彩, 十點八個字在天后等車返東九, 先見到部40xx上層企左四個, 下層當然係頂閘, 從遠處望以為係601,
部車一開先見到原來係平時有位坐的2A.

等車期間, 都唔發覺有咩異樣, 只係唔知點解條路咁少車, 個站咁多人, 印象中連車海線23都唔見, 112得一部,
等左五分鐘之後黎部頂閘40xx行601, 純屬小事一宗, 平時有一半機會頂閘飛站, 何況係星期五晚. 過多兩分鐘,
有部頂閘82xx行619埋站, 原本應該淨係落客, 但車長見到群情洶湧開門上客, 站上有一名女士係送家人上車,
為左家人可以上到車, 在站上用專業口吻去叫車上乘客盡量行入d, 當時我上緊車仲以為邊度請左個站務員返黎,
仲要咁夜開工咁得意, 回頭一望, 係一位著得都幾靚的太太, 我地個站上得晒十幾個客真係要多謝佢, 最終當然頂閘,
樓梯同樓上都企人(其實未埋站已經係).

以為天后之後係咁飛, 好衰唔衰唔知邊條茂利打鐘, 打左鐘又冇人落車, 七海商業中心班客自不然湧到落車門上車,
司機叫佢地落車, 佢地就話唔開車報警, 等左成個鐘頭走左四班車, 呢班第五班, 大家都係收工返屋企, 點解唔停,
講到呢度, 大家亦都無言以對, 班客就從落車門攝上前嘟卡, 再攝番去後面, 而我唔知呢個站之後, 上層企左幾多人.

唔駛講, 英皇道每個站起碼十個客等車, 619等左四班車都上唔到, 平時已經頂閘的601應該唔止呢個數, 北角三個站
等左成個鐘冇車有幾多人, 心中有數!

以為再冇人上車? 去到東隧口, 又一堆人等上車, 落左三個, 上番五六個, 仲要係上唔晒, 都short short地.
藍田站今晚零舍多人落車, 停完站, 下層近樓梯班人衝晒上去, 而我亦都可以由上車門黃綫一野行去落車門, 心諗,
藍田站落車果班有幾多係放工客, 熟客係知o既. 換句話講, 如果巴士公司一直有留意客量分佈, 星期五晚佔左幾多
係去街客冇可能唔知, 知左亦冇理由唔加班, 尤其是有大型活動跟尾!

有時到我落車果一刻, 後來係會有另外一至兩班601或619跟尾, 今晚睇左三分鐘完全唔見影.

美食博覽唔係第一年搞, 加上星期五晚就算冇特備活動都好應該加班. 其實年年情況大同小異, 巴士公司心裡有數
有幾多人搭巴士, 九點幾班客谷到落十點幾, 北角永遠上唔到車, 天后.炮台山要睇彩數, 爆閘爆到十一點幾,
迫到o抖唔到氣都唔肯加班.

2A服務差就人所共知, 去到呢D情況都唔加班, 晚黑十點半之後維園已經頂閘真係極少見; 601講到口水乾, 秀茂坪
響交通服務上只能夠認命, 巴士公司錢就識收, 服務從來唔合格; 619繁時開車鏈, 一到非繁, D車就唔知死晒去邊,
中午.下午如是, 接近深夜如是, 唔等番三四個字係唔會有車到, 有車到最後都係頂閘.

其實最難為就係北角返東九山上果班客, 港鐵搭完仲要駁車上山, 有條直車線返歸, 夜媽媽十一點仲未上到車大有人在,
分擔到客量的671又寧願拎去送死都唔肯延長時間, 真係冇佢符!

JX9097 發表於 2014-8-16 10:58 | 顯示全部樓層
小弟呢排都會經北角搭601(夜晚8點幾至9點左右)
基本上有一半日子係要等n班車先上到
最誇張係足足等咗一粒鐘
(2020:飛站; 2050:飛站; 2115:上到車做閘長)

p.s.你無睇錯,中間的確脫咗班,等足30分鐘
       奈何返秀茂坪最正路都係咁搭
jessc 發表於 2014-8-16 11:04 | 顯示全部樓層
我見星期四16:00前已有中環街市起載的104,到入境大樓前上層得3人,但過埋灣仔碼頭已窗口位全滿。所以我諗104有加班(平日104街市起載通常五時後)
如有舊書包背囊要掉?送給我!
GR1473 發表於 2014-8-16 11:06 | 顯示全部樓層

樓主| EX-TL 發表於 2014-8-16 11:21 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

紅隧線啊, 有無人坐都加; 東隧線啊, 你見到有車飛站冇收車已經要謝主隆恩!
102 112都是密密來, 680 690平時星期五晚十點幾係上到車, 不過都係要企!

唔止呢晚, 基本上6字頭中區東隧線(包括601 680)個個星期五.六都要加班,
690要轉大車行才對, 何況有活動.
dongfeng 發表於 2014-8-16 15:36 | 顯示全部樓層
連港鐵也不設額外加班列車服務,不像書展期間般。
에이핑크 대박!
3bx 發表於 2014-8-16 15:48 | 顯示全部樓層

原帖由 GR1473 於 2014-8-16 11:06 發表
個司機報警就岩喇,上層企咁多個絕對唔應該。
咁冇錢係咪又可以走去打劫先?藉口

我覺得係新城車長自作自受,以前搭某新巴線亦見得多中門上車,
車長默許乘客中門上車及企樓上,到比較鬆動或落車先俾錢。
對岸公司則比較少出現這情況。
ksmbh 發表於 2014-8-16 16:03 | 顯示全部樓層
601 619系咪路線太長唔賺呢非繁服務差都已經好多年
難得班捧場客繼續肯等
drbean7218 發表於 2014-8-16 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-8-16 04:56 發表
美食博覽人流不比書展.演唱會.工展會等活動遜色, 每年呢個時候, 維園至北角搭車返東區.東九總係點等都上唔到車,
頭先我算好彩, 十點八個字在天后等車返東九, 先見到部40xx上層企左四個, 下層當然係頂閘, 從遠處望以 ...
尋晚1800-2000不知發生咩事, 中上環及東隧好塞車。

我在20:45到馬鞍山市中心仲見到2部九記680X 前後腳到 (KC 6793及一部AVBWU), 681 仲有城記車返緊總站。20:50 返到利安時仲見到18:20 班680x 的車返去站頭做680。

如果上一轉脫成咁, 我真是不知9點幾10點的一轉有幾多車出得返港島standby。

3AV53 發表於 2014-8-16 16:47 | 顯示全部樓層

琴日情況唔算差喇
聽日先係戲肉。