hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 美食博覽, 巴士總是不加班!
開啟左側

[經歷分享/報告] 美食博覽, 巴士總是不加班!

樓主| EX-TL 發表於 2014-8-17 13:18 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

唔係淨係美食博覽先會塞車, 書展.工展會.年宵等等全部暢順?

我就係知道當晚我等的兩條路線都冇脫班, 我等到平時搭嘅嗰一兩班車,
炮台山班客等左一個鐘有四五班車, 班班都上唔到, 連第五班都唔夾硬上,
佢就由九點半等到十一點了, 十一點都唔知上唔上到車. 落車時如果有加班車
應該好快跟到尾, sorry,  嗰晚冇!

冇話過加車一定係總站開, 巴士公司平時追時間會由永興街駛出炮台山起載,
無論部車由灣仔駛來定係九龍直私過來都做得到, 有做的話人地唔會等左
成個鐘都上唔到車, 若果話灣仔塞得勁, 我又唔知點解等到我平時搭嘅車!

再次重申, 美食博覽唔係第一年搞, 點解年年搞到沿線個個站堆滿人.
miklcct 發表於 2014-8-17 14:19 | 顯示全部樓層
所以咪就話搭巴士真陰功囉,日日都唔知要等幾多班先上到。港鐵就唔同啦,幾爆都可以照上,重要99%準時,加價幅度温和重有全民次程優惠。九龍市區搭巴士而家都要4.9啦啦,港鐵普遍先4.2,九龍塘至紅磡間重有3.5火車添。
kmb71k 發表於 2014-8-17 15:05 | 顯示全部樓層

回復 32# 的帖子

你又唔講下係港島搭城巴市區路線只需$3.4, 搭叮叮只需$2.3?
一個平近一蚊, 一個平近一半添, 你又唔講?

以上回應,是否可行?是否合適?
Gary_B 發表於 2014-8-17 15:24 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2014-8-17 14:19 發表
所以咪就話搭巴士真陰功囉,日日都唔知要等幾多班先上到。港鐵就唔同啦,幾爆都可以照上

點解金鐘 尖沙咀 太子 九龍塘 油塘 北角 早晚都有客上唔到第一班車既?

九龍市區搭巴士而家都要4.9啦啦,港鐵普遍先4.2,九龍塘至紅磡間重有3.5火車添。 ...

MTR
尖沙咀 <> 油麻地  $4.2
尖沙咀 <> 旺角    $5.0
尖沙咀 <> 深水埗  $ 6.2
尖沙咀 <> 荔枝角  $7.5

普遍四個二  我就唔多見  

九巴  
2  全程收費  $4.9

6  全程收費  $5.1  

你數學科 / 通識科及格嗎?   

樓主| EX-TL 發表於 2014-8-17 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 homanho 於 2014-8-17 10:12 發表

$11.1只是原價,碼頭附近有$2機,而且MTR還有回程九折
如果不用駁多程車既乘客搭MTR可能仲抵,
以$行頭的話601,619山上客就會繼續等巴士,即使不加車加班 ...

灣仔站附近有兩蚊機, 九折回程優惠+扣兩蚊實際點計我唔係好清楚,
1. $11.1+[($11.1-$2.0)x0.9] = $19.2
2. $11.1+($11.1x0.9-$2.0) = $19.0
唔知用邊個方法計先o岩, 還是有第三個方法... 不過總的來說, 如果來回程都係搭巴士,
去程$9.8, 回程$9.3, 來回程總計係$19.1, 價錢幾乎一樣, 就算近地鐵站又有優惠站,
用價錢同方便程度去衡量都係巴士行先, 更何況非繁巴士有車, 巴士係快過地鐵呢!
 樓主| EX-TL 發表於 2014-8-17 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2014-8-17 14:19 發表
所以咪就話搭巴士真陰功囉,日日都唔知要等幾多班先上到。港鐵就唔同啦,幾爆都可以照上,重要99%準時,加價幅度温和重有全民次程優惠。九龍市區搭巴士而家都要4.9啦啦,港鐵普遍先4.2,九龍塘至紅磡間重有3.5火車添。 ...

市區區內線14B好似收$5.1喎, 你話跨區線27 93A收$4.9我都唔駛回你,
不過經你一提, 我先知道原來港鐵仲有$4.2車坐, 如果你係觀塘人,
響馬路邊有個巴士站仲會唔會撐樓梯上地鐵站, 去到目的地又上兩層返地面,
真係試過先好講.
miklcct 發表於 2014-8-17 19:34 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2014-8-17 15:24 發表

點解金鐘 尖沙咀 太子 九龍塘 油塘 北角 早晚都有客上唔到第一班車既?

MTR
尖沙咀  油麻地  $4.2
尖沙咀  旺角    $5.0
尖沙咀  深水埗  $ 6.2
尖沙咀  荔枝角  $7.5

普遍四個二  我就唔多見  

九巴  
2 ...

之所以為什麼我說普遍4.2,是因為一般人都是取近不取遠:當有多個地方可以達成目的時,都會選擇最近的地方來完成。當套用至港鐵車程時,就變成普遍4.2或5.0了。再加上行街客普遍都只是搭一兩個站就下車(例如行完尖沙咀,再行旺角,再行深水埗),令短途車的普遍性更高。

至於九巴方面,雖然2號及6號的全程收費為4.9及5.1,但其定線根本不適合乘客乘搭全程,效率極低而且沿途大量上落,反而適合用作流水線,搭兩三個站就落車。不過,相若車程若乘搭港鐵普遍只需4.2或5.0,比垃圾九巴服務更平,而港鐵站方方正正,便利程度極高,而且班次頻密,為乘客的首選。

對面海的情況則截然相反,有大量3.4的優質巴士,再加上班次比港鐵更頻密的2.3電車,港鐵站又像迷宮一樣,令港鐵服務在港島區的吸引力不大。這可從港鐵市區線近年加班集中在荃灣線及觀塘線得知。現時紅綠兩線在多人行街的周六日間已經不設非繁忙時間,由早上到黃昏都是2.5分鐘一班。但港島線中午前仍開3分鐘一班,中午後更會收車,可見港島線對行街客吸引力不大。

原帖由 EX-TL 於 2014-8-17 19:26 發表

市區區內線14B好似收$5.1喎, 你話跨區線27 93A收$4.9我都唔駛回你,
不過經你一提, 我先知道原來港鐵仲有$4.2車坐, 如果你係觀塘人,
響馬路邊有個巴士站仲會唔會撐樓梯上地鐵站, 去到目的地又上兩層返地面,
真 ...

我搬了去旺角(近新填地街)住半年,去了佐敦、九龍塘、何文田、深水埗等地方多次,基本上都是保鐵(何文田、深水埗西除外)。

去佐敦:我知彌敦道有車海5.1巴士去在佐敦,但行落三層已經有地鐵,只收4.2,3分鐘就可以落車,一上兩層就到地面了。我半年來只搭過一次5.1(加價前4.9)巴士去佐敦,主要是為了節省步程(目的地在上海街),又等不到紅色小巴才上了行內街的36B的,不過事後檢討,節省了步程卻節省不了時間(當時是路面極度暢通的周日早上),更用多了0.9,以後不再搭了。
在九龍塘:想快就搭觀塘線(5.0),想平就行15分鐘去東站搭火車(3.5),才不會搭垃圾3C。
去何文田:想快就搭27M(S)小巴(4.6),否則就搭E21A巴士,明知家門對出18有站,見到都不會上。

至於會展散場呢,104會是我的首選,因為一上車已經過海了,過完海行多約10分鐘就到旺角。但是如果要返九龍東,其中一個避人潮的方法是上船,一過海就是神仙,再轉搭在尖沙咀一定上到的特快巴士。一班船可載幾百人,海面上又不存在塞船的問題,總好過搭隧巴死碌爛碌行怡和街維園,更害到真正有需要搭巴士過海的乘客(尤其是北角船收後)無法上車啦。

更何況非繁巴士有車, 巴士係快過地鐵呢

你北角上就真的,但灣仔上隨時塞足一個鐘都未離開到怡和街!

Gary_B 發表於 2014-8-17 20:04 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

睇完你第一段 已經覺得你既 logical thinking 有D問題

睇埋你第二段 你舉自己單一既例子如何引證「普遍」?
 樓主| EX-TL 發表於 2014-8-17 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2014-8-17 19:34 發表

之所以為什麼我說普遍4.2,是因為一般人都是取近不取遠:當有多個地方可以達成目的時,都會選擇最近的地方來完成。當套用至港鐵車程時,就變成普遍4.2或5.0了。再加上行街客普遍都只是搭一兩個站就下車(例如行完尖沙咀,再行旺 ...

我搬了去旺角(近新填地街)住半年,去了佐敦、九龍塘、何文田、深水埗等地方多次,基本上都是保鐵(何文田、深水埗西除外)。...

如果你係住樂華, 咁你應該只係行樂華商場; 住秀茂坪, 應該只會行寶達商場或秀茂坪商場.

我住觀塘要去行街, 應該只行apm? 德福? 淘大? 匯景?

我只想講, 社交圈子係會隨著年紀增長而逐步擴大,
學似你咁講, 香港人去旅行唔駛去歐洲, 去長洲都夠了!

原帖由 miklcct 於 2014-8-17 19:34 發表
你北角上就真的,但灣仔上隨時塞足一個鐘都未離開到怡和街!

平時返工搭巴士觀塘去天后先15分鐘, 去埋銅鑼灣先18-20分鐘,
搭地鐵由觀塘鐵路站巴士總站起計, 到天后站公共運輸交匯處止,
要25分鐘, 你搭下先啦!

你講繁時, 我講非繁冇乜車o既時候.

樂仔〞 發表於 2014-8-17 20:37 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2014-8-17 20:04 發表
睇完你第一段 已經覺得你既 logical thinking 有D問題

睇埋你第二段 你舉自己單一既例子如何引證「普遍」?

佢 D logic 一向都「特別過人」架啦 ....