hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴58M, 59A, 60M, 61X, 66M重組(已押後實施)
開啟左側

[服務調整] 九巴58M, 59A, 60M, 61X, 66M重組(已押後實施)

ccchhhuuunnn 發表於 2014-8-30 15:01 | 顯示全部樓層

九巴有心的話, 大可拋出兩個方案

1) 260B全日, 60X縮短至旺角, 259D非繁不經市中心安友
2) 259B全日, 62X全日, 259D只保留兩繁單向但經九龍灣商貿區

非繁259D確實市中心安友比碼頭區客多, 人地聲大唔係完全無道理

純車程比較
市中心安友尚算近屯門站, 西鐵還可以頗快出佐敦柯士甸站尖沙咀一帶
故259B比260B全日較合理
但全鐵去東九龍的話, 碼頭區及市中心安友不見得誰有明顯優勢
既然碼頭非繁259D直車都嫌兜,似乎方案2較平衡各方

FF完畢, 轉車站開後, 要搵線全日真係難過登天繼續人車塞爆轉車站吧
hadboy5 發表於 2014-8-30 15:15 | 顯示全部樓層
259b同259d全日兩選一的話我相信佢地寧願維持原狀,但九巴就大機會願意咁做,259d非繁車程太長了
S3BL343@66 發表於 2014-8-30 15:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-8-30 15:01 發表
九巴有心的話, 大可拋出兩個方案

1) 260B全日, 60X縮短至旺角, 259D非繁不經市中心安友
2) 259B全日, 62X全日, 259D只保留兩繁單向但經九龍灣商貿區

非繁259D確實市中心安友比碼頭區客多, 人地聲大唔係完全無道理
...

碼頭又係咪真想要 259B 全日呢
唔經安友就唔夠客
經安友就同 59X 無咩分別,最多去到尖沙咀如果咁樣,碼頭寧願要番 259D
但屯門係咪又要兩條全日線去尖沙咀呢?有保留

都係加密番 59M 非繁班次 (碼頭開10至15又真係疏) 同埋睇下皇珠路龍逸邨 (前少少果污水處理站都好) 對出可唔可以加站比 57M 66M 66X 258D 啦

ccchhhuuunnn 發表於 2014-8-30 15:25 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL343@66 於 2014-8-30 15:19 發表

碼頭又係咪真想要 259B 全日呢
唔經安友就唔夠客
經安友就同 59X 無咩分別,最多去到尖沙咀如果咁樣,碼頭寧願要番 259D
但屯門係咪又要兩條全日線去尖沙咀呢?有保留

都係加密番 59M 非繁班次 (碼頭開10至15又真係疏)  ...

那樣碼頭非繁更無需要259D了
直接縮去屯市安友吧 (/62X全日)
HS1588 發表於 2014-8-30 16:37 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2014-8-30 14:05 發表

根本就是友愛邨的自私精死都要保住條不多短途客的259D不放,令到往屯門碼頭區的乘客要逼59M/59X。如果259D能直達屯門碼頭已經比現時好得多了。

另外,我所指要全日服務的路線是一條屯門南去尖沙咀的路線,並非去九龍東的 ...

59M / 59X 真係清唔曬轉車站客咪直接加車落去 59M 囉
259D 全日一樣經碼頭區架 ... 班客唔上車係佢地既事囉好無 , 佢地無少到車坐架
miklcct 發表於 2014-8-30 16:54 | 顯示全部樓層
原帖由 HS1588 於 2014-8-30 16:37 發表

59M / 59X 真係清唔曬轉車站客咪直接加車落去 59M 囉
259D 全日一樣經碼頭區架 ... 班客唔上車係佢地既事囉好無 , 佢地無少到車坐架

經碼頭區及直達碼頭區是兩回事,只有直達碼頭區的轉車客才會上車。
ma212223 發表於 2014-8-30 17:10 | 顯示全部樓層

回復 133# 的帖子

其實我覺得259B唔駛出到尖咀嘅
擺佐渡做63X partner 好過

等旺角去屯門特快密車啲做大咗,九巴又可以搵多筆
一出RDP   要去鵝頸橋?
DC3938 發表於 2014-8-30 18:12 | 顯示全部樓層
非繁258D多客D定259D多客D?
DC3938 發表於 2014-8-30 18:15 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2014-8-30 14:05 發表

根本就是友愛邨的自私精死都要保住條不多短途客的259D不放,令到往屯門碼頭區的乘客要逼59M/59X。如果259D能直達屯門碼頭已經比現時好得多了。

另外,我所指要全日服務的路線是一條屯門南去尖沙咀的路線,並非去九龍東的 ...

260X根本有半車客去屯碼的, 尖沙咀無全日線去屯碼只會流失去西鐵度!
GU9338 發表於 2014-8-30 19:04 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2014-8-30 13:11 發表

做咩要59M轉260X? 繁時黎講259B/259C要加強服務, 依家直頭係縮服務, D人只會搭多左村巴! 非繁時黎講, D班次係咁縮法我唔知快得幾多, 但屯門來往荃灣葵青既人一定多D! 而且依家九巴係不合理地調高車費, 近來既6X, 82 ...
原帖由 shakugan2005 於 2014-8-30 13:22 發表
259X係RDP講果架$17.7由小欖開去九龍灣果架? 都唔知果架有冇人搭咁早講要全日服務? 我係講緊上下繁要259B/259C改善服務去清番工客, 非繁時就咁多年來都係59M轉地鐵; 59X轉地鐵/6/41A/1A等等嫁啦! ...

好心啦

59M < > 260X 大家公認係最快出入尖沙咀方法 , 59M 59X 轉地鐵係咪貪時間多得滯遊車河 ?
我知你好多時間可以搭平車 BBI 遊花園 , 但唔好阻住真正趕時間既人善用屯轉啦好嗎 ?

6X 82C 覺得貴咪唔搭囉 , 6X 咪係失敗例子 , 但係 82C 收天價都有市場呢
請用文明來說服我。