hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 幾次漠視民意地以行政指令通過RDP,咁仲做大龍鳳做乜? ...
開啟左側

幾次漠視民意地以行政指令通過RDP,咁仲做大龍鳳做乜?

樂仔〞 發表於 2014-8-26 00:05 | 顯示全部樓層

60M 66M 66P 既爭議只係差加車 , 如果 60M 真係多到載唔哂既 , 再加班都未遲
好過成個大興山景為左安友有個位坐 , 而搞到 66M 遲遲轉唔到特快
nelson72A 發表於 2014-8-26 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2014-8-26 00:02 發表

692P都係得半車客...

有次見到692P客量連半架AVC坐位都冇
所以692都唔駛復活啦

樓主| kmbodth 發表於 2014-8-26 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2014-8-25 23:38 發表

又如何?
十幾廿年前68M拉上葵盛圍一役夠有正苦支持
結果係點大家有眼睇
改動係要利民,其他唔駛講野

好似普選咁,佢揀完揀剩先俾你選,
扯線公仔,選黎把鬼。
好喇第時選左個垃圾出黎,你要佢落馬,難咯!人地有民意基礎架
我寧願維持小圈子選舉,至少我既意願唔會俾人騎劫

望就望佢行政指令通過嘅真是雙贏利民,但有誰能寫包單?
而小圈子選舉,香港基本上只會繼續強國化,相反地圈子大咗可以減緩接軌速度。
dicksonboy 發表於 2014-8-26 00:47 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-8-26 00:14 發表
望就望佢行政指令通過嘅真是雙贏利民,但有誰能寫包單?
而小圈子選舉,香港基本上只會繼續強國化,相反地圈子大咗可以減緩接軌速度。

利民?
一面係不食人間烟火,叫人上唔到車就等多班車既正苦:一面係披住狼皮既大財團
幫你諗?真心?

接軌就不論誰上場都一定接
除非有一日大陸冇得再掘金

香港民生要好,最重要既應該係踢走功能組別
諗下點解大陸肯俾你普選特首,
而唔係100%普選立法會
Idiotism is idiots being idiotic
castanopsis 發表於 2014-8-26 03:17 | 顯示全部樓層
原帖由 nelson72A 於 2014-8-26 00:10 發表
有次見到692P客量連半架AVC坐位都冇
所以692都唔駛復活啦

我自己以前692被cut之前,搭車成日會遇到一班新記692P
我加加埋埋相信都觀察咗二三十班692P,感覺上新記班次穩定地有半滿以上
當然以早繁特別線而言就唔合格啦,但一般都未至於去到半架AVC....

歸根究底,其實692同692P將軍澳走線相差好遠
區內兩條線得三個站相同之餘仲要得一個算係多人上車
早繁來計,當年692係好客過692P,原因就係有堆坑口客支持
692P個調景嶺...有人...但上車人數感覺上當年692坑口北一個站已經打平手甚至超越得到
(順帶一提:其實692最多人係下繁)

要692復活,好難,巴士公司點都唔會重新開一條蝕錢線出來
但隨著將軍澳線逐漸飽和同未來將藍隧道開通,將軍澳過海線過多幾年可能會重現曙光
hadboy5 發表於 2014-8-26 08:30 | 顯示全部樓層
將來唯靠將藍隧道先有機會將690加經尚德或坑口,因為咁行唔係兜路兼可以做多D 客,692P 即使復活都應該係以第二個形式出現
jonathanngan 發表於 2014-8-26 17:33 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-8-26 03:17 發表

我自己以前692被cut之前,搭車成日會遇到一班新記692P
我加加埋埋相信都觀察咗二三十班692P,感覺上新記班次穩定地有半滿以上
當然以早繁特別線而言就唔合格啦,但一般都未至於去到半架AVC....

歸根究底,其實692同692P將 ...

我覺得可能現死光搞到連調景嶺都可以尾站可能可以做大循環 :lol
shakugan2005 發表於 2014-8-26 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2014-8-26 00:05 發表
60M 66M 66P 既爭議只係差加車 , 如果 60M 真係多到載唔哂既 , 再加班都未遲
好過成個大興山景為左安友有個位坐 , 而搞到 66M 遲遲轉唔到特快

第一, 60M由年頭12部車減到依家得8部車, 由全日大部分時間十分鐘內一班減到依家15分鐘一班, 66取消多左人搭60M就居然66既車一部都分唔到比60M仲要減車, 依家仲延長唔加番一兩部車班次係會再度拉疏, 我唔係話反對60M搬去屯門站, 而係反對60M再度減班, 唔加車補番屯門市中心去屯門站果幾支燈用多左既時間就唔該來回程唔停轉車站, 但轉乘優惠就照keep叫人去荃灣轉車去葵青, 其他路線都貴過60X可以用60X去轉!

第二, 66M果D叫做「特快」就唔好笑死人啦, 「特快」係要加價嫁, 想當年59A/59M/57M都因應皇珠路通車立即改經, 66M依家先改未遲囉!

第三, 最唔合理既都係59M/60M/66M轉其他車往屯門要無神神比多$0.7, 最起碼因應66M改道起碼免左961先!

volvo2000 發表於 2014-8-27 00:28 | 顯示全部樓層
早前報紙提過天水圍4M系列重組方案失敗,
講左咁多年都係提完又反,反完再提(好似消滅692般)
睇黎最後都係靠呢招先攪掂
cky 發表於 2014-8-27 02:04 | 顯示全部樓層

點解又拉咗落 692 度..

即係咁
好的重組, 區議會不通過, 就話區議會阻頭阻勢
不好的重組, 又想要區議會阻止通過
呢一刻又唔覺得佢地阻頭阻勢咩?

唔通以後 D 區議員最好全由巴士迷擔任?