hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城新應重用4xx編號
返回列表 發新帖
開啟左側

城新應重用4xx編號

關閉 [複製鏈接]
 樓主| kmbodth 發表於 2014-9-3 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-9-2 23:35 發表

個個月都有全車身廣告要用到數字貼紙
咁其實係咪即係間接叫巴士公司唔好接廣告?

但係唔係縮埋到去呢D地方囉
連呢D雞毛蒜皮既貼紙都話要慳
咁慳法真係覺得間公司好悲哀

要慳錢, 唔係慳埋呢D唔等駛既地方囉

你試下同出面咁樣講丫盞笑大人地個口如果你係老板你縮骨縮到咁間公司就真係摺得[ 本帖最後由 kmb71k 於 2014-9-2 23:40 編輯 ]
以往貼廣告而又覆蓋車隊編號時,部分會在廣告與車隊編號重疊位置於貼紙上開口。

Ps:又一次應驗了‘笑貧不笑娼’,在此謹鼓勵各位擇善固執者,不要放棄。真是可悲!勿以善小而不為,勿以惡小而為之。現今世代,不之所謂。

各位好自為之。

FS1819 發表於 2014-9-3 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 3-9-2014 00:10 發表
以往貼廣告而又覆蓋車隊編號時,部分會在廣告與車隊編號重疊位置於貼紙上開口。

Ps:又一次應驗了‘笑貧不笑娼’,在此謹鼓勵各位擇善固執者,不要放棄。真是可悲!勿以善小而不為,勿以惡小而為之。現今世代,不之所謂。

各位 ...
咁你認為車身廣告貼上面個開口係點做成?唔通一做張紙就已經有個口?
唔講・唔等於・唔做
 樓主| kmbodth 發表於 2014-9-3 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2014-9-3 00:13 發表
咁你認為車身廣告貼上面個開口係點做成?唔通一做張紙就已經有個口?
但開口似乎可避免無開口的話,撕廣告貼紙時撕埋車隊編號貼紙。
dongfeng 發表於 2014-9-3 14:58 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-9-2 12:25 發表
閣下可有見過500張A4張包埋一齊未拆有幾厚?600張貼紙,成本或會比起500張A4紙貴。而貼一張貼紙亦要時間,部分貼紙都幾花時間功夫去貼。
除了成本外,環保也是主因。 ...
既然你是環保人士,我想你應該也會將廁紙、口罩、dom dom循環再用!
에이핑크 대박!
 樓主| kmbodth 發表於 2014-9-3 15:51 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2014-9-3 14:58 發表
既然你是環保人士,我想你應該也會將廁紙、口罩、dom dom循環再用!
閣下不妨問下其他環保人士會否咁做。或者請閣下先自行思考下其可行性,閣下難道沒有獨立思考能力?

本地現時尚算物資充裕,遺憾可惜的是在非洲疫區,部分人員處理患伊波拉病毒死者時,欠缺防護物資,部分仵工嘅唯一防護裝備是以膠袋笠頭。

HW8373 發表於 2014-9-3 17:58 | 顯示全部樓層

有少少想知新城內部其實點樣分辨或者稱呼每批車
到底係用車牌定車隊編號較多?
不論係買車 (買/賣/退邊種型號)
派車 (例如部分路線有車型限制)
工程部 (例如更換零件,除左零件本身既編號用黎區分之外,整體係以成架巴士型號/車身豈或都係車隊編號)
訓練部
保險部 (如有)

因為 4xx 個編號雖然係前線上停用左
但車上有用既零件去向
車種營運數據
交通意外索償報價項目之類都可能俾巴士公司保留著
或者分分鐘有 d 同 4xx 有關既小意外但一路打緊官司至今
巴士公司內部各部門運作時可能都仍有極少量機會牽涉到 4xx 呢批車

如果要慳,唔止編號
車牌同巴士站貼紙都好多野慳
但睇返巴士公司咁耐以黎
都好少重用車牌
(雖然港島公司常有新車套舊牌既例子,但個兩款車通常都近乎全無關系)
或者重用已取消既路線編號
(除非無得揀,或者當係原有路線要改線咁做)

唔知係咪巴士內部其實一直都會 keep 著呢類舊紀錄一段時間先完全丟棄
而為免平時營運討論時自己人都混淆晒
所以寧願有咩事都當係開過個新 file 咁樣處理

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
3357。KS8450 發表於 2014-9-3 18:09 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-9-3 00:10 發表

各位 ...

現今世代
不"知"所謂

形容閣下最合適不過
搞幾塊貼紙叫浪費資源,
廢棄車輪, 各式廢棄零件點更好處理又唔見你講

原帖由 kmbodth 於 2014-9-3 15:51 發表
閣下不妨問下其他環保人士會否咁做。或者請閣下先自行思考下其可行性,閣下難道沒有獨立思考能力?

本地現時尚算物資充裕,遺憾可惜的是在非洲疫區,部分人員處理患伊波拉病毒死者時,欠缺防護物資,部分仵工嘅唯一防護裝備是以 膠袋笠頭

或者請閣下先自行思考下其可行性,閣下難道沒有獨立思考能力?

本地現時尚算巴迷眾多, 遺憾可惜的是在ITALK, 部分會員開文討論時, 欠缺討論深度
部分奇人既唯一裝備係出膠文笠頭

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
edhong + 1 + 1 奇人唯一裝備

查看全部評分

kmb71k 發表於 2014-9-3 18:15 | 顯示全部樓層
原帖由 3357。KS8450 於 2014-9-3 18:09 發表

現今世代
不"知"所謂

形容閣下最合適不過
搞幾塊貼紙叫浪費資源,

由佢繼續雞蛋裡挑骨頭, 電飯煲裡的雞, 我地繼續有笑話睇
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| kmbodth 發表於 2014-9-3 18:36 | 顯示全部樓層
原帖由 3357。KS8450 於 2014-9-3 18:09 發表

現今世代
不"知"所謂

形容閣下最合適不過
搞幾塊貼紙叫浪費資源,

或者請閣下先自行思考下其可行性,閣下難道沒有獨立思考能力?

本地現時尚算巴迷眾多, 遺憾可惜的是在ITALK, 部分會員開文討論時, 欠缺討論深度部分奇人既唯一裝備係出膠文笠頭[ 本帖最後由 3357。KS8450 於 2014-9-3 18:19 編輯 ]
http://www.youtube.com/watch?v=4Cc76jg2Qt8重點可直接按03:36開始播放。

感謝#26的回應
admin69 發表於 2014-9-3 18:53 | 顯示全部樓層

由於本文討論價值甚低, 而且開始離題, 本人決定鎖文.

另外感謝本文內不少版友的認真回應及討論.

admin69