hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區巴士線幾時重組?
開啟左側

西貢區巴士線幾時重組?

3AV53 發表於 2014-9-4 19:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九龍新界區區都有消息,有啲直頭做埋,
點解唯獨西貢區重組完全冇消息?
CTB690 發表於 2014-9-4 19:36 | 顯示全部樓層
樓主不如講埋咩巴士線好過.我只係知93A同93K同297比人BAN左
 樓主| 3AV53 發表於 2014-9-4 19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB690 於 2014-9-4 19:36 發表
樓主不如講埋咩巴士線好過.我只係知93A同93K同297比人BAN左

講緊區域性重組。
EX-TL 發表於 2014-9-4 19:54 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

[搞事]
根據個人觀察到的往績, 西貢區(講清楚d, 應該係將軍澳[esp. 南面有齊九巴.新巴.港鐵服務的小區])係十八區當中
最麻煩的一區(真係唔想用到「麻煩」二字去形容, 但我真係諗唔到有咩字代替到).
[/搞事]

[認真]
根據以上個人偉論, 擺最後傾對巴士公司來講係好事, 陰到d路線條條鬼唔似鬼, 再叫班麻煩友去揀維持現狀定
支持方案會容易得多; 再認真d, 西貢區有一定份量要同觀塘區夾, 安達臣新區同埋將隧轉車站令各線持份更複雜,
睇到秀茂坪因為唔理安達臣而要求行秀明道, 搞到西貢區咁不滿, 好難響安達臣落成前傾新野, 或者待觀塘區自己
傾好安達臣同秀茂坪路線發展的方向, 之後先加入將北路線去傾會比較好.

至於將南, 如果一向只得一間巴士公司營辦, 至少唔需要夾埋另一巴士公司(競爭對手)去討論, 而家成件事除左
聽居民意見, 仲要顧埋競爭對手意願, 想快傾得成真係唔係話咁易.
[/認真]
3ASV174 發表於 2014-9-4 22:53 | 顯示全部樓層
西貢區出年應該會跟埋九龍一齊搞,
西貢區好早就同地區摸左底,其實比北區更早有風聲流出,原先九巴話做區域重組時一開始就話做將軍澳先,
但唔知點解最後抽起左。
9032~HW1045 發表於 2014-9-5 23:47 | 顯示全部樓層
將軍澳重組?唔找左將荃條數都唔使旨意有得傾
9018 發表於 2014-9-6 00:06 | 顯示全部樓層

1. 98C搬去寶琳, 296C入康城(經坑口)
2. 93A/95M合併?
3. 全日坑口線往觀塘?
4. 93K縮去九龍城?
5. 796S取消, 296D入調景嶺
6. E22A拉直將南走線
其實都差唔多係呢D
橫水渡 ~ 名河
Choi 發表於 2014-9-6 00:09 | 顯示全部樓層
仲有698R取消
新造的人、如鷹展翅上騰。
GA6072 發表於 2014-9-6 07:43 | 顯示全部樓層
2002年地鐵通車已經重組過
AD118 發表於 2014-9-6 08:39 | 顯示全部樓層

95要搞一搞,一條佐將線要做與秀茂坪、四順、彩虹之間嘅區內線
秀茂坪出九龍嘅線,四順翠林康盛出油麻地嘅線同埋,取代13號做彩虹出佐敦道嘅功能,一條線做晒咁多區內線唔見可以有效地運用路線資源