hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸處email回應了啟德巴士路線建議
開啟左側

運輸處email回應了啟德巴士路線建議

dennis28a 發表於 2014-9-15 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 gu9434@24 於 2014-9-15 12:26 發表

早繁用紅隧其實係唔慢
因為果段時間東九龍走廊好少塞
架車一落到巴士專線就係神仙

據我經驗,撞手神。
東九龍走廊 8:30 有時係落唔到橋。

所以 141 正常情況下,過港島唔比 641 快,甚至更慢。
另外,東隧早繁,其實柴灣小巴每朝行法解釋左一點,宜家巴士行慢線算快。重點係東廊塞車。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2014-9-15 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-9-15 14:01 發表

619中午至下午班次差, 早排我都講過, 自己都身受其害過, 觀塘過港島中午到食飯時間
過海企滿至頂閘, 星期六人人過海去玩, 觀塘站已經頂閘, 可能我唔好彩, 亦因為星期六
禮頓道龍尾例牌頂到天后, 我都唔敢再搭巴士返工.

放心,星期六、日中午九巴尾段日日頂閘(架車已經係咩位,正常係創紀之城上 15 人,觀市上 20-25 人),
唔趕可考慮坐中午城巴頭段,會好少少。
Ravenclaw 發表於 2014-9-16 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-9-15 23:32 發表

唔好意思,我要推你成篇文既理論。

1. 觀塘特快係中西區區議員提出,因為佢地投訴 101 過海時間太快,本身當區居民想開 901,
但運輸署研究完,901 情況唔比 101X 好,所以生左條 101X 塞佢地把口。由頭到尾唔係運吉「交功課 ...

101X我好似由頭到尾都沒提過早繁有咩問題,點解講講下又兜左去講早繁?

交貨的意思系搵到個合理理由寫系張紙度,個理由可以系巴士公司叫老運寫,亦可以系老運自己作...

你地話區議員要求囉,咁咪COPY翻果句落文件交貨囉,至少理由當中有幾句hea你話提供更快服務呀,全部理由用來聽而已...

開101X塞住果把口?唔好傻啦,開唔到線有十萬個理由架,果排有d咩其他路線建議激怒西區架?我唔覺wor,咁洗咩塞住佢把口呀阿哥?

唔激怒人洗咩安撫人?唔拓展服務唔會激怒西區架...

咁又系邊個同你講官方自己傾唔店數架?不過我都覺得有機會,不過唔需要5年時間囉...

09年version,比我我都say no啦,系度搶流水...

但如果你所講真系巴士公司之間傾唔店數的話,咁就似乎解釋到點解下繁要兜九工啦...

一系就因為想兜到夠鐘先翻總站(有人話75分鐘一程呀嗎,咪同101個行車時間相約囉),一系就費鬼事搶對家客倉:淘大...

OR,應該系話,從來沒傾店數,一定系有人讓步先死死氣先系正確時間開線,呢個正確時間就系剛剛激怒完人的時間...

縮去牛總系我話的,我講呢句系因為我要你知道巴士公司好唔鐘意做觀塘過海服務,佢絕對可以玩野...

所以,我系唔想縮的,差一少段路我咪做埋佢囉,最慘又唔可以計數加價添(呵欠),跟著又可以系張紙度寫多個理由去hea下d議員添(呵欠)...

哦,老運話牛下沒位呀,非常好,又再一次見識官方交代的『文彩』,又要笑了...

就算101X縮去牛總,清一清倉就私過去裕民坊架啦,用過車坑已經搞店,咩叫沒位?!又一垃圾理由...

我話我唔expect 下繁101X西環去觀塘有客,101我唔expect佢由西環坐到去觀塘,呢堆客比紅小做吧...

101果度我算啦...唔說服你啦,講到咁慘啦,我唔維穩的,亦都唔系姓張的...

BTW,沒任何一份文件/網站會話你知成件事背後的真相,真相只能夠靠自己分析,循巴士公司的思維去淋出黎...

你上面果堆咩901果堆野,巴典味好重呀...
dennis28a 發表於 2014-9-16 02:40 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-16 01:20 發表

交貨的意思系搵到個合理理由寫系張紙度,個理由可以系巴士公司叫老運寫,亦可以系老運自己作...

你地話區議員要求囉,咁咪COPY翻果句落文件交貨囉,至少理由當中有幾句hea你話提供更快服務呀,全部理由用來聽而已...

BTW,沒任何一份文件/網站會話你知成件事背後的真相,真相只能夠靠自己分析,循巴士公司的思維去淋出黎...

開101X塞住果把口?唔好傻啦,開唔到線有十萬個理由架,果排有d咩其他路線建議激怒西區架?我唔覺wor,咁洗咩塞住佢把口呀阿哥?

唔激怒人洗咩安撫人?唔拓展服務唔會激怒西區架...

咁你又憑甚麼認為依場係大龍鳳?又係你自話人地激怒西區「佢系要做d野降下西區把火,因為714重組真系激怒左好多地區,到時議員走去告老運咪死。唔好記得,西區d重組仲未玩完,地鐵通後,遊戲先正式開始...」?
你家陣又一時一樣?又話「唔激怒人洗咩安撫人?」你自己講,多謝你自己推翻。

原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-16 01:20 發表

縮去牛總系我話的,我講呢句系因為我要你知道巴士公司好唔鐘意做觀塘過海服務,佢絕對可以玩野...

所以,我系唔想縮的,差一少段路我咪做埋佢囉,最慘又唔可以計數加價添(呵欠),跟著又可以系張紙度寫多個理由去hea下d議員添(呵欠)...

依點係你自己幻想出黎,如果巴士公司咁唔想做觀市,101 全線縮去牛頭角好唔好?係就一都做左,唔需要等今日。
你堅持觀市過海線無市場你既事,但巴士公司仲好積極開拓 101X 觀市返工市場。
我唔介意你幻意巴士公司唔想做觀市過海,但你講到自己係巴士公司做咁,我真係未聽過。

我反而聽過減少觀塘道巴士數目就真。

一系就因為想兜到夠鐘先翻總站(有人話75分鐘一程呀嗎,咪同101個行車時間相約囉),一系就費鬼事搶對家客倉:淘大...

人地話 75 分鐘一程既時候,101 同方向係 120 分鐘,仲堅持同 101 行車時間相約?你繼續堅持吧。
淘大算唔算係客倉,我唔知,叫做有客有市啦。

人地白紙黑字,有晒錄音就話 Hea 唔係真,你自己幻想出黎既分析就係巴士公司的思維?
我真係無方向透過一份文件重新消化完,得出巴士公司唔想做的結論。仲要明明唔想做,仲考慮整條 176 服務觀塘區(成條 107 係九龍灣)。

你上面果堆咩901果堆野,巴典味好重呀...

巴典味?成份區議會文件同錄音提過下咁,中西區曾經過下 Banner 咁(2009 年我搵唔到)。
http://www.districtcouncils.gov. ... C-Paper-19-2013.pdf
http://www.districtcouncils.gov. ... 19-2013-Annex-I.pdf
http://www.districtcouncils.gov. ... 9-2013-Annex-II.pdf
http://www.districtcouncils.gov. ... -2013-Annex-III.pdf

就算區議員同運輸署做場大龍鳳都好,唔好忘記 101X 係可以隨時殺線。
點解到今日都唔殺?仲開回程?我都好想知。比你滲透下。

Ravenclaw 發表於 2014-9-16 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-9-16 02:40 發表

咁你又憑甚麼認為依場係大龍鳳?又係你自話人地激怒西區「佢系要做d野降下西區把火,因為714重組真系激怒左好多地區,到時議員走去告老運咪死。唔好記得,西區d重組仲未玩完,地鐵通後,遊戲先正式開始...」?
你家陣又一時一樣? ...

安撫不是永久的,安撫完後繼續亂黎囉,無止境咁LOOP落去...

公司只有一種思維,最少成本最大利潤,所有開咩會呀,派咩咩代表出黎講野,全部都系可以無視,果d咁ge錄音,得區議員的聲音系值得聽的(當系知下d居民想要d咩)...

果d代表,打工仔一個,上頭叫佢點包裝咪點包裝囉,巴士公司同老運一樣...

行車時間系指一條路線給予行一單的時間,呢d野要人教?101一單大概比72分去行,如果120分先行完即系過鐘囉,咁系咪要淋個好d的回車方法呀?

繼續咁私落去,除時又賺變蝕呀...106就系私車私到蝕晒,每日24000人用都蝕...

101直接縮?流水呢?老新好鐘意用$5.70做流水,$4.10就唔鐘意...

101就算縮去牛頭角都系過鐘...

101淘大系客倉來的!

如果將一條全日的671換成繁時路線176,比我都say yes啦,又可以進一步推高601/619個用量,又慳少少隧道錢,最重要系CUT走非繁...

咁樣叫做積極做觀塘,笑了...

觀市上下班就算有需求,141個改動已經話緊比你知系有都唔想做...

101X䦎回程都系我所講的目的,䦕的時間估計系地鐵通車後,作為第二次安撫用...

我又唔明所謂101X隨時殺系點解...
dennis28a 發表於 2014-9-17 03:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-16 12:50 發表
安撫不是永久的,安撫完後繼續亂黎囉,無止境咁LOOP落去...

公司只有一種思維,最少成本最大利潤,所有開咩會呀,派咩咩代表出黎講野,全部都系可以無視,果d咁ge錄音,得區議員的聲音系值得聽的(當系知下d居民想要d咩)...

果d代表,打工仔一個,上頭叫佢點包裝咪點包裝囉,巴士公司同老運一樣...

101X䦎回程都系我所講的目的,䦕的時間估計系地鐵通車後,作為第二次安撫用...

我又唔明所謂101X隨時殺系點解...

都話左 101X 目的唔係安撫西區居民咩 714 重組,亦唔係因為方便回車,點解硬係要堅持你既幻想呢?

我再為左 101X 既時序做過下功課,你自己消化:
1. 2009 年,運輸署提出 101X
2. 2012 年,中西區投訴 101 由西環去觀塘成兩個鐘,爭取經西隧去觀塘既巴士線(姐係班區議員口中既 901)
http://www.districtcouncils.gov. ... TC-Paper20-2012.pdf
http://www.districtcouncils.gov. ... 2012-AnnexI-III.pdf
3. 2013 年,中西區繼續投訴 101 車程過長問題,最後運輸署同意開 101X,長遠目的係要試究竟有無西環至東九龍特快市場。
http://www.districtcouncils.gov. ... C-Paper-19-2013.pdf(之前我貼左回覆)
4. 2014 年,中西區要求 101X 開返港島回程、停中環、加班、甚至要求全日。最後運輸署同意開 101X 兩繁回程。

成個時序我睇到既係區議員主動迫兩間巴士公司開 101X,多過安撫西區居民,連巴士公司都係被動。
而 101X 回程開既時間係建議今年第三季,如果係要同西港島線掛勾至開,無必要顯示係 RDP 入面,而係西港島線份重組文件。

101X 直至今日為止仲係無限期試辦試水溫,
家陣東九龍特快 101X 由頭到尾係班中西區居民生出黎,講明如果客量低會殺線,長遠目的係要試究竟有無西環至東九龍特快市場。

而本身班區議員要求既係 901,西隧再行番 101 原線,
咁最終爆左條 101X 行東九龍走廊,究竟係運輸署同巴士公司真心想試東九龍特快?定係運輸署求其老作 Hea 人?我比番你自己判斷。

adv_106 發表於 2014-9-17 05:01 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-9-15 23:56 發表

放心,星期六、日中午九巴尾段日日頂閘(架車已經係咩位,正常係創紀之城上 15 人,觀市上 20-25 人),
唔趕可考慮坐中午城巴頭段,會好少少。

對於九巴黎講,601,619都係好睇唔好食的路線,一定不會同你開密車,因為時段不靚,客量單向,隧道費貴,收費低車程長,又多私牌。
S3BL100 發表於 2014-9-17 06:28 | 顯示全部樓層
大家稍安毋躁…

其實兩邊都有 points,而且據我了解,都分別反映左事實的部分。

有時候好多野,唔一定係純粹得一個原因,更唔係非黑即白,可以係各取所需都得。
即係好似條 101X,西區係有好大的地區訴求,但同時巴士公司發覺開線可以做到新客
(九龍灣加觀塘返工客),兼且加快回車,所以佢地咪肯去做囉。
而家開新線,有時候客量已經唔係唯一的考慮。
條線載客率低又點?如果成本都係咁多,但原來果幾十個客都係新客,帶來額外收入,
兼且可以加快回車,減少浪費不必要的成本同資源將架車私去對岸,咁,點解唔做?試左無壞。
反正開左線,大家都開心。

而且事實證明,101X 上繁九巴果班車,開線第一日就頂閘過海。
當然下繁就麻麻地,但 101 班中途客又唔會因為少左班車而走去第二度,咪又係自己食返,
相反 101X 快過 101,每位又收多個幾,巴士公司除笨有精。
當然佢地精唔晒,如果 101X 在灣北加站,食埋下繁灣北放工客,我諗應該都可以令客量上升唔少。

所以有時大家見我的建議或諗法,例如 601 拆兩條,619 拆兩條,甚至 102/112 都拆咁呀
咪又係用呢D原則去計數,地區有需求,或者巿場有需要有更快捷路線,成本又一樣,
但係加快回車,減少私牌,又可以搵到新客,咁點解唔去試下?

相反,有時候有D地區爭取左好耐既野,巴士公司都唔肯做,點解?咪就係佢地計過數覺得唔 work 囉
(當然有個別例子,我對佢地的計算結果係有質疑)

所以我覺得,如果想爭取提昇某某區的巴士服務,拉直路線之類,與其淨係識地區層面爭取,
不如真係搵人研究下,做左之後,對大家分別有咩好處。
巴士公司改線,一定係以佢地盤數為先,不過佢地日日營運幾百條線,有好多野可能係用家睇到,
而佢地睇唔到/未得閒睇到,所以要有人指點下…

當然佢地都唔係無試過評估失誤,例如 118 提速、99/299 重組…

同埋,安撫地區係有政治需要的。雖然巴士公司以賺錢為首要目標,運吉亦有自己一套目標,
但為企業形象同埋打好同地區的關係,地區訴求亦唔可以完全唔理。

不過如果話巴士公司唔想做觀塘巿中心過海,我覺得係佢地白痴。
與其話係佢地唔想做,倒不如話係運吉要減觀塘道巴士數目仲好。

當然,601/619 都唔見得好多肉食,望下隔離 680/681 收貴成倍但行車時間差唔多已經知道咩事。
再者近年成本上升,但過海線無咩加過價,條路又越來越塞,巴士公司要投放不成比例資源將吉車運去對站,
可想而知巿區過海線係巴士公司頂級金蛋的日子已經不復返。

但至少,601/619 甚至 641 未至於要蝕錢,如果話巴士公司唔想做,
咁佢地拎條 641 變 141,開返咁多班次,但飛起觀塘巿中心,又令九龍灣下繁放工返港島乘客車程變慢,其實仲白痴,
至少下繁觀塘巿中心加藍田佔左超過一半客,而且啟麗同啟德可見將來都唔會放手殺左條 141 去,
如果真係改得成,我諗佢地盤數會仲差。

就算話無咩肉食都好,咁又有咩線係更有肉食的?新界過海線已經近乎開發晒,
你唔做觀塘巿中心過海,仲可以將架車擺去邊度賺更多錢?我諗唔到囉,況且
明知殺線係過唔到,而家又唔係無錢賺,點解唔做落去?
雖然賺錢能力唔係特別高,但係走去搵方法提昇吸客能力,又何妨?

fb.com/scientisthk2usa/
adv_106 發表於 2014-9-17 15:31 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-17 06:28 發表
大家稍安毋躁…

其實兩邊都有 points,而且據我了解,都分別反映左事實的部分。

有時候好多野,唔一定係純粹得一個原因,更唔係非黑即白,可以係各取所需都得。
即係好似條 101X,西區係有好大的地區訴求,但同時巴士公司發覺開 ...

我覺得要諗一個好的重組方案不會好難,但要通過就真係好難,一來涉及巴士公司時段問題,二來過海線往往都橫跨幾個區域(要過晒幾個區議會)。

你睇下101,106呢d線,日日過鐘私牌私到暈,就知道巴士公司係因為時段問題而互不相讓,寧願私牌都不肯改時段,出120%的資源serve 80%的客。
Ravenclaw 發表於 2014-9-18 23:05 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-9-17 03:44 發表

都話左 101X 目的唔係安撫西區居民咩 714 重組,亦唔係因為方便回車,點解硬係要堅持你既幻想呢?

我再為左 101X 既時序做過下功課,你自己消化:
1. 2009 年,運輸署提出 101X
2. 2012 年,中西區投訴 101 由西環去觀塘成兩個 ...

多謝有人出黎平息呢個POST,我都唔知自己系咪真系過火啦...

714果單野有幾大煲你唔知就算啦...

同人講西環<>觀塘太慢系唔會迫到巴士公司去開101X的,所以唔好話迫咁笑大人個口,除左法律之外,沒野可以迫到巴士公司/老運就範...

如果係要同西港島線掛勾至開,無必要顯示係 RDP 入面 <---

點解要掛勾呀? 同西港島線都無關的,通車後做就一定有關架?咁好笑ge,不過都得架,巴士公司可以選擇掛勾架,做下SHOW,等有d傻仔又以為巴士公司進取積極同鐵路打,開展觀塘市場...

仲有呀,你講緊東九定觀塘呀,轉來轉去系度玩咩...其實又頭到尾,由講觀市、跟著講觀塘,跟著再東九...

就算你話巴士公司開條線系有心去開展觀塘/觀市/東九市場都好,呢個所謂有心唔會系首要理由,背後一定有d更大的利益吸引佢做...

176肯做個條件系槍全日線671,一體就知觀塘唔系吸引的主因啦...

101X系入101條數的,只要101X有翻一定數量的客(唔洗企人),佢已經唔會蝕,當有利潤的私牌做而已...

我唔再說服你搭101啦,但你都唔好再說服我話巴士公司有心做觀塘過海啦,因為大家的思維都唔同...

上黎討論區都系娛樂性質而已,討論得咁辛苦好無謂,無意思...

我就已經對呢個咁公利主義的社會持悲觀態度的,所以我的淋法同你好大出入的...

算啦,講d開心d ge野啦...

有個消息,我都系近日聽翻黎而已,可信性有待確實,所以我將呢段傳聞加密咁講出黎,有興趣自己估我講緊咩啦...

有傳某公司有意將某條勁長勁慢的過海線縮短,為利誘被削減服務的地區放行重組,某公司有意將某條現存的過海特快線提升至平日至黃昏服務,呢條特快線經觀市的,作為交換,而呢個一線換一線的重組,涉及3間巴士公司的,而涉及的路線當中,它們於九龍的服務範圍是不同的...

我講完啦,有興趣自行在心中解碼啦...