hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸處email回應了啟德巴士路線建議
開啟左側

運輸處email回應了啟德巴士路線建議

dennis28a 發表於 2014-9-7 23:18 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-9-7 21:28 發表

多謝指正
唔知點解我搭咁多次641都唔覺得灣仔碼頭多人上過其他站好多
但無論如何我又真係唔覺得灣仔碼頭會就腳過入境處
同樣無轉船客的104入境處條龍長過灣碼幾倍
唔知你又覺得641應該點改? ...

小弟為 641 常客,可以證實,灣仔碼頭只係將個客仔,有時會無客 bypass 左個站。
我深信 641 最好客係菲林明道,其次係熙信大廈。

依點可以推翻果位版友理論。
惡意回復是不道德的行為。
sam745522 發表於 2014-9-7 23:51 | 顯示全部樓層
其實621同641合併有得諗
641同621可以共用車隊
新641唔經牛頭角觀塘 經麗港城同觀塘繞道去啟德
等睇定d再考慮有冇機會全日
S3BL100 發表於 2014-9-7 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-9-7 23:11 發表

我反而咁睇,碼頭區唔係無客,只係唔應該用條 641 專登兜入去玩命,
單係菲林明道同灣仔碼頭,可以令 641 車程增加 30 分鐘有突。
與其條 101X 下繁係灣仔碼頭行開有位,長遠係應該加 101X 班再加多金鐘/會展/灣仔碼頭依三個站 ...

101X 灣仔係應該加站,但加完後,我覺得無必要開 619P,反而開紅隧東九廊特車仲好

原因係東隧下繁塞車,塞返去北角係家常便飯,反而行紅隧可以打尖,飛埋紅隧口個站其實根本唔慢。
況且而家中上環灣仔返觀塘,最密果條線叫 101,最多客亦係灣仔內街,
如果下繁開架 101P,上環跟 101 入紅隧,不停紅隧口,之後直飛東九廊,停 megabox 後行常怡道、牛頭角道入觀塘,
唔見得會慢過 619P,但可以做到灣仔入面,食到 101 客,甚至可以入埋秀茂坪,
食埋條塞銅鑼灣、東廊同觀塘迴旋處的特慢 601P。

四順就開 119P 回程,同樣跟 101 入紅隧,不停紅隧口,直飛東九廊,經啟祥道天橋衝上樂華,返樂華四順亦一定快過 619P 回程。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-9-8 00:00 | 顯示全部樓層

原帖由 sam745522 於 2014-9-7 23:51 發表
其實621同641合併有得諗
641同621可以共用車隊
新641唔經牛頭角觀塘 經麗港城同觀塘繞道去啟德
等睇定d再考慮有冇機會全日

無論係 RDP 條 141,定係改經麗港城的 641,都做唔到觀塘巿中心,
但而家 641 下繁觀塘巿中心佔左超過一半乘客,呢個會係好大問題。
castanopsis 發表於 2014-9-8 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-7 23:58 發表

101X 灣仔係應該加站,但加完後,我覺得無必要開 619P,反而開紅隧東九廊特車仲好

原因係東隧下繁塞車,塞返去北角係家常便飯,反而行紅隧可以打尖,飛埋紅隧口個站其實根本唔慢。
況且而家中上環灣仔返觀塘,最密果條線叫 101, ...

101個行法其實一樣好塞車
可能比641好少少,但完全稱不上特快,未必可以有助141突圍而出

我越來越覺得下繁中環金鐘無論跟邊條線行都唔會快

金鐘道東行有三條路選擇:皇后大道/軒尼詩道/軍器廠街
皇后大道跟113,未轉都入去都有排塞,入到去又慢車
軍器廠街跟104/373,各自有自己塞車位,唔係告士打道就係灣碼
唯有直行軒尼詩道

然後基本上【軒尼詩道東行——菲林明道】個燈位無論左轉定右轉都好塞
一轉彎就肯定要等幾支燈,10-20分鐘就咁蒸發咗
轉完灣之後,灣仔道全日都慢車,灣北就抽六合彩唔知幾時順

所以我至提出行馬師道
唔轉入菲林明道已經省下十分鐘以上,又能夠避開灣北塞車位
馬師道條橋同路口有無其他障礙我唔知,但我覺得咁行無論係入紅隧定東隧都真係快
S3BL100 發表於 2014-9-8 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-9-8 00:37 發表

101個行法其實一樣好塞車
可能比641好少少,但完全稱不上特快,未必可以有助141突圍而出

我越來越覺得下繁中環金鐘無論跟邊條線行都唔會快

金鐘道東行有三條路選擇:皇后大道/軒尼詩道/軍器廠街
皇后大道跟113,未轉都入 ...

你岩,行邊條路都唔會快…

但直行軒尼詩道都會塞車,而且要先解決馬師道右轉的問題。
相比之下,灣仔道慢車但至少係穩定,唔會塞到停晒,而且最貼近現有客源,可能已經係比較理想的做法。
castanopsis 發表於 2014-9-8 01:10 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-9-8 00:45 發表

你岩,行邊條路都唔會快…

但直行軒尼詩道都會塞車,而且要先解決馬師道右轉的問題。
相比之下,灣仔道慢車但至少係穩定,唔會塞到停晒,而且最貼近現有客源,可能已經係比較理想的做法。 ...

灣仔道相對穩定我認同,一般都預計得到塞幾耐
但其實我都試過菲林明道左轉灣仔道個位塞4-5支燈先入到去
成車人坐10分鐘,0 displacement,不過相信係個別事件

另一個比較穩定的行法可能係373個行法
告士打道因為無燈位,通常車流點都會移動,應該唔使好似喺灣北咁抽六合彩
爭在641究竟應該幫101分流定係開拓新客源

馬師道方面
如果根據我手頭本香港駕駛指南,馬師道下午5-8唔準右轉
其實可唔可以放寬這個限制俾巴士轉?
 樓主| kuro 發表於 2014-9-8 02:49 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2014-9-8 06:56 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-9-7 23:18 發表

小弟為 641 常客,可以證實,灣仔碼頭只係將個客仔,有時會無客 bypass 左個站。
我深信 641 最好客係菲林明道,其次係熙信大廈。

依點可以推翻果位版友理論。 ...

灣碼最好客果幾班其實上緊廿個人左右, (係咪多客唔敢講,不過係出到呢個數字既客)
不過得幾班車可以做到...

其他時間都係靠番菲林明道一帶出客...

brianso198 發表於 2014-9-8 07:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kuro 於 2014-9-8 02:49 發表
641一係破例拉入堅城,
1.舒緩101同港澳碼頭巴士總站
2.增加番星期六客量

站在堅城既居民,
點解唔爭取增加101X班次而要拉條641入去?

星期六都仲好D,
一至五東隧東廊最塞果期拉入堅城根本無意義...