hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸處email回應了啟德巴士路線建議
開啟左側

運輸處email回應了啟德巴士路線建議

brianso198 發表於 2014-9-8 20:09 | 顯示全部樓層

原帖由 kuro 於 2014-9-8 08:56 發表
還掂914A都開得
641無理由星期六拉吾入堅城

914A開唔開得成同641延唔延長去堅城有乜關係?
kmb71k 發表於 2014-9-8 20:15 | 顯示全部樓層
隔離太子道東有大大條車海線101去堅城
仲拉641去堅城做乜?

板友kuro既建議
大家見到都係當笑話睇睇算啦
根本不切實際
以上回應,是否可行?是否合適?
dennis28a 發表於 2014-9-8 20:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-8 17:48 發表
唉...你班友成日系度幻想觀市過海特快有市場...

喂,d對象都唔match ge,人地74x做大埔居民出入觀市,你堆過海線系咪做港島居民過觀市呀?唔系呀嗎,掉翻轉,過海線主力做觀塘區居民往來港島呀嗎,2繁就中上環翻工放工,其他時間呢?咪得個銅鑼灣多客,咁你做咩鬼特快呀阿哥...

系度淋641全日...641全日非繁得個灣仔叫做可能多客,仲要有堆唔死等的客比601/619分走左,你估下剩下多少客?

跟著641就要放啟睛做總站,果舊d居民,101左好耐啦,仲同你碌641咩,東廊好過穩咩?

你一系就同我恨恨地601/619轉晒2味,跟著屈晒所有人落觀市轉車,咁就有得做...

我都講左幾十次,係有好大市場。

你搭下 641 下繁去港島,如果你係創紀之城仲有窗口位坐,我會比個叻字比你。
家陣 641 下繁頭車,五點會到創紀之城,上層坐左一半就過海,堆人未開始放工,同時段 601 番港島,上層連 1/3 都無。

我星期六、日中午 12 點至 1 點,係觀塘市中心非繁坐 619(觀塘市中心有 15 至 20 個客上),我係上車度門頂閘企到炮台山至有位坐,
有時我頂唔順,寧願係東隧口轉 603 或 681,果兩部車唔係得 1/3 客就得半車客。
另外呢?我星期六、日夜晚 10 至 11 點,永遠上親部 619,永遠去到 Sogo 就會打爆上層,唔洗企算佢好命,
最後果班車有一半人係裕民坊落車。

我每個月有三至四日既六、日會咁既 619,次次既都係咁,
仲未計咁認為 619 兜北角而被迫港鐵既客仔,真係無客?

家陣我唔需要新全日線跟足 641 飛銅鑼灣,但請問開條飛起既北角全日線唔係好過份姐下化?
根本中環、灣仔同銅鑼灣夠做全日返觀塘,最唔明係,油塘夠無去北角需求?點解 603 可以飛北角,601 同 619 就死行北角?
619 由中環返順利成粒幾鐘,如果係為佢地著想,應該開拆條飛觀塘既過海線取代 601 同 619,而唔係觀塘順利秀茂坪陪兜。

惡意回復是不道德的行為。
ma212223 發表於 2014-9-8 20:37 | 顯示全部樓層

回復 53# 的帖子

以619非繁咁嘅班次,我行去搭101好過
坐喺車慢慢碌好過喺街食塵

如果101私牌車肯載客你話幾好
一出RDP   要去鵝頸橋?
dennis28a 發表於 2014-9-8 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-9-8 00:37 發表

所以我至提出行馬師道
唔轉入菲林明道已經省下十分鐘以上,又能夠避開灣北塞車位
馬師道條橋同路口有無其他障礙我唔知,但我覺得咁行無論係入紅隧定東隧都真係快

上次 641 出現 45 分鐘一班主因,就係馬師道塞車。
而同一時間每日引致軒尼詩道塞車,又要多謝馬師道慢車。

除左行會議道經灣北慢車叫快少少之外,根本無路可行。
惡意回復是不道德的行為。
JX9097 發表於 2014-9-8 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-9-8 20:18 發表
家陣我唔需要新全日線跟足 641 飛銅鑼灣,但請問開條飛起既北角全日線唔係好過份姐下化?
根本中環、灣仔同銅鑼灣夠做全日返觀塘,最唔明係,油塘夠無去北角需求?點解 603 可以飛北角,601 同 619 就死行北角?
619 由中環返順利成粒幾鐘,如果係為佢地著想,應該開拆條飛觀塘既過海線取代 601 同 619,而唔係觀塘順利秀茂坪陪兜。

個人認為641 keep住繁時服務

601同619全日拆線
一條去到大坑或者跑馬地,另一條就直去銅鑼灣出中上環
即係類似咁:

601     中環碼頭/香港站/中環(林士街)<-->寶達
601A   跑馬地(下)/大坑<-->寶達    經:太古/西灣河

619    中環(港澳碼頭)<-->順利
619A  跑馬地(下)/大坑<-->順利     經:太古/西灣河

咁樣可以確保A線會有足夠客量
同時亦可以將606系再重組
(當然,694會受到一定程度影響,不過後話)
mak5052 發表於 2014-9-8 22:10 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2014-9-8 21:22 發表

個人認為641 keep住繁時服務

601同619全日拆線
一條去到大坑或者跑馬地,另一條就直去銅鑼灣出中上環
即係類似咁:

601     中環碼頭/香港站/中環(林士街)寶達
601A   跑馬地(下)/大坑寶達    經:太古/西灣河

619  ...
冇左直落北角的車,不太好吧,建議留番601維持現狀,619可以跟606重組拆分如下:
619:改行東區走廊,港島跟780P(往中環)/621(往順利),取消619P,保留619X
609:彩虹—天后,經彩雲、四順、樂華、觀塘市中心、東隧,港島如307P
606:恢復早繁服務,所有班次太康街入東隧,四彩特全日實施,取消606A
S3BL100 發表於 2014-9-8 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-9-8 17:48 發表
唉...你班友成日系度幻想觀市過海特快有市場...

喂,d對象都唔match ge,人地74x做大埔居民出入觀市,你堆過海線系咪做港島居民過觀市呀?唔系呀嗎,掉翻轉,過海線主力做觀塘區居民往來港島呀嗎,2繁就中上環翻工放工,其他時間呢?咪得個銅鑼灣多客,咁你做咩鬼特快呀阿哥...

系度淋641全日...641全日非繁得個灣仔叫做可能多客,仲要有堆唔死等的客比601/619分走左,你估下剩下多少客?

跟著641就要放啟睛做總站,果舊d居民,101左好耐啦,仲同你碌641咩,東廊好過穩咩?

你一系就同我恨恨地601/619轉晒2味,跟著屈晒所有人落觀市轉車,咁就有得做...

事實係有巿場,觀塘去港島特快係副都心(加周邊屋村)去都心,搭地鐵要轉兩次車,
如果係周邊屋村駁卻仲要轉多次,有得一程過特快係好大吸引力。性質咪同 40 觀荃差唔多…

但係而家巴士車程太慢,睇下趕左幾多客小巴轉地鐵?

得個銅鑼灣多客,我就真係唔認同,仲有灣仔呢?

當然用 641 做觀塘特快係白痴,因為去九龍灣行紅隧有著數,去觀塘打和,而且啟業啟德果班客搭 101 仲好。
但係你望下條 619,一個時段 80 分鐘,13/16 分一班車,但係俾 93-100 (定110?唔記得)分鐘行,
浪費大量資源私對站,我乾手淨腳拆條全日特快,舊線縮金鐘(上繁去返港澳碼頭,因為流水有客,而且東廊塞),
非繁齊齊定點 20 分一班梅花間竹開唔好?將私牌的資源用來真係做生意加快回車唔好?

當然我對 dennis28a 兄建議開條飛北角但跟 603/681 做埋銅鑼灣的全日線有少少保留,因為到時北角線會唔夠客。
但係想 601/619 拆特快而有客,好簡單,去程東隧東廊,回程紅隧東九廊,
叫 301X/319X,回程跟 101 入紅隧,飛紅隧口,301X 行常怡道、牛頭角道入秀茂坪,
擺明食 101 客,賣點灣仔 20 分鐘九龍灣,25 分鐘觀塘巿中心,比 101 快 15 分鐘。
319X 就純粹係加快回車,飛啟祥道天橋,25 分鐘牛頭角,反正至少食住 101 條水,衰極有限,
吸到灣仔 101/601/619 客,又可以搶錢,
仲做埋九龍灣,九龍灣自從多左 megabox 同一堆甲廈之後根本多左唔少客,使乜擔心唔夠客?
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-9-8 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-9-8 20:18 發表

如果條新線飛起觀塘,咁樂華同和樂邨/曉麗苑會出問題。

601/619 銅鑼灣至觀塘一邊總站的行車路線好難再改,加上興發街下繁塞車令到 601P 回程快唔過 601,
興發街上東廊無著數,反而回程行紅隧飛東九廊唔慢,我覺得使得試。

原帖由 ma212223 於 2014-9-8 20:37 發表
以619非繁咁嘅班次,我行去搭101好過
坐喺車慢慢碌好過喺街食塵

如果101私牌車肯載客你話幾好

其實非繁 101 由牛頭角去金鐘都係大約九個字,回程 101/619 返牛頭角觀塘根本打和,唔見得 619 快過 101 幾多。

既然行紅隧東九廊都可以快至少 15 分鐘,我覺得優勢同埋行東廊已經差唔多,
但兜少左里數,又做埋九龍灣,以而家東廊東隧同觀塘迴旋處塞車情況,我覺得回程紅隧東九廊特快值得試。
fb.com/scientisthk2usa/
mak5052 發表於 2014-9-8 22:44 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-9-8 22:33 發表

如果條新線飛起觀塘,咁樂華同和樂邨/曉麗苑會出問題。

601/619 銅鑼灣至觀塘一邊總站的行車路線好難再改,加上興發街下繁塞車令到 601P 回程快唔過 601,
興發街上東廊無著數,反而回程行紅隧飛東九廊唔慢,我覺得使得試。 ...
若是將601P下段所有班次及641下段北行一半班次試改行紅隧如下,是否ok?
143:上環往寶達,港島如111,九龍與13X繁時行法相同
141:港澳碼頭往觀塘裕民坊,路線大致與初代141相同,但入啟晴及啟業