hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解九巴下下都要就曬大角咀?
開啟左側

[問題] 點解九巴下下都要就曬大角咀?

s3n370 發表於 2014-9-22 00:29 | 顯示全部樓層

原帖由 boyvv1000 於 2014-9-21 13:41 發表

其實104,1,1A根本就唔應該入新填地街、旺角道,行彌敦道>白楊街>界限街最快,都唔知九巴/新巴做咩鬼要將3條線塞入旺角道

同埋政府應該將通菜街、花園街既紅小總站搬走,騰番條路出黎。(可以搬去聯運街個停車場) ...

又一睇住地圖去plan,意圖為佐三幾條線(唔知會唔會)快少少,但鐵定玩謝另外幾十條線的建議

長沙灣道西行本身得兩條行車線咁大把,再塞3條密車線轉入白楊街咁減慢車流法,
去深水埗/新界西的乘客真係多得你唔少。
仲有白楊街出界限街係髮夾彎兼讓路線,大巴要出呢個彎,起碼要界限街中慢線一齊無車,先出到呢個彎。
但問題係界限街同汝洲街過黎0既車,係幾乎無間斷囉。
白楊街本身唔係長,咁玩隨時倒塞番長沙灣道

你可能會話87D/281A夠要轉汝洲街入界限街個髮夾彎啦,但佢轉彎果陣有紅燈截住界限街黎0既車,所以唔會有呢個問題
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
樂仔〞 發表於 2014-9-22 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2014-9-22 00:29 發表

又一睇住地圖去plan,意圖為佐三幾條線(唔知會唔會)快少少,但鐵定玩謝另外幾十條線的建議

長沙灣道西行本身得兩條行車線咁大把,再塞3條密車線轉入白楊街咁減慢車流法,
去深水埗/新界西的乘客真係多得你唔少。
仲有白 ...

最快唔係應該荔枝角道直接右轉界限街咩
不過嗰個彎就真係幾急 ..
paul2357paul 發表於 2014-9-22 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-9-20 21:40 發表
總之係你心目中
904/905經大角咀點都係罪大惡極

由頭到尾只係你一廂情願
我係旺角搭904/905到西環
搭地鐵隨時金鐘都未到

904,905咁既定線,加上頻密班次,mtr通車之後一定死唔去。 ...

既然佢咁想要旺角的特快過海線,建議佢搵103和113去改飽佢,反正呢兩條霉線九龍方向旺角打後冇乜客同埋港島方向旺角先至開始有客。

絕對唔應該搵主要靠大角咀食糊的904和905埋單,大角咀難得有兩條比較似樣的特快過海線,倒大角咀客走大角咀客實會很不滿。
paul2357paul 發表於 2014-9-22 02:57 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2014-9-21 00:21 發表

回一回帶,905同905P(904前身)開線時係行櫻桃街、亞皆老街,再轉新填地街出旺角。
路線“直接”,站位更近你所謂的旺角核心地帶。
如果去旺角乘客對“兜”大角咀、豪華戲院行出去咁反感,巴士公司點會倒自己米改路呢?
如果直行櫻桃街、亞皆老街,再轉新填地街真係咁爽,或者咁多年係有改善0既,
巴士公司隨時入紙行番舊路都仲得喎,仲要唔駛搞D乜改燈改線甚至屈行人迫入地鐵站,
咁點解唔改呢?

再講,新填地街出旺角道順燈又如何,大角咀出旺角係咪得呢個燈位先?
你順利過到對上果盞燈先講啦。

原帖由 mrm23 於 2014-9-21 00:55 發表
印象中,904/905 要改行大角咀內街,
正正係因為亞皆老街左轉新填地街車流消化唔到,
特別是下午放學/下繁時間,車龍經常倒塞至銘基附近

有時大角咀開的車要搞成半個鐘先入到新填地街
而且過多巴士由亞皆老街東行左轉新填地街,
阻礙西行右轉新填地街車流,

亞皆老街西行右轉轉唔到又會阻礙亞皆老街西行直去車流
然後阻埋彌敦道北行左轉亞皆老街 (如1 /1A etc)

跟住亞皆老街塞車又會阻埋西洋菜街/洗衣街,
再推上去旺角道東行,
然後塞埋彌敦道南行左轉旺角道
結果O個期經常搞到旺角大塞車

所以響 2000 年左右連同 32/43C 改行內街 (大典資料︰2001年年尾)
你估運吉而家重會唔會俾你搞番轉頭?

亦都因為同樣原因,
新填地街至彌敦道的一段旺角道並不設巴士站
所以在旺角地鐵站附近加站的可能性 == 0

但自從904和905九龍方向改為更深入大角咀舊區之後,卻帶來了另一個問題就是兩個方向的走線更不對稱(這是香港不少巴士線的其中一種弊病)。

現時的904和905九龍方向大角咀比旺角及打後著數,因為在大角咀往往落很多客(尤其是君匯港果個站),卻阻慢了旺角及打後的車程;但港島方向旺角比大角咀著數,因為它們行亞皆老街和櫻桃街然後直接左轉入連翔道,沒有深入大角咀舊區,往往令大角咀舊區的客行老遠先至有得搭904和905(尤其是君匯港果個站附近一帶的大角咀舊區的客更甚)。

其實904和905港島方向可唔可以改行塘尾道然後深入大角咀舊區並設站,跟住先至用現時287X和41A入連翔道的那個交匯處入連翔道,藉以盡量平衡904和905兩個方向在大角咀的走線?

反正例如61X屯門方向正是用緊這個概念停多兩個站先至去屯門,點解904和905卻唔跟這個標準?
hokachung 發表於 2014-9-22 03:30 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2014-9-22 02:57 發表
但自從904和905九龍方向改為更深入大角咀舊區之後,卻帶來了另一個問題就是兩個方向的走線更不對稱(這是香港不少巴士線的其中一種弊病)。

現時的904和905九龍方向大角咀比旺角及打後著數,因為在大角咀往往落很多客 ...

巴士路綫根本唔一定要來回程對稱,
尤其九龍同港島都有唔少單程路,
所以唔好鑽牛角尖走去為對稱而對稱

按照你套邏輯,118往九龍方向應該要落北角仲要兜埋長沙灣站先夠
唔通你真係覺得咁都無問題?
Gary_B 發表於 2014-9-22 09:12 | 顯示全部樓層

回復 124# 的帖子

對稱? !

路線設計唔係剪紙喎  
 樓主| boyvv1000 發表於 2014-9-22 13:38 | 顯示全部樓層

樓主| boyvv1000 發表於 2014-9-22 13:58 | 顯示全部樓層