hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解九巴下下都要就曬大角咀?
開啟左側

[問題] 點解九巴下下都要就曬大角咀?

265B 發表於 2014-9-9 18:40 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE24 於 2014-9-9 15:29 發表

叫政府同西九龍走廊加建全密蔽式隔音屏障囉,睇o下到時邊個唔好運?
新聞已經講過好多年,
條橋嘅結構負荷唔到隔音屏障,
你估無人建議過,得你第一個講?!
dydx 發表於 2014-9-9 23:41 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

葵芳去中環
MTR(荃灣線+東涌線)一定快過930
反而去上環930會快啲,又唔駛轉車
 樓主| boyvv1000 發表於 2014-9-9 23:49 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2014-9-10 00:07 | 顯示全部樓層

原帖由 boyvv1000 於 2014-9-9 23:49 發表
兜大角咀食多幾個客,隨時趕走彌敦道幾十個客。

唔好混淆視聽 , 彌敦道既客根本就無「趕走」過
以前 87A 最盡去到旺角 , 彌敦道都只係擦邊過
287X 客源同 87A 根本就唔一樣 , 可以來自 81C , 可以來自港鐵 , 但有幾多 87A 係彌敦道既客「被趕走」?

為左飛起大角咀 , 你可以上綱上線到幾盡 ?
請用文明來說服我。
 樓主| boyvv1000 發表於 2014-9-10 18:31 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2014-9-10 19:29 | 顯示全部樓層
原帖由 boyvv1000 於 2014-9-10 18:31 發表

287x可以入大角咀,但係根本無需兜柏景灣。九巴要將87A轉做287x就係為左食彌敦道客,如果唔兜柏景,彌敦道可能有幾十人上車,但係兜柏景既話,彌敦道就會得番幾丁友搭。

至於41A,就應該加停奶路臣街,同飛大角咀,旺角街市不停站 ...

真係好笑,講到宜家41A回程好似無人搭
你自己去君滙港睇下咩環境先啦
kay 發表於 2014-9-10 19:30 | 顯示全部樓層

原帖由 boyvv1000 於 2014-9-10 18:31 發表

287x可以入大角咀,但係根本無需兜柏景灣。九巴要將87A轉做287x就係為左食彌敦道客,如果唔兜柏景,彌敦道可能有幾十人上車,但係兜柏景既話,彌敦道就會得番幾丁友搭。

至於41A,就應該加停奶路臣街,同飛大角咀,旺角街市不停站 ...
有無咁誇張?

如果真係要抵銷兜路時間,仲有樣野叫加密班次

運吉當日重組962B個陣,話962B由30分加密到10-15分1班,抵銷兜深井既時間
明明班客坐耐左車都可以比佢抵銷到剩低1~2分鐘
世界很簡單 人類很複雜
GU9338 發表於 2014-9-10 20:56 | 顯示全部樓層

287X 兜柏景灣感覺係差 , 但何來「彌敦道就會得番幾丁友搭」既結論 ? 定係你自己 FF 當真理 ?

至於 41A 順路加四個站 , 講到好似呢兩三分鐘就決定到有無人搭
以前甩班 , 等二三十分鐘就真係趕客走喇

講停站影響大 , 不如下繁睇下 38 42C 西行入天馬苑 / 畢架山花園唔見左幾多時間 ?
一下子可以無左五六分鐘 , 但又唔見無客坐 ? (當然 , 有絕大多數乘客都想架車飛站 )

請用文明來說服我。
sammyleung719 發表於 2014-9-10 22:35 | 顯示全部樓層

我一直睇開既版本係行晒彌敦道至去大角咀架喎

但我而家至知原來287X係兜完柏景灣至行彌敦道喎
咁講法九巴真係賤啦....PORT站位都PORT錯晒既....

還有,我再講一次...巴士唔同港鐵,巴士冇客可以飛站
唔洗見站就停架
其實你有冇搭過巴士?
PKD32 發表於 2014-9-10 23:40 | 顯示全部樓層

原帖由 sammyleung719 於 2014-9-10 22:35 發表

我一直睇開既版本係行晒彌敦道至去大角咀架喎
但我而家至知原來287X係兜完柏景灣至行彌敦道喎
咁講法九巴真係賤啦....PORT站位都PORT錯晒既....

還有,我再講一次...巴士唔同港鐵,巴士冇客可以飛站
唔洗見站就停架
其 ...
佢可能只係0係大陸搭過巴士