hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴270,277E,277P重組最新消息(9月27日生效) ...
開啟左側

[服務調整] 九巴270,277E,277P重組最新消息(9月27日生效)

BlackBird 發表於 2014-9-16 23:35 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2014-9-16 20:15 發表
係巴迷心目中,無左條牛河路線就天地不容,話之佢賺定蝕,因為呢類型路線搞到公司蝕係公司管理的問題,唔係條線的問題

咩天地不容?
明明70X取消有一堆北區人反對
你估留條70X牛河好好玩咩
要牛大把線有得牛啦
當初直接拉直70X就咩事都無
係要上水<>觀塘有空缺先安樂

唔該,用下大眾市民既角度思考啦,重組係為市民做架
P960早日摺線
hadboy5 發表於 2014-9-17 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-9-16 23:35 發表

咩天地不容?
明明70X取消有一堆北區人反對
你估留條70X牛河好好玩咩
要牛大把線有得牛啦
當初直接拉直70X就咩事都無
係要上水觀塘有空缺先安樂

唔該,用下大眾市民既角度思考啦,重組係為市民做架 ...
唔怕講,我第一眼見到上水無全日車去觀塘係過份,但後尾有277E的出現返先叫做好返D,你認為北區居民會支持277E定係拉直左的70X?70X塞馬場塞獅隧塞龍翔道,277E只塞入大隧果下,而家北區居民用腳支持左俾你睇,以前70X去清河至少四個字(保守估計)
yoho 發表於 2014-9-17 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 PF2802 於 2014-9-16 22:55 發表
70X係無客呀不過我就唔明點解唔可以改70X走線
而係取消70X開277E/277P
根本執下北區走線都應該可以幫70X番生

可能地區上取消易過改道吧

執下北區走線都應該可以幫70X番生 <==講咪容易囉,講唻講去咪拉直加上水粉嶺分家唔停大窩西。咁277E咪做緊呢樣野囉

轉個角度,將條277E改番名叫70X大家係咪條氣順啲呢?

九巴話要取消70X先會開373A,初頭有人不停踩373A冇客,277E/277P時間衰,不停話一條70X好過廢廢地GEI 373A/277E/277P。
宜家373A/277E愈做愈旺,客仔對腳投晒票喇,仲要講70X點點點點點。R爆頭都唔明
neoplan720p 發表於 2014-9-17 02:23 | 顯示全部樓層

似乎好多人都唔明問題係邊。

大家鬧既原因唔係取消70X,然後換左條277E。

277E本身定線其實無問題(雖然我覺得上水火車站做尾站會更具吸引力,但屬於小問題),最令人反感既,其實係九巴一開始諗縮數,唔肯將條277E全日。

如果一開始277E全日,會唔會有咁多人走去嘈?
肯定無。

其實只要將70X換做277E,因為車程可以大幅縮短,咁就算非繁開20-30分鐘一班車,就算客量無乜增長,都一定可以慳到車,減輕成本,無之前70X咁蝕。

奈何,九巴要賺到盡嘛,咪只開277E繁時,非繁咪睇定D先再決定做唔做囉。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
FBI2 + 1 + 1 今次唔讚你講野唔得,因為事實就係咁 ...

查看全部評分

hadboy5 發表於 2014-9-17 08:21 | 顯示全部樓層
唔係賺到盡,根本老九對只做上水的信心唔夠,搞到上水無哂直達線,而且重組後初期各新線的客量都唔係特別標清,除左277E 較為有信心之外,講真我都唔知點解初期老九對277E 比較有信心,如果有信心的話就唔會搞373A 而家先加班,希望277E 全日可以減輕返277X 的壓力,長遠兩條線的班次可以平均返D,現時反對70X 有兩批人,一批就是樓上所指的北區反對無左全日觀塘直車的人,另一批就係少左條遊車河的路線(呢批就係話70X好過所有對新的服務的人)
 樓主| FBI2 發表於 2014-9-17 09:15 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2014-9-17 08:21 發表
唔係賺到盡,根本老九對只做上水的信心唔夠,搞到上水無哂直達線,而且重組後初期各新線的客量都唔係特別標清,除左277E 較為有信心之外,講真我都唔知點解初期老九對277E 比較有信心,如果有信心的話就唔會搞373A 而家先加班,希 ...

今次北區重組,九巴真係大贏家,但對班左仔有冇負面影響,就睇出年區選.

最近數字,270B,373A,678載客量都達100%,要加班,連70K都話唔夠載要調番雙層行,277E都有過9成載客量.
有邊個區可以做到咁多條線載客量到100%被署方要求盡快加班? 大埔都唔得啦
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
tonytsang_hk 發表於 2014-9-17 10:51 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-9-17 09:15 發表

今次北區重組,九巴真係大贏家,但對班左仔有冇負面影響,就睇出年區選.

最近數字,270B,373A,678載客量都達100%,要加班,連70K都話唔夠載要調番雙層行,277E都有過9成載客量.
有邊個區可以做到咁多條線載客量到100%被 ...

如果運輸署可以加quota比九巴會更理想
hadboy5 發表於 2014-9-17 11:31 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-9-17 09:15 發表

有邊個區可以做到咁多條線載客量到100%被 ...
服務提升左的地方議員就無影響,但被人cut 得勁的例如聯和墟同天平果D 議員就牙煙D,鄉郊果D 就死梗
ma212223 發表於 2014-9-17 11:33 | 顯示全部樓層

回復 58# 的帖子

你講嗰啲地區唔係左派地區囉
一出RDP   要去鵝頸橋?
Snoopy@FB8617 發表於 2014-9-17 11:48 | 顯示全部樓層

回復 54# 的帖子

就算係縮數
咁問題係咩先?
而家講緊係一間巴士公司營運一條線
唔係巴迷覺得條線點點點就得
冇人知道究竟上水觀塘既特快係唔係真係有得做
試住水溫先都要唔俾既
咁好難玩咖bo...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過