hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [推上報,出公海]城巴前綫職員被辱 斥乘客無文化 ...
開啟左側

[問題] [推上報,出公海]城巴前綫職員被辱 斥乘客無文化

kmbodth 發表於 2014-9-8 18:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.skypost.hk/%E6%B8%AF% ... %87%E5%8C%96/153470雖只有論壇‘純文字’討論,但這類衝突在現實中只是冰山一角。
粗口其實是種文化,乘客以粗口辱罵是不文明,無禮;而埋怨巴士公司咁耐都冇車嚟,唔知繁時塞車回唔切車,以為巴士公司點都應該變到架車嘅,是無知。

想有尊嚴就做紅VAN喇,雖則是載客求財,但被辱可選擇唔做你一個客生意。畀入線費,每單最多載16個,人工差唔多,不過要吊極力子,冇飯鐘錢搭車證。而部分綠van有自動波人工高都流失率高。其實紅van缺唔缺人?

可惜紅van乘客服務員好似難入行,亦唔知洗唔洗被安排從事非運輸相關嘅工作。在海洋同171R爭客,同乘客似乎冇咩口角,有口角都是同競爭對手。
PS:傳媒往往比警察早到案發現場,何以香港站早前職員打鬥有埋警車救護車稽查車相但傳媒好似又隻字不提..

boyvv1000 發表於 2014-9-8 19:25 | 顯示全部樓層
 樓主| kmbodth 發表於 2014-9-8 19:35 | 顯示全部樓層
原帖由 boyvv1000 於 2014-9-8 19:25 發表
其實九巴、新城、嶼巴、鐵巴、旅遊巴、紅van、綠van、港鐵車長、輕鐵,邊樣人工高D?同埋邊樣最辛苦、最常受氣?
重鐵車長似乎最舒服安全,人工亦比鐵巴輕鐵車長高。
boyvv1000 發表於 2014-9-8 21:15 | 顯示全部樓層

樓主| kmbodth 發表於 2014-9-8 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 boyvv1000 於 2014-9-8 21:15 發表

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20130408/00176_030.html

有報道話重鐵車長人工低,有大學學歷既車長,月入得$11800
報道好似冇提及重鐵定輕鐵。月薪11800,是底薪連每月相關津貼,定齋底薪,定係底薪(不設津貼),分別幾大。
重鐵同輕鐵站務員,人工就是67同53之分別。
HR2174 發表於 2014-9-9 12:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-9-8 21:29 發表
報道好似冇提及重鐵定輕鐵。月薪11800,是底薪連每月相關津貼,定齋底薪,定係底薪(不設津貼),分別幾大。
重鐵同輕鐵站務員,人工就是67同53之分別。 ...
請問咩係 53 同 67?
53 67M 67X 呢D我就知
EH2674 發表於 2014-9-9 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 boyvv1000 於 2014-9-8 21:15 發表

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20130408/00176_030.html

有報道話重鐵車長人工低,有大學學歷既車長,月入得$11800

就咁睇深色字個句已經覺得篇報導九唔搭八,駕駛鐵路所需求既都唔係學歷...
個位城巴職員係咁有文化就應該比人聽啦,鬧返轉頭,同個客有乜分別?

強人所難,不可一不可再
AVD1 發表於 2014-9-9 13:03 | 顯示全部樓層
自從唔知幾時開始,班客 (無論係咩行業都好),以為自己洗錢 o既就大哂咁款,
明係無理都以為自己岩哂,就算班職員點講都唔入耳。
我都感同身受。

可能都係因為劉天王個廣告做成。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
樂仔〞 發表於 2014-9-9 13:09 | 顯示全部樓層

港鐵車長月入一早過哂 $12000 (當然唔止 $12000 咁少)
而且有行車綫其實人手過剩

樓主| kmbodth 發表於 2014-9-9 13:33 | 顯示全部樓層

原帖由 HR2174 於 2014-9-9 12:52 發表
請問咩係 53 同 67?
53 67M 67X 呢D我就知
龜鐵客務中心助理時薪$67,龜鐵兼職車站助理時薪$53似乎客務中心同重鐵車站助理較少有口角,巴士車站就難講d..