hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 86C真係需要變特快?
開啟左側

[問題] 86C真係需要變特快?

hon_son_wilson 發表於 2014-9-10 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-9-9 20:16 發表
非繁唔夠客? 條條馬鞍山線兜到天光都未出沙田,鬼坐你咩.
又唔見681非繁客量少過680?

請問86C/P/X提速以及特班改行青沙,是否如期本月(9月)內實施?
連9月尾改的277系都有消息,86C/P/X係唔係有咩障礙?

原帖由 dtfaiwong 於 2014-9-9 13:29 發表
尋日朝坐8:10喺馬市開嘅87D,福安停站時旁邊有架86C經過,35分鐘後架車終於去到世界花園,前面就見到頭先架86C由紅梅谷轉上嚟,仲好快地沿巴士線消失,而我架87D 就要轆多幾分鐘先入到巴士線

我多坐86C但少坐87D,唔能夠直接比較。
不過我總覺得86C特別多車手,跑得比其他線快,
可能因而出現全程下路比上路快的情況,或者應該試下搵埋81C比較下。

原帖由 dtfaiwong 於 2014-9-9 13:29 發表
所以早繁86C改一城或曾大屋後去獅隧,究竟可以快幾多?

原帖由 hokachung 於 2014-9-9 20:36 發表

如果兩架車喺馬鞍山/石門/第一城嘅上客人數係一致嘅話,你估下仲會唔會爬到87D頭呢?
86C太慢趕走曬啲客你又知唔知呢?

86C依RDP曾大屋後去獅隧,比現時快5分鐘左右,如果係第一城就快10分鐘。
我就想知跟RDP慳~5分鐘(富安至乙明慳~3分鐘),可以吸到幾多嫌86C慢的乘客回流?

原帖由 AD118 於 2014-9-10 00:55 發表
仲有樣嘢講,85C可以變85X全日唔加價
86C改特快亦唔需要加價

哩點唔夠說服力。
同87D,89D里數車程比,問返九巴點解短程貴過長程仲"好笑"~

AVW28 發表於 2014-9-10 07:44 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

「86C依RDP曾大屋後去獅隧,比現時快5分鐘左右,如果係第一城就快10分鐘。
我就想知跟RDP慳~5分鐘(富安至乙明慳~3分鐘),可以吸到幾多嫌86C慢的乘客回流?」

好難講!呢個要睇下河畔至乙明之間有幾多人會行出大涌橋路等86C而放棄行內街既86A。
如果第一城後上既話,就或許多d人揀86C。

「同87D,89D里數車程比,問返九巴點解短程貴過長程仲"好笑"~」

答案在於早全冷和遲全冷既分別。
89D在97年全冷,87D係03年,估計九公司對全冷減價的政策變左。

回正題:上面有人指若86C改第一城上公路,非繁會唔夠客。然而,如果係週末和假日,就未必。
試過在星期六搭86C去深水埗,就算架車要經大圍,都可以在第一城或之前坐滿大部分位。
而就我個人而言,自從馬鐵通車之後,86C經大圍的意義已經細左好多。
LL3850
 樓主| dtfaiwong 發表於 2014-9-10 18:08 | 顯示全部樓層
如果改特快真係咁有用,照計依家嘅86x應該會頂閘同要加班,但見到8:00嗰班好多時離開耀安都未坐滿!我相信大部分想坐特快車去長沙灣同荔枝角嘅人已經坐緊村巴。
Snoopy@FB8617 發表於 2014-9-10 18:49 | 顯示全部樓層

當沙田假假地都有86,86A,286X
仲有半條72,86C
馬鞍山加濱景第一城要撐起一條線其實唔難
反而而家係走線問題令人卻步

據資料現時86X既使用率係88%
當然可能只係講緊下繁都唔出奇
但有唔少板友都指出過86X客量都幾高
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
edhong 發表於 2014-9-10 18:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
bnr34 發表於 2014-9-10 19:44 | 顯示全部樓層
可能86C班車手夠晒善良, 再加埋車程長, 夾到佢地越揸越快
(唔似得某老牌過海線啲車長咁搏過鐘踢車)
早係有 Trident 調入 86C 既時候, 已經留意到行歌和老街係同揸 AV 行龍翔道一樣時間

另一方面, 清晨以182同85A做比較
以前經歷過上一班85A(06:24@田家炳)走咗之後10分鐘上182(06:35), 去到紅梅谷會見到下一班85A
按推算曾大屋上公路最多可以單程慳10分鐘
不過到時即使係86C減車, 都應該幫86A加班, 否則繁時出12米高載隨時都會頂閘
CN9AMT100UP 發表於 2014-9-10 20:24 | 顯示全部樓層

以前就話有大圍至馬鞍山短途客,所以86C繼續碌大圍都仲講得通。
依家一條馬鐵,一條小巴都搞得掂
何苦要86C繼續經大圍呢
不如跟87D第一城上路吧啦

PS 86C 仲係一大堆TD 3+2 嘅時候..堆車手手車仲癡...依家己經不復當年勇啦
petcity 發表於 2014-9-10 21:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
FD5410 發表於 2014-9-10 21:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-9-10 18:49 發表
當沙田假假地都有86,86A,286X
仲有半條72,86C
馬鞍山加濱景第一城要撐起一條線其實唔難
反而而家係走線問題令人卻步

據資料現時86X既使用率係88%
當然可能只係講緊下繁都唔出奇
但有唔少板友都指出過86X客量都幾高 ...
其實 86 系真係應該執一執
唔一定要夾硬推上青沙,但最少可以沙田區重新分工
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
KG1428 發表於 2014-9-10 22:51 | 顯示全部樓層

86C應該不經歌和老街

歌和老街由2F<>86A/87D轉乘優惠取代

如果86C不經歌和老街,大圍可以慳番幾多時間??