hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 86C真係需要變特快?
開啟左側

[問題] 86C真係需要變特快?

hon_son_wilson 發表於 2014-9-10 23:14 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2014-9-10 22:51 發表
86C應該不經歌和老街

歌和老街由2F86A/87D轉乘優惠取代

如果86C不經歌和老街,大圍可以慳番幾多時間??

非常同意! 歌和老街幾班先有一個客上落,86C咁樣上斜落斜確係冤枉。

其實又唔好局限2F<>86A/87D,可以考慮俾人逆向返石硤尾消防局轉86/86C,
或者BU轉85/85A/85B,甚至黃大仙轉一眾獅隧或大隧線,
總之盡可能擴大轉乘路線組合替補。
KG1428 發表於 2014-9-10 23:19 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

86以前都係經歌和老街
改道且無替代轉乘優惠提供

[九巴MOOE]請去映月台搭81C,87D,281A[/九巴MOOE]
AVW28 發表於 2014-9-11 07:52 | 顯示全部樓層
原帖由 CN9AMT100UP 於 2014-9-10 20:24 發表
以前就話有大圍至馬鞍山短途客,所以86C繼續碌大圍都仲講得通。
依家一條馬鐵,一條小巴都搞得掂
何苦要86C繼續經大圍呢
不如跟87D第一城上路吧啦

PS 86C 仲係一大堆TD 3+2 嘅時候..堆車手手車仲癡...依家己經不復當年 ...

馬鐵通車前,馬鞍山去大圍除左803呢條繁時例牌難上車既小巴線之外,只得81C和86C路過大圍出九龍。
記得馬鐵通車果陣,運吉係建議86A取消而86C加分段代替架!
我諗如果86A當年係cut到,86C係冇可能走到架!

建議86C cut大圍段,除左馬鞍山居民覺得車程長之外,就係大圍段已經有唔少替代可以選擇。
九巴留86C在大圍,真係「司馬昭之心,路人皆見」。

81C又唔同講法,鬼叫成個大圍得佢一條尖咀線咩?
LL3850
mckhgc 發表於 2014-9-11 08:17 | 顯示全部樓層

原帖由 capricorn 於 2014-9-9 21:11 發表 [img]http://w[/img]
停多一個站又唔係嘥好多時間,真唔明老九諗乜

新田圍不嬲衰到貼地,係食物鏈最底層就係人都知,我之前都話左唔好開心著,呢架野就算咁行法,分分鐘過站不停,好耐以前82M都係咁,果然又畀我講中。

如果老九對新田圍態度係如其他村的話,281A,87D,271,270A回程增停新田圍、47X先新田圍係最低消費。

老九係咁,呢度D人又係咁,比新田圍略好既顯徑,最多人呻,又最多人撐,新田圍呻就十惡不赦,最抵死既係要求某線增停新田圍,少人搭呢,就話冇必要,多人搭呢,就話增加行車時間,對其他村「唔公平」。顯徑人唔願去新翠去大圍搭就理所當然,新田圍人唔去秦石搭就兩步都懶。

個區議員(不是姓區的議員)又真係過份軟弱,尤其多年前,佢話要爭取取新田圍來往馬鞍山路線,今次係大好機會,都唔佢做乜。
ctb234 發表於 2014-9-11 09:28 | 顯示全部樓層
樓主不如搭港鐵啦!
時間起碼唔駛咁耐.

kmb71k 發表於 2014-9-11 11:55 | 顯示全部樓層
最好呢所有行經新田圍附近屋村既路線都兜上新田圍
(47X/80X/81C/85B/86A/86C/89B/281B/287X/182/982X/E42等線)
獅隧公路路線全部都要係新田圍外加個站
(72X/87D/271/281X等線)
新田圍到時想去邊都咁方便
到時新田圍既巴士服務仲唔係the best of the best?
以上回應,是否可行?是否合適?
samson92 發表於 2014-9-11 11:57 | 顯示全部樓層

九龍塘開學後早上都會塞車,通常都塞10-15分鐘,不經歌和老街正確,反而曾大屋上公路已足夠,如果不塞車第一城上公路比曾大屋上公路一般只慳2-3分鐘,沙田路往大圍行下路86c一般10分鐘內已行完。

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-9-10 23:14 發表

非常同意! 歌和老街幾班先有一個客上落,86C咁樣上斜落斜確係冤枉。

其實又唔好局限2F86A/87D,可以考慮俾人逆向返石硤尾消防局轉86/86C,
或者BU轉85/85A/85B,甚至黃大仙轉一眾獅隧或大隧線,
總之盡可能擴大轉乘路線組合 ...
Ravenclaw 發表於 2014-9-11 12:40 | 顯示全部樓層
其實我也覺得86C可以飛走歌和老街...
CN9AMT100UP 發表於 2014-9-11 13:46 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2014-9-10 21:43 發表

86C條線都唔夠時間跑,唔踩快少少
廁所都冇得去

有一期86C唔入恒安,所以CUT 時間,但迅速回復原狀後..仲未加返時間咩?

以前過左晚上食飯時間(仲係TD 3+2 盛世時)...40分唔到由利安衝到出去長沙灣

我相信係車手+車嘅問題啦
hon_son_wilson 發表於 2014-9-11 14:35 | 顯示全部樓層

原帖由 CN9AMT100UP 於 2014-9-11 13:46 發表
有一期86C唔入恒安,所以CUT 時間,但迅速回復原狀後..仲未加返時間咩?
以前過左晚上食飯時間(仲係TD 3+2 盛世時)...40分唔到由利安衝到出去長沙灣
我相信係車手+車嘅問題啦

40分鐘?
宜家深夜由恆安去到東京街已經40分鐘(AV/ATR)。