hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (星島) 田二少促檢討巴士加車標準
開啟左側

[問題] (星島) 田二少促檢討巴士加車標準

boyvv1000 發表於 2014-9-13 21:13 | 顯示全部樓層

PE3529 發表於 2014-9-13 21:31 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2014-9-12 21:06 發表

當 39M 加完車都仲係爆到七彩時 , 咁明顯田二少個要求都唔係唔合理既 而且 39M 條數應該都幾靚 , 半個鐘一轉車一個位起碼收到 2 次錢
39M 絕對有需要再加多部車落去
荃景繁時已經上唔到
就算有八達通機都照飛站
ksmbh 發表於 2014-9-14 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-9-13 19:39 發表

近年巴士專線仲有寶順路
因應將軍澳隧道塞車日益嚴重
喺年前加咗巴士專線俾巴士插隊

講真上下繁東隧/假日西貢等都好有潛力加設巴士專線
不過真係要執法先得 ...

但西貢可以點加?!
AVD1 發表於 2014-9-14 11:18 | 顯示全部樓層

原帖由 PE3529 於 2014-9-13 21:31 發表
39M 絕對有需要再加多部車落去
荃景繁時已經上唔到
就算有八達通機都照飛站

加黎加去都係咁爆,
咁就應該諗下係唔係應該整返條點對點出市區 o既繁忙路線上山啦。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
paul2357paul 發表於 2014-9-14 19:14 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2014-9-13 11:39 發表

如果講好有系統嘅較長巴士專綫就應該冇, 類似屯門公路呢類成功例子都只有大西北先用得到

回石頭兄, 長沙灣道北行呢個位一直以來都係的士大哥嘅固定等客點, 情況同荃灣染廠樓下一樣,
守法嘅會行前少少去長荔街口等, 不過客倉係長沙灣廣場兩幢 buildings
呢一點, 正正個人一直所講嘅執法問題, 即使有巴士綫, 的士大哥係侍住自己有禁區 permit 照入,
但佢地唔知道 (定扮唔知道) 自己張禁區紙係雙黃, 7-12 禁區都唔上落得客或者等客, 警方執法係不力

又舉多個例, 彌敦道旺角段兩邊都有巴士綫, 路邊都好多劃咗雙黃綫, 點解都一樣有咁多的士小巴照停?
依家甚至係見唔少私家車甚至雙黃雙白照停照 cut, 呢種自私行為, 係影響巴士營運同其他道路使用者安全

而延伸去講, 運吉緊急事故協調中心同警察交通部兩者係各有各做, 兩個大腦係分開只靠遙距溝通,
交通部係有塞車先做但冇權睇 CCTV 執法抄牌, 運吉果個亦有大時大節先出嚟做樣, 咁樣點樣解決塞車問題丫
一個交通管理發達嘅地方, 應該係將運輸部門, 警察同埋營運者齊齊去一齊事故塞車協調

要解決這個死症問題,除非將整條巴士線範圍大搞智能系統,只要一有不合適的車輛闖入就立即記錄並寄牛肉乾給相關司機。
castanopsis 發表於 2014-9-14 19:24 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2014-9-14 00:34 發表

但西貢可以點加?!

之前A10版我有講
新西貢公路落山將一條線轉做巴士線,只俾巴士/小巴行,直駁迴旋處巴士灣
這樣一來,當迴旋處塞上新西貢公路時,巴士小巴可以完美的避開塞車
拾顓豭 發表於 2014-9-15 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2014-9-14 19:14 發表

要解決這個死症問題,除非將整條巴士線範圍大搞智能系統,只要一有不合適的車輛闖入就立即記錄並寄牛肉乾給相關司機。

英國, 首爾一直做緊呢樣嘢, 人地係可以條條路有 CCTV, 睇到闖入車輛車牌違停即抄, 再郵寄牛肉乾
香港下下講個人資料私隱條例, 又唔執法, 又唔夠強政勵治, 點做
1320 發表於 2014-9-19 11:36 | 顯示全部樓層
其實最大問題係, 正苦一直有一個隱形框架, 就係想以私家車+鐵路 為主流交通

你留意下運吉呢排成日有個個有導引性既洗腦廣告, 你會見到佢不停攞走d巴士, 但係私家車就唔會理, 好似d巴士阻住私家車行咁, 這已是潛意識地反映正苦以私家車+鐵路為主既思維

至於點解要咁?  MTR最大老闆就係正苦, 正苦當然想收多D……私家車多左, 可以收既稅也多左……講到尾, 都係一個錢字…..

其實要做好交通, 第一就係要加強公共交通優先化, 令使用公交可以比私家車更有快捷, 有效率, 好似係交叉位, 係路面設計到公交先行, 甚至係部分中心區設計為只比公交車進入, 更多巴士專線, 取消巴士 quota, 等巴士公司做到足夠既班次,  加強小巴功能 (如部分路線升級到 20 , 甚至中型巴士 34)

至於鐵路方面, 新發展既方向無大問題, 問題有於無效率既接駁, quota, 唔少新巴士接駁線係15/20分鐘一班, 用大車, 跟本做唔到接駁應有既效率, 小巴請人難…..

其實, 要做既可以好多, 但一日唔否決/否定 私家車+鐵路 為主流交通 呢個框架, 一日講幾多都無用…..
The Designer