hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士路線與鐵路服務累鬥累?
開啟左側

巴士路線與鐵路服務累鬥累?

kitarolo 發表於 2014-9-11 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-9-11 22:23 發表
在下都唔明970/x唔搞重組拆九龍區特快/旺角作終點,
唔通某公司想投訴數字同對家鬥多?鬥脫班?站站停又塞,
紅van只是旺角特快,新記有得做太子深水埗特快又唔做,係
要彌敦道佐敦道一齊拖卡車長們鬥讓鬥慢鬥跟尾先安樂?

唔太明白你想回應嘅重點,請指教。

另外我回應你個標題,港鐵有時壞車真係
唔爭氣,但正點率仍高於巴士,巴士實際上
不適合咪俾港鐵做返囉,唔一定係累鬥累……
(例如上限係18蚊,不包括邊境,馬場,迪士尼,
機場即可)上水去柴灣,港鐵油塘站轉車難,其他
版友建議用118轉東鐵都已經係好方法啦。

東鐵另一個例子就係現時水粉埔
去馬鞍山線各站,遠至烏溪沙均與大圍站
同價,港鐵有能力,亦應該帶頭放棄按里數收費。

我講嘅682大老山特惠轉乘水粉埔路線,
雖然唔係完美,例如下繁大老山隧道車站,
一般難以登上74X/277X,但肯開個特惠轉乘
(不涉額外資源)又有八達通紀錄提供實際使用
人數出嚟,真係多人用先開一兩班都未遲,印象中
已經有北區去柴灣邨巴。

樓主| kmbodth 發表於 2014-9-12 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kitarolo 於 2014-9-11 23:59 發表

唔太明白你想回應嘅重點,請指教。

另外我回應你個標題,港鐵有時壞車真係
唔爭氣,但正點率仍高於巴士,巴士實際上
不適合咪俾港鐵做返囉,唔一定係累鬥累……
(例如上限係18蚊,不包括邊境,馬場,迪士尼,
機場即可)上 ...
合併路線意義不大,又費時,巴士吸引力下降難免有乘客改乘鐵路。上水粉嶺入埋大埔就唔得,咁970/x/106/101唔拆線咪仲衰。
970/x九龍段只有短棍,明明有得拆特快又唔拆,係要兜晒d站。佐敦道彌敦道塞就脫晒班,投訴就係咁嚟。九龍段拆特快同旺角短棍根本是970/x唯一的希望,曙光。人地香旺紅van/904/5一齊入西隧北行,人地到咗旺角,970/x仲被困佐敦道。
巴士穩定性差過鐵就梗架喇。
馬拉松舉辦日,一向要開足嘅A10唔知班次又穩唔穩呢
ccicoltd 發表於 2014-9-12 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-9-11 20:49 發表
唔做柴灣小西灣不是錯,但小西灣/柴灣往北區就算搭118轉鐵路都粒幾鐘,紅隧仲經常塞車。如果大埔南下搭鐵到紅隧轉,分分鐘兩程都企,朝早就算搭307P/678到西灣河轉85/82/82x亦不一定有位坐。
中午時分307南行坐滿,非繁373A接 ...

上水有邨巴 NR108 往柴灣,但多年來都只有一班車。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
Snoopy@FB8617 發表於 2014-9-12 01:02 | 顯示全部樓層

樓主人格分裂?
先頭講307+373A
轉頭又知自己建議唔可行
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL417 發表於 2014-9-12 01:09 | 顯示全部樓層
270A 同 271 都好多客架,可惜 270A 唔夠密喎
不如同 271 合併丫,合併加到5分鐘一班,好過北區人走班車等四個字。太疏好難夾時間。有得加密有咩唔實際?

74X 又同 277E/277P 都好多客架,可惜 277E/277P 唔夠密喎
不如又一齊合併丫,合併加到5分鐘一班,好過上水人走班車等成個鐘。太疏好難夾時間。有得加密有咩唔實際?

970 同 970X 使咩又再拆線姐,索性又合返做一條 970,兜哂所有地方,班次應該可以再加密,有得加密有咩唔實際?

如是者 101 同 111 合併,102 同 112 合併,106 同 116 合併,堅尼地城/筲箕灣/小西灣/美孚/慈雲山/觀塘班居民咪可以有更密既班次囉,有得加密有咩唔實際?
 樓主| kmbodth 發表於 2014-9-12 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-9-12 01:02 發表
樓主人格分裂?
先頭講307+373A
轉頭又知自己建議唔可行
話唔可行嘅係大家。當初373A全日服務又有幾多個覺得可行?

原帖由 S3BL417 於 2014-9-12 01:09 發表
270A 同 271 都好多客架,可惜 270A 唔夠密喎
不如同 271 合併丫,合併加到5分鐘一班,好過北區人走班車等四個字。太疏好難夾時間。有得加密有咩唔實際?

74X 又同 277E/277P 都好多客架,可惜 277E/277P 唔夠密喎
不如又一齊合併丫,合併加到5分鐘一班,好過上水人走班車等成個鐘。太疏好難夾時間。有得加密有咩唔實際?970 同 970X 使咩又再拆線姐,索性又合返做一條 970,兜哂所有地方,班次應該可以再加密,有得加密有咩唔實際?如是者 101 同 111 合併,102 同 112 合併,106 同 116 合併,堅尼地城/筲箕灣/小西灣/美孚/慈雲山/觀塘班居民咪可以有更密既班次囉,有得加密有咩唔實際?
373A合併307無疑最大得益是上水乘客,上水客由企多18分鐘變成企少18分鐘,安坐空調巴士座椅遊大埔。但大埔客亦能受惠於密了的班次,唔洗企咁耐。每班車到大埔咪大約有40個座上客。咁8x/19重組,1/5A,85/529合併又點睇?

另外,好肯定:M49拆線是錯,30x變工半線,尾車過後有客以為9點幾無理由無車開,在站頭無睇路線表照等。

kmb71k 發表於 2014-9-12 05:55 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-9-12 01:21 發表
373A合併307無疑最大得益是上水乘客,上水客由企多18分鐘變成企少18分鐘,安坐空調巴士座椅遊大埔。但大埔客亦能受惠於密了的班次,唔洗企咁耐。每班車到大埔咪大約有40個座上客。咁8x/19重組,1/5A,85/529合併又點睇?

另外,好肯定:M49拆線是錯,30x變工半線,尾車過後有客以為9點幾無理由無車開,在站頭無睇路線表照等。

咪咁幼稚啦
除o左巴士迷車迷鐘意遊車河
一個正常人邊個會鐘意遊車河?
北區人邊度會鐘意條線兜埋大埔至上公路?
返工果D人真係要多謝你

你舉既例子
8X/19重組原本係想用一條線去做
1/5A因為兩線路線重疊, 1就長期虧蝕, 加上大家都係去跑馬地同中環, 所以先至慳資源用一條線攪, 全程仲減價到3.4
529因為長期虧蝕, 所以先至拉佢去同85合併
307去大埔, 373A去北區, 大家客路同途經地方唔同, 兩線大纜都扯唔埋, 點可以拉埋o黎講?

根據你既歪理, 不如將101同111合併? 又不如將102同112合併? 又不如將106同116合併?
到時可以開車鏈, 唔愁等車等得耐啦

開學啦, 唔好再係度FF啦, 專心讀書啦
以上回應,是否可行?是否合適?
JF1261 發表於 2014-9-12 06:52 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-9-11 22:09 發表
樓主可能不明白北區居民已經患上"青沙恐懼症",就算非繁唔塞,恐懼仍然存在,你睇T270冇客就知.

九巴打算將T270改行欖隧走.

次次見到車頭顯示'八號幹線特快'就想笑
塞馬場, 大埔公路起碼搞3個字

非繁時果度都慢車啦, 要北區線行青沙真係要等條蔚景園出面條支路起好先再講啦..

T270 改行欖隧絕對係好事, 應該可以快15分鐘出到西隧口
transbus 發表於 2014-9-12 08:40 | 顯示全部樓層
係咪想整多o的類似N42A物體,
鍛鍊師傅膀胱功能,
曲線趕走想入行o既人,
間接拖垮巴士業?
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
kmb71k 發表於 2014-9-12 10:50 | 顯示全部樓層

其實唔係太明白
大埔公路近蔚景園出口已經封o左
已經唔駛再受其出口o既交通燈影響而倒流返大埔公路
慢線兼且起緊條新支路上番青沙公路
咁點解而家依然咁塞車?
以上回應,是否可行?是否合適?