hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士路線與鐵路服務累鬥累?
開啟左側

巴士路線與鐵路服務累鬥累?

樓主| kmbodth 發表於 2014-9-12 20:11 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2014-9-12 19:56 發表

968 係咪要行市區 ?
279X 係咪要行新田 ?
E22A 係咪要行九龍市區遊下花園 ?

時下興特快 , 你反其道搞特慢 , 可能連 FF 版都唔歡迎施主你
968有行港島市區啊。長時間跑公路,車內冷氣都唔新鮮喇,某巴好似靠車門開關換空氣。
nelson72A 發表於 2014-9-12 22:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-9-11 20:49 發表
唔做柴灣小西灣不是錯,但小西灣/柴灣往北區就算搭118轉鐵路都粒幾鐘,紅隧仲經常塞車。如果大埔南下搭鐵到紅隧轉,分分鐘兩程都企,朝早就算搭307P/678到西灣河轉85/82/82x亦不一定有位坐。

睇怕你應該未試過係晚繁搭682返新界
剩係由北角尾站返沙田已經要半個鐘
而你建議既679偏偏用最塞車既方法經東隧返新界

以而家晚繁東隧塞車既情況
我都係建議你繼續搭118轉鐵路返北區
當你搭鐵路返到北區時
你建議既679隨時只係去到大老山隧道口
S315E 發表於 2014-9-13 02:46 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

樓主講得出678同307P嘅「問題」,應該就唔係太清楚港島發展
兩條線港島服務範圍係由西灣河至銅鑼灣,呢個範圍係近幾年發展得比較快同多商業樓宇落成。
但西灣河以東就暫時未有聽聞有大型商業發展項目,而呢個範圍嘅巴士路線都要經歷重組同合併,顯得巴士客源有減少跡象。
而且兩條線係去到港島東範圍先落車,點都好過未開線之前要喺九龍同人逼過海。

巴士路線係會因應客量而誕生,
但一個情況係除咗上繁南行同下繁北行之外,無咩時份來往兩地嘅客量足以頂起一條過海巴士線
呢個情況之下,其實唔怪得巴士公司唔開線
Oliver_ME16 發表於 2014-9-13 14:17 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-9-12 19:47 發表
問我有沒有 確實也沒有。但是youtube有片。
或者各位覺得最好有幾快得幾快,但其實若果日日都長時間跑公路,長時間麻木咗,好易眼瞓。停多幾個站幾枝燈刺激下反而會精神d。

城記6號非繁繞經馬坑嘅出現,打破了6仔兜馬坑要減 ...

如果你冇坐過就唔好響B2版呢度FF喇,呢道有F區比你FF專用嫁
我...
307 發表於 2014-9-13 14:44 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-9-12 19:47 發表
問我有沒有 確實也沒有。但是youtube有片。
或者各位覺得最好有幾快得幾快,但其實若果日日都長時間跑公路,長時間麻木咗,好易眼瞓。停多幾個站幾枝燈刺激下反而會精神d。

城記6號非繁繞經馬坑嘅出現,打破了6仔兜馬坑要減 ...
犀利,原來停多兩枝燈會對客量有幫助!

我諗你唔單止無搭過373A/968,
我諗你可能連常識都無乜!

我自己開車唔怕公路,但係堅唔鐘意路經多燈地區,
開開停停都好浪費時間,又嘥油!

你話想巴士服務好啲,轉個頭又叫人兜多一個區,
以為做密佢就可以唔駛理車程長短,
再唔係有快路唔行要行慢路,
因為咁樣會對司機健康啲...

其實,如果你唔知自己想講乜,
不如諗清楚先講呀,
我地無乜興趣、又無乜時間,
更加唔好浪費地球資源響度大聲/打大篇嘢去諗嘢!

萬分感激!
只罵不建議=不負責任
DA70 發表於 2014-9-14 03:32 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 12/9/2014 12:43 發表

101/111,102/112,106/116在下甚少乘搭,亦已提及應拆全日特快。
101試過平日中午搭,堅城上車~50mins才到紅磡,晚上則足以由觀塘往中環。
102搭過幾次,都是銅記轉8P,而唔搭118。

970班次頻密,就算脫班都大把客,但971開到半個 ...

101我試過朝早係石塘咀搭去彩虹,加埋都係用咗50分鐘左右
如果我話俾你聽有人真係會專登等971,唔知你又會點諗呢?

另外學似你話停多幾支燈就會醒神啲嘅話我諗A11/E11/962系啲 carlo個個過到香港都好似用咗興奮劑咁咯
是鴨脷洲非鴨舌洲
kmb71k 發表於 2014-9-14 08:10 | 顯示全部樓層

原帖由 DA70 於 2014-9-14 03:32 發表

101我試過朝早係石塘咀搭去彩虹,加埋都係用咗50分鐘左右
如果我話俾你聽有人真係會專登等971,唔知你又會點諗呢?

101一單係俾75~80分鐘左右行
所以觀塘中環用50分鐘, 真係正常過唔正常

原帖由 kmbodth 於 2014-9-12 12:43 發表
在下唔知兜一兜大埔要幾耐,但斷估唔似佐敦道咁塞。101/111,102/112,106/116家陣有邊條時間表寫半個鐘一班?
將班次加至合理水平,有助客量增長,亦能方便乘客。

唔知就唔好亂咁FF
兜一兜落大埔隨時花多你半個鐘
一個二個趕住返工邊度肯同你花多半小時遊大運?
新界隧巴線最大忌係兜
兜得o黎只會送客俾港鐵

原帖由 kmbodth 於 2014-9-12 12:43 發表
529蝕?咁82M更應該一早合併去其他線。

睇你都係唔知歷史
新巴的確唔想做82M(舊84M), 想用82系加分段就算, 但係議員反得厲害, 先至早上開條82M敷衍下班議員
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| kmbodth 發表於 2014-9-14 11:54 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-9-14 08:10 發表 新巴的確唔想做82M(舊84M), 想用82系加分段就算, 但係議員反得厲害, 先至早上開條82M敷衍下班議員
非繁40min/班嘅服務,或者其他乘客早已無視。雖則條線增加咗就業機會,亦有助新記申請加價。但非繁唔想做都係行政指令搞掂仲好喇,82M轉只於早繁服務,82系加雙向分段,受惠嘅乘客仲多。

另外,如開條通宵大埔往來中環的特快路線,然後延長至上水粉嶺,又夠唔夠需求?鐵路冇幾可通宵服務,而屯元天沙田將軍澳亦有通宵過海線。凌晨至清晨d路暢通d,出入埋大埔都可快d。
  • 不過部分上述新市鎮好似禁止紅小駛入,又好似有紅小做緊銅上?咁要開線似乎又更難。巴士在價格,速度上難以競爭,紅van收費唔貴,似乎唔多客,就算有客都多數搭佢。但坐滿開車,班次疏極似乎都仲係可接受?

groom1002 發表於 2014-9-14 14:16 | 顯示全部樓層
無理由373A因為唔夠客而特登行大埔,咁樣同70X趕客有乜分別?
另外當南北線通車,373A是否變回兩蛇?
BlackBird 發表於 2014-9-14 20:28 | 顯示全部樓層

原帖由 groom1002 於 2014-9-14 14:16 發表
無理由373A因為唔夠客而特登行大埔,咁樣同70X趕客有乜分別?
另外當南北線通車,373A是否變回兩蛇?

373A沿線同火車站有一定距離,應該影響唔大
南北線一通,最傷一定係堆紅隧線
P960早日摺線