hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴60M,61X,66M,66P,66X重組消息(10月11日生效) ...
開啟左側

[服務調整] 九巴60M,61X,66M,66P,66X重組消息(10月11日生效)

shakugan2005 發表於 2014-9-13 09:57 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2014-9-12 23:27 發表
259是不是最大爭議係cut 259B下繁同取消259C?259x就因為價錢太高?九巴係好似北區咁貴幾毛咪算囉,收貴人咁多梗反你
荃灣區有資源就一早就開左啦,改30爭議大改33A仲煩 ...

66夠有一部分係荃灣區資源, 假假地得果八部車但都有三部係荔廠車, 到最後車去左邊? P字軌定係唔知邊度走去柯打多班258P/960X等等, 但都唔關荃灣事!

好啦, 比你用哂荃灣區資源唔執番59A幾部車出黎開荃灣區路線, 拎架38A去拉直30經葵涌道出深水埗甚至旺角(當然30既單層要換哂做雙層), 仲唔夠車就將30X推上西九龍走廊比D車30, 但RDP提到取消38A但車會拎去邊? 消失於大海中囉! 荃灣來往荔景既服務九巴係冇心做, 但又一定又要煩一輪囉!

我絕對有種感覺就係亂咁搞條59A會變到31;32B+36;235;48X(48Z)既後果, 出去沙咀道/大窩口站望下依幾條線就明, 但就係死口唔認32B+36合併失敗仲要左補右補拖埋其他線去死, 想好似當年68+68A+68M咁承認失敗係十幾日後再大執過, 難lu

但就算變到亂七八糟九巴同運吉都絕對要搞條59A, 如果唔係香港既交通點會愈改愈差, 大家即管睇下改完之後有幾多古怪既轉乘優惠走出黎(例如36A轉59X, 但36A轉60X/66X都唔肯同66同價!)同埋59M/59X會爆成點!(仲要講緊殺埋幫拖既259C/259E但又唔將所有車放番落59M/59X, 走去開貴價但都唔知有冇人搭既259X)
shakugan2005 發表於 2014-9-13 10:02 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2014-9-13 08:50 發表
其實當57M真係可以CUT短服務時,59M就可以大條道理拉到去荔景北
但碼頭區肯唔肯畀多$1就另一回事喇..

59M用多咁多車, 係要咁玩都係留57M取消66M, 當57M要取消既時候, 59M冇可能咁玩, 再者早排好似話九巴同運輸處想玩大到縮67M去大欖, 不過連街都出唔到已經收番, 要知道依家巴士路線重組根本就唔係優化服務!
GD1570 發表於 2014-9-13 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-9-13 10:02 發表

59M用多咁多車, 係要咁玩都係留57M取消66M, 當57M要取消既時候, 59M冇可能咁玩, 再者早排好似話九巴同運輸處想玩大到縮67M去大欖, 不過連街都出唔到已經收番, 要知道依家巴士路線重組根本就唔係優化服務! ...

我之前都講過,57M要拉長去大興而去取消66M這個方案幾年前已經在RDP提出過,但根本就過唔到區議會。
原因就係因為嗰$1。
現在66M都即將改埋行青雲路同皇珠路,好明題如果係要CUT咗66M的話就唔會咁樣行,而係直接CUT咗佢,
所以,取消66M的機會在今時今日來說仍然是微乎其微,反面57M就增大被CUT SERVICE的機會了。
你有你可愛,我有我好笑。
shakugan2005 發表於 2014-9-13 10:48 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2014-9-13 10:24 發表

我之前都講過,57M要拉長去大興而去取消66M這個方案幾年前已經在RDP提出過,但根本就過唔到區議會。
原因就係因為嗰$1。
現在66M都即將改埋行青雲路同皇珠路,好明題如果係要CUT咗66M的話就唔會咁樣行,而係直接CUT咗佢,
所 ...

所以我未話59M延長都係冇咩可能
GD1570 發表於 2014-9-13 10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-9-13 10:48 發表

所以我未話59M延長都係冇咩可能

咁又唔同,睇吓碼頭區肯唔肯要全日車出葵芳喇...
始緋碼頭區的範圍大過大興區幾倍嘛...
LN9267 發表於 2014-9-13 11:15 | 顯示全部樓層
我想問,66X會不會因為重組延遲,也會一同延遲入屯轉?

謝謝.
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
shakugan2005 發表於 2014-9-13 11:22 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2014-9-13 10:54 發表

咁又唔同,睇吓碼頭區肯唔肯要全日車出葵芳喇...
始緋碼頭區的範圍大過大興區幾倍嘛...

未有條59A囉, 係依家九巴同運輸處死口要郁59A! 郁完59A唔夠仲要拖埋59M走真係加多多車比59M都唔掂!

碼頭區大過大興區, 咁碼頭區點都有資格留59A/59M兩線全日多過大興區留57M/66M兩線全日, 所以57M應該仲要郁先過59A, 要係66M改道同日實施先係!
shakugan2005 發表於 2014-9-13 11:25 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2014-9-13 11:15 發表
我想問,66X會不會因為重組延遲,也會一同延遲入屯轉?

謝謝.

其實66X係唔係突然殺出黎? 之前都好似冇係區議會文件出現過咁既......
GD1570 發表於 2014-9-13 11:38 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2014-9-13 11:22 發表

未有條59A囉, 係依家九巴同運輸處死口要郁59A! 郁完59A唔夠仲要拖埋59M走真係加多多車比59M都唔掂!

碼頭區大過大興區, 咁碼頭區點都有資格留59A/59M兩線全日多過大興區留57M/66M兩線全日, 所以57M應該仲要郁先過5 ...

現時非繁轉車站返碼頭區的其中兩個大客倉包括油尖區同葵青區。
如果59M真的拉落葵芳的話,,現時使用轉車站的乘客有機會因為不用轉車而不需要再使用轉車站
客量不變但反而要轉車的乘客係少咗的。

66M同57M呂可以即CUT,最主要原因係因為要乘客適應返轉車站的模式。
而且57M仲有一班返工返學嘅區外客,唔係話CUT就CUT到的...
當然,我絕對贊成要搞搞這兩條嚴重重疊的路線,不過一步一步來吧,
最起碼現時57M都仲要食埋碼頭區來往葵涌的轉車客嘛
即CUT會令到其餘兩條半(58P我計半條)嘅客流即時急升的。
GD1570 發表於 2014-9-13 11:40 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2014-9-13 11:25 發表

其實66X係唔係突然殺出黎? 之前都好似冇係區議會文件出現過咁既......

66X入轉車站無入過任何RDP內...
最初見於早一兩個月所發出的文件
原因係因為會同部份路線增設轉車站往屯門的分段收費。
(包括但不限於60X、63X及260X)