hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴968號線修訂行車時間表
開啟左側

[服務調整] 九巴968號線修訂行車時間表

capricorn 發表於 2014-9-14 22:10 | 顯示全部樓層

原帖由 boyvv1000 於 2014-9-14 17:17 發表
其實灣仔特車多左咁多,條968x仲有冇需要兜入中上環?

ps: 我都唔明點解968x回程會有咁既定線,上完東廊之後又入中上環,想做特車既話就直接係灣仔開啦 ...
相信係唔夠客至要屈入電車路
yoho 發表於 2014-9-14 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 AP149 於 2014-9-14 22:07 發表

平日一至五
天水圍開95班
摩頓台開104班+1班菲林明道特班

星期六
天水圍開101班
摩頓台開106班

假日
天水圍開98班
摩頓台開101班

THANKS!
呢到唔計啲969 XYZ線架可?

969北行方向班次多過南行,但968則相反。

有冇朋友解釋得到原因?係車務因素定客量因素?
雖然一條元朗一條天水圍,但我相信跨境客仔佔左968一定數量。係咪呢個原因呢?

若果968一日有18000,969有冇15000呢?我估都冇,就算969要企時,佢都冇968要企得咁誇。
同埋969企完一班大多數後車好快到。朝早969同埋啲969 XYZ線好多時都係坐滿,或者加少少咁。

真係想知城記做968會做成點。

PS:我並唔係反九記人士,但對於九記於元朗服務,除左派新車外,都幾有意見。
樂仔〞 發表於 2014-9-14 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 yoho 於 2014-9-14 22:59 發表

THANKS!

雖然一條元朗一條天水圍,但我相信跨境客仔佔左968一定數量。係咪呢個原因呢?

若果968一日有1800 ...

朝早 969 南行仲有 969A 969B 969P 969X , 969 南行班次較少絕對正常

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
yoho + 1 係喎,我問埋啲蠢問題添 >,

查看全部評分

拾顓豭 發表於 2014-9-14 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-9-14 08:36 發表
上年運吉數字,968一日大約18000乘客,960一日大約17000乘客,961一日大約9700,962系列一日大約13000

對於 968 客量較高一啲都唔奇怪, 估計應該係有一批 960/961 轉乘客, 同埋五綫全日通客
不過條數都好有可能係只係賺多過 960 些少

如果九記有心推客, 961 非繁 cut 班整合資源, 會推到 960 客量上極致
(當然會唔會咁做係一個問題, 雖然營運上係會賺多減少成本, 但 goodwill 上會輸哂)

原帖由 Lelouch 於 2014-9-13 15:59 發表

100分鐘太多
90都好夠啦

星期五下繁或者部份極端時間, 連 5 分鐘休息行到 100 分一單絕對唔出奇

AP149 發表於 2014-9-15 08:04 | 顯示全部樓層
原帖由 yoho 於 2014-9-14 22:59 發表

THANKS!

若果968一日有1800 ...

其實969下繁過後摩頓台平均係開7-8分班密過968,所以你見到客量小過968係正常
但因為朝早頭4個鐘分別開20同15分班,10點後開始12分班至下繁為止都係疏過968,所以總車數唔係爭太遠
低級趣味扮高級:369
rkkwan 發表於 2014-9-16 13:32 | 顯示全部樓層
尋日下繁菲林明特車究竟有冇真係加到12班?官網同Apps仍然係寫3班。
AP149 發表於 2014-9-16 14:05 | 顯示全部樓層

原帖由 rkkwan 於 2014-9-16 13:32 發表
尋日下繁菲林明特車究竟有冇真係加到12班?官網同Apps仍然係寫3班。

好多師傅表有o既野唔代表要公開
低級趣味扮高級:369
Wright---AVW16 發表於 2014-9-16 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 capricorn 於 2014-9-14 22:10 發表
相信係唔夠客至要屈入電車路

其實968X下繁係因為唔夠客先要入電車路,定係因為佢要行電車路所以趕客?
rkkwan 發表於 2014-9-17 18:37 | 顯示全部樓層
啱啱6:29p有ATENU菲林明特車埋盧押道站,得幾個客,因為跟住另一架只坐得半滿嘅968。

capricorn 發表於 2014-9-17 19:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2014-9-16 22:59 發表

其實968X下繁係因為唔夠客先要入電車路,定係因為佢要行電車路所以趕客?
本身唔夠客,好多時窗口位都未坐滿就上東區走廊,起碼依家有大古廣場,匯豐總行和永吉街呢三個客倉令部車好睇啲