hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「退縮」與「進取」的經營態度 - 九巴40 ...
開啟左側

「退縮」與「進取」的經營態度 - 九巴40

偉文 發表於 2014-9-14 18:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

首先我想表明, 本文不是想針對九巴, 而是一般的經營態度, 40是例子而已.

九巴40自從改成觀荃特快行龍呈祥道之後, 班次為15分鐘一班, 可是可能巴士公司見客量不如預期, 於是:

唔夠客, 便減班, 於是減至20分鐘一班. 這等於解決了問題, 還是治標不治本,「退縮」,令問題更甚?

如我偶爾搭40, 但變咗20分鐘之後, 我考慮都唔會考慮佢. 我用腳投票, 搭地鐵算, 免得等到我忟. 相信不止是我, 有部份客都有這樣的決擇.

反觀, 若果巴士公司採取「進取」型做法, 會否考慮如下:

我覺得40在九龍東的走線已經幾靚, 唔駛改, 而家個問題反而在西部, 而家除了美孚和荃灣大河道之外, 根本沒甚大站, 葵涌大窩口又同38/42C重疊, 與其執二灘, 不如發展自己的獨市優勢, 維持10-15分鐘一班, 總好過墨守成規, 只以為CUT班就解決了問題.

以40為例, 可否西行美孚後, 直達荃灣楊屋道/海濱一帶不近地鐵站的, 再經大河道, 至荃威/愉景/灣景? (這些遠離地鐵站而人口高的地方) 可能你第一個反應是”無坑”, 但想深一層是否全無餘地? 靈活調配, 還是比只是減班為好?

以上的就是「退縮」與「進取」

為何「進取」是那麼難做到, 理論上是乘客巴士公司雙羸的, 還是過區議會已經嚇怕了巴士公司, 多一事不如少一事?

重申, 不是只針對九記40, 重點是「退縮」與「進取」的兩種經營態度. 可能其他路線也見相近例子吧? 不妨分享一下, 鞭策一下巴士業.
petcity 發表於 2014-9-14 18:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hadboy5 發表於 2014-9-14 20:30 | 顯示全部樓層
你知唔知葵涌大連排都可以上唔少客㗎,skip 左葵涌點掂,美孚上唔到車都係因為葵涌多客,但現時入座率係點?
FD5410 發表於 2014-9-14 20:30 | 顯示全部樓層

40 而家葵涌道有唔少工廠客,
叫做吸返d地鐵客,同舒緩左 38/42C 下繁個壓力
所以飛葵涌唔可行

而家荃灣搭 40 個行車時間都唔慢
如果真係純追求速度既,應該一早搭返紅小
遠離地鐵站嗰堆,其實可以上繁開幾班試水溫先
多客再加班
奈何響而家既政策下,都幾難做到...

中段減班嗰段,至少荃灣方向唔係無客
減班前都可以坐滿窗口位
當然而家會坐得更滿
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
Dennis34 發表於 2014-9-14 23:06 | 顯示全部樓層
樓主想40唔停葵涌就唔可能,自己雖然唔係日日搭,
但日日上下班見到40係好多葵涌客,我就有以下觀察:

自己每日喺葵芳放5點半,行返葵興一定會經葵芳邨分站,
約莫係5:42左右到該站嘅一班車,班車到站時都有坐近一半座位嘅客量,
閒閒地係可以有20人以上等,不過呢個鐘數經常都有後車追前車嘅情況,
試過經葵芳邨見開走一班後,自己5分鐘後行到新葵興就見到又有另一部40等燈。

近排間中遲十幾二十分鐘收工,見到近6點開始就可以有30甚至40人以上等,
而前兩個站嘅葵俊苑都有相當嘅人數係等,但埋得葵俊苑站嘅車都肯定有半滿。

到近半年嘅假日下午5點過後,間中都會搭佢由觀塘返葵涌,
喺彩虹邨上都就幾乎無位,到黃大仙都要企人,
仲聽過有客話搭40同坐紅小時間相差唔多,
至少九龍灣一帶上唔駛要搭紅小先到觀塘轉車,又唔駛等客。
九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
S3BL100 發表於 2014-9-14 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2014-9-14 18:37 發表
唔,40改時間表,某程度係多人時段開密左
其他冇客時段又減返,,唔係縮數

同埋,只不過部份時間唔夠行車時間,加返應有時間俾司機
同時穩定返班次(當然冇加車下只可以調整班次) ...

不過,果D所謂無客時段,基本上都可以坐滿窗口位,較少客班次可能要微蝕,但
其實 38 都係差唔多客量甚至更少人,又唔見佢將 38 減到非繁 15 分鐘一班?
38 獨巿位得葵盛,減少少班都唔會影響獨巿位吸引力,
40 相反仲做埋荃灣呢個全日多人的位置,又綁埋一大堆荃葵 M 線轉乘,潛在客源同戰略意義明顯更大,
亦需要 15 分鐘一班車,先有利於同紅小、地鐵競爭。

而且假日兩個方向都有行街客,仲減到全日 20 分一班?

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-9-14 23:36 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2014-9-14 20:30 發表
40 而家葵涌道有唔少工廠客,
叫做吸返d地鐵客,同舒緩左 38/42C 下繁個壓力
所以飛葵涌唔可行

而家荃灣搭 40 個行車時間都唔慢
如果真係純追求速度既,應該一早搭返紅小
遠離地鐵站嗰堆,其實可以上繁開幾班試水溫先
多客 ...

不過我又覺得,如果開到一條美孚後經荃灣路直接剷入大涌道的新線
(我有諗過類似既野,心水係跟 30X 上荃景圍),咁就可以解決到 40 兜美孚的問題,
仲令到荃灣遠離鐵路站的屋苑有車直達東九,唔駛下下 M 線轉地鐵/40(M 線轉 40 站位唔係太吸引),
應該可以搶到新客,而且又做埋柴灣角工業區,一舉兩得。

車從何來?42C 飛起荃葵,嘔車俾 38/40/40P 同新線囉,同埋 40P 其實似乎可以上葵重組搞掂佢,
成堆重疊西九線五變四兼搵兩條改特快,可以慳到的車輛數目幾可觀。

當然到時一個問題係,成堆荃葵觀塘線上繁西行/下繁東行一樣都係爆到七彩,
搵條 42C 荃葵一邊無返工熱點,雖然可以加返落其他幾條線,而且回車加快,但唔知對於上繁西行/下繁東行運力有咩後果。
fb.com/scientisthk2usa/
superbus 發表於 2014-9-15 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-9-14 23:30 發表

不過,果D所謂無客時段,基本上都可以坐滿窗口位,較少客班次可能要微蝕,但
其實 38 都係差唔多客量甚至更少人,又唔見佢將 38 減到非繁 15 分鐘一班?
38 獨巿位得葵盛,減少少班都唔會影響獨巿位吸引力,
40 相反仲做埋荃灣呢個 ...
38 未減到 15 分鐘只係時晨未到
到佢轉定點, 自然會出現 15-20 既時段
dennis28a 發表於 2014-9-15 00:54 | 顯示全部樓層
其實 40 慢既原因為兜長沙灣,而唔係落美孚。

以下為非繁例子,有一日我大約 5 點準備去坐 40/42C 入荃灣,係觀塘市中心近 671 個站見到有部 40 上客,
我點都趕唔切,3-5 分鐘後,我上左另一部 42C。

去到青山公路落到葵涌道十字路口過燈,剛好見番部 40 等過燈,我就追過左部 40。
簡單黎講,40 只係浪費左少少時間係長沙灣,如果泓景臺度 U Turn 出番晒,咁就可以趕番果支燈。

40 快過紅小嗎?依點無可能,我今日坐左部紅小,係龍翔道近呈翔道口爬左 40 頭,
以紅小超速速度,點都係最快,最少節省 10 分鐘(如果係直通車可以節省 15 分鐘)。

惡意回復是不道德的行為。
EX-TL 發表於 2014-9-15 01:14 | 顯示全部樓層

38往平田, 葵興出黎昌榮路迴旋處調頭返大連排出美孚就做到原先40班客,
40大窩口開始跟42C行上路, 就已經cover晒d窿, 爭在係你上路去平田冇左車,
大連排去麗港城冇左車, 整番個38<>40互轉BBI就已經搞掂.

其實九巴唔做有佢原因, 若果40改同42C一齊行上路, 荃灣方向40平過42C,
容乜易班客上晒40唔搭42C, 位位收少幾毫子, 都係錢黎, 而38行美孚入葵芳,
會令到葵涌道大連排冇站落車, 九巴暫時仲未興鴛鴦走線, 一做就改晒兩條線,
一係乜都唔改就最保險.