hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「退縮」與「進取」的經營態度 - 九巴40 ...
開啟左側

「退縮」與「進取」的經營態度 - 九巴40

KG1428 發表於 2014-9-15 23:09 | 顯示全部樓層

其實可以考慮拆3線
40:舊線(荃灣如心廣場<>麗港城)(快線)15-20分鐘一班

重開下列路線
40M:荃灣如心廣場<>大坑東
6E:長沙灣甘泉街<>觀塘碼頭
6E:15-20分鐘一班
40M:20-30分鐘一班
BlackBird 發表於 2014-9-15 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-9-15 14:55 發表

客量不佳的話, 非繁20分尚可接受
不過而家40非繁20就真係太疏, 都已經差不多坐滿

建議
40上上路, 非繁15
42C青衣直出, 跟X42C走線, 非繁20
38葵涌道出
40P全日, 承接了部份原42C在青山公路的客量, 勉強有能力維持 ...

如果X42C全日非繁一定唔夠客,唔洗諗

我個人有個玩野D既提議,就係42C去到荃灣之後,改上石圍角,最後跟40P去觀塘
青衣+40P沿線應該撐得起一條觀塘線
繁時42S,行原42C條路

夠唔夠車我唔知,但係錦都算間接令40p全日
P960早日摺線
Snoopy@FB8617 發表於 2014-9-15 23:22 | 顯示全部樓層
大排連既客其實唔使擔心
既然主要既客量都係集中係下繁既
提供返下繁特別直接由葵涌道開出已經足夠

其實東九龍既需求不斷上升
青衣人口未來亦都會有上升既情況
要hold住一條特快線就問題不大
非繁15/20但快既相信青衣人亦都未必反檯話唔要

反而最麻煩既美孚先係問題所在
各區有得選擇既都唔想兜美孚
但美孚自己一個又比較難成事...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
rusf101001 發表於 2014-9-15 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-9-15 22:55 發表

不過由昌榮路迴旋處起計,原來行上路去觀塘,里數仲短過下路,當然行下路唔兜觀塘的話,
時間上應該無太大分別。

你諗果兩個方法都正路,不過我覺得
如果拆到一條美孚經荃灣路直入祈德尊,再經大河道上埋荃威/麗城的全日線的 ...

你條40不如入埋海濱花園食埋38A個份
仲可以食埋個幾部車方便重組

反正荃灣都拆左條出來,你整兩條線比荃灣做乜,又叫唔到兩味
西約都係塞唔落架la。荃威又係唔得,不過可以愉景兜返上去既

38連葵興都唔好落,直接做晒屋邨線,成個波塞比40
直接葵涌邨落去,跟住上青山公路
回程跟N237青山公路左轉健全街上去葵涌邨
ccchhhuuunnn 發表於 2014-9-15 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-9-15 23:11 發表

我個人有個玩野D既提議,就係42C去到荃灣之後,改上石圍角,最後跟40P去觀塘

夠唔夠車我唔知,但係錦都算間接令40p全日 ...

兜到咁, 你搭埋我個份
非繁減至20分已近乎一半班次
要坐滿就無乜可能, 但成個青衣無乜其他替代路線,夾埋應該唔會太差
GW4866 發表於 2014-9-16 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2014-9-15 20:49 發表
葵芳站已經夠多人夠多車
無可能再塞條 38 落去

四條線分工講就容易,
但實際上點行,真係好惡搞
尤其條 38 點樣可以做哂葵涌咁多站...

唯一可行少少既就係昌榮路迴旋處後行返葵涌道
不過要加返大量禾葵里特車

一係就葵盛->葵涌邨,然後行禾塘咀街落葵興站
再轉返出葵涌道停葵芳邨個站
不過咁行葵俊苑站班 40 客就要全部行返入地鐵站搭車

不過西行就點都做唔到大連排,要成班客行返出去
以前40未改快時d人又咪係行過黎葵興站搭
我較認同38來回兜入葵興站

至於美孚,緊係搵第二順路既42C做埋佢啦(最多加埋東九>美孚$8.8分段)
40(改路)/40P(全日)行上路明顯唔岩路,42C淨係做綠島仲有剩餘空間上多批客
而唔搵38原因樓上有人講咗,下葵多人到爆
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2014-9-16 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2014-9-15 23:11 發表

夠唔夠車我唔知,但係錦都算間接令40p全日
咪玩啦,咁行青衣無人搭都似
42C拉埋美孚就夠客啦
40P全日最應該搵條32找數(拉36A補位),再係42C拎返幾部車就夠數開非繁20分班
原帖由 rusf101001 於 2014-9-15 23:23 發表

你條40不如入埋海濱花園食埋38A個份
仲可以食埋個幾部車方便重組
38A海濱花園條坑夠唔夠條大線用...

打開門,行出去,去遠啲!
Ms.Potato 發表於 2014-9-16 00:36 | 顯示全部樓層

夠唔夠車我唔知,但係錦都算間接令40p全日 ...
我又唔係咁睇,青衣人唔搭42C都係嫌又貴又慢,如果青衣直出,話唔定冇而家個客量咁差,始於而家42C個target係上葵同荃灣客。
ctb8107 發表於 2014-9-16 00:39 | 顯示全部樓層
單單落荔枝角站兜個大圈已經唔開胃, 係搞特快唔該比D誠意, 我搭過1次已經唔敢再搭, 慢到嘔... 唔好講紅小, 連地鐵都快佢9條街
FD5410 發表於 2014-9-16 00:44 | 顯示全部樓層

原帖由 rusf101001 於 2014-9-15 22:31 發表

http://goo.gl/maps/42Z7L
爆23公里

經禾塘咀街落嗰條, 我係諗住直行經葵興邨同葵興站
而唔係好似你條link咁兜返出
昌榮路迴旋處

我咁行只係22.5公里...

原帖由 rusf101001 於 2014-9-15 22:31 發表
冇話唔得既,原線到葵興地鐵站掉頭
http://goo.gl/maps/o2OMX
往葵盛出返葵涌道停葵芳邨

其實以我既經驗,
西行 38 智芳街係多人落過 40 葵芳廣場個站...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)