hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「退縮」與「進取」的經營態度 - 九巴40 ...
開啟左側

「退縮」與「進取」的經營態度 - 九巴40

GW4866 發表於 2014-9-16 00:56 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2014-9-16 00:39 發表
單單落荔枝角站兜個大圈已經唔開胃, 係搞特快唔該比D誠意, 我搭過1次已經唔敢再搭, 慢到嘔... 唔好講紅小, 連地鐵都快佢9條街
無計,佢要落一落美孚,咁行已經最快
同埋你唔好以為龜鐵好快,40同佢只係打和,計埋上上落落分分鐘快過佢
(當然係正常情況下)
打開門,行出去,去遠啲!
FD5410 發表於 2014-9-16 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-9-15 23:22 發表
大排連既客其實唔使擔心
既然主要既客量都係集中係下繁既
提供返下繁特別直接由葵涌道開出已經足夠

其實東九龍既需求不斷上升
青衣人口未來亦都會有上升既情況
要hold住一條特快線就問題不大
非繁15/20但快既相信青 ...

美孚呢個位, 點睇都係 42C 做架喇
轉 2A/6D 就仲簡單, 加返一大堆荃葵-西九線轉乘優惠
原帖由 ctb8107 於 2014-9-16 00:39 發表
單單落荔枝角站兜個大圈已經唔開胃, 係搞特快唔該比D誠意, 我搭過1次已經唔敢再搭, 慢到嘔... 唔好講紅小, 連地鐵都快佢9條街

我成日搭都唔覺得慢到嘔喎
起碼可以同 38 同一時間到葵芳
而家繁時荃灣都唔少人搭

當然要再搶多d荃灣(山頭)客,
就要好似 S3BL100 兄咁拆多條特快...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
3ASV174 發表於 2014-9-16 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2014-9-16 00:57 發表

我成日搭都唔覺得慢到嘔喎
起碼可以同 38 同一時間到葵芳
而家繁時荃灣都唔少人搭
事實上繁忙時間一齊開車,40 一定快過 38 到葵芳,
成日話荔枝角站個圈兜得耐,但咁行肯定快過原先建議西廊橋底調頭先,而且好多時都唔使等燈乜濟,又唔會塞車。

反而 38 葵涌道入興芳路好多時都塞好耐,呢個位一塞十成十都慢過 40 落左荔枝角站再返轉頭,
就算唔塞頂盡同 40 打和。
toyl 發表於 2014-9-16 08:38 | 顯示全部樓層

唔好意思,大把人都係貪佢落長荔街、甘泉街快過港鐵而唔搭2F搭40。
甚至美孚下繁廿幾卅個排隊客之中有十個八個都係由甘泉街總站一帶行過去。

始終呈祥道蝴蝶谷落呢個特快係有巿場,以前所有東西九線,全部都無9個字都做唔到西九去東九,
將40整走點都要有個代替品保持呢個東西九特快呢一個地位囉。
AVD1 發表於 2014-9-16 08:48 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-9-16 08:38 發表

唔好意思,大把人都係貪佢落長荔街、甘泉街快過港鐵而唔搭2F搭40。
甚至美孚下繁廿幾卅個排隊客之中有十個八個都係由甘泉街總站一帶行過去。

始終呈祥道蝴蝶谷落呢個特快係有巿場,以前所有東西九線,全部都無9個字都做 ...

如果係咁,更加應該起市區重組考慮加條東西九龍快線,
換取 40 skip 美孚,咁樣會另更加多 o既乘客優惠。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2014-9-16 08:51 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 15/9/2014 22:55 發表

你諗果兩個方法都正路,不過我覺得
如果拆到一條美孚經荃灣路直入祈德尊,再經大河道上埋荃威/麗城的全日線的話,
38 40 就無必要交換走線,相對對乘客的影響會較少。

我保守少少,德士古道落橋,行楊屋道去大河道算數。
搞到好似 30X、234X 咁行我都有啲擔心。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2014-9-16 09:03 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 15/9/2014 23:22 發表
大排連既客其實唔使擔心
既然主要既客量都係集中係下繁既
提供返下繁特別直接由葵涌道開出已經足夠

其實東九龍既需求不斷上升
青衣人口未來亦都會有上升既情況
要hold住一條特快線就問題不大
非繁15/20但快既相信青 ...

或者拉埋海麗落水...

【觀塘─美孚循環線】
至呈祥道後經蝴蝶谷道、荔枝角道、(大南西街、長義街、長荔街、荔枝角道)、
通州街、興華街、深旺道、寶輪街、荔枝角道、美孚總站 (停 6 號坑)、長沙灣道、青山道,
返回呈祥道回程
238X 發表於 2014-9-16 09:41 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 16/9/2014 08:48 發表

如果係咁,更加應該起市區重組考慮加條東西九龍快線,
換取 40 skip 美孚,咁樣會另更加多 o既乘客優惠。

東西快線喺西九龍嘅定線好難搞。
你有無好提議先?
拾顓豭 發表於 2014-9-16 09:51 | 顯示全部樓層

如果要做埋長沙灣工廠區同 2A/6D 轉乘, 呢個都唔係百分百關九記事, 係道路設計問題
雖然說係比紅小慢
Snoopy@FB8617 發表於 2014-9-16 11:11 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2014-9-16 09:03 發表

或者拉埋海麗落水...

【觀塘─美孚循環線】
至呈祥道後經蝴蝶谷道、荔枝角道、(大南西街、長義街、長荔街、荔枝角道)、
通州街、興華街、深旺道、寶輪街、荔枝角道、美孚總站 (停 6 號坑)、長沙灣道、青山道,
返 ...
我都有諗過四小龍同海麗幫手撐下條線
再加埋深井/荔景山既需求一齊幫下手

不過似終應該客都係唔多夠
老九亦都未必想咁多條線繼續入觀塘...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過