hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴全新假日搶錢線91R開辦消息
開啟左側

九巴全新假日搶錢線91R開辦消息

AVD1 發表於 2014-8-21 01:53 | 顯示全部樓層

原帖由 CTB690 於 2014-8-21 01:30 發表
冇辦法.鬼叫個垃圾TD係度資詢觀糖區.而家係度嘈.如果唔係一早開得,不過有一點我係好唔明白點解觀糖區議員點解好似唔知醜咁.而家觀塘區食人地既資源係點講都講唔通架啦,之後再大大聲咁同TD講話要求將荃入秀順.即係要 ...

西貢區個陣討論呢條線 o既時候都知條線會起觀塘區有站,
討論條線初期又唔講, 去到後期講得七七八八先出返黎反對,
咁究竟係邊個區有問題先 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
流星☆雨 發表於 2014-8-21 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-8-21 01:17 發表

照睇九巴單張就係調景嶺站同將軍澳站都入, 而樓主貼的途經街道就應該入唔到調景嶺站了.

不過講開又講, 彩明總站駛去調景嶺站總站路線迂迴, 兜上山再落番黎轉入去, 人行都快過佢,
新巴已經放棄左呢種行法多年, 估唔 ...
R線停正個地鐵站對生客黎講應該會方便啲
dennis28a 發表於 2014-8-21 02:09 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-8-20 20:30 發表
其實真係去大坑墩先有用,去清水灣把鬼,
103M 都坐唔滿,將南真係開到無線好開。

不過大坑墩我諗就算派 AAU 都要搵人幫手睇位先調到頭,仲要搵人趕堆違泊。 ...

個重點係 103M 既問題,如果比你選擇,你會選擇直接出觀塘轉車,定去將軍澳轉車?
觀塘大把車選擇,係都坐 103 唔坐 103M。

91 就真係耐嚇死到你,唔好再叫我坐(但一般市民只知有 91 去清水灣)。
咁 797R 死因?我都唔知你部新巴係唔係過海,我點會亂上車?當時大家又唔清楚調景嶺點出番去。
(甚至有人連調景嶺係邊都唔知,唔係講笑)

至少九巴開番,大家都知係出市區而會問下去邊(尤其係以為 91R 會去到鑽石山,而敢上車問去邊)。
再講明去將軍澳,未去過都知會邊係將軍澳,無車 91 出彩虹就會照上,已經好好多嫁啦。

惡意回復是不道德的行為。
limited 發表於 2014-8-21 02:21 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2014-8-21 01:17 發表

照睇九巴單張就係調景嶺站同將軍澳站都入, 而樓主貼的途經街道就應該入唔到調景嶺站了.

不過講開又講, 彩明總站駛去調景嶺站總站路線迂迴, 兜上山再落番黎轉入去, 人行都快過佢,
新巴已經放棄左呢種行法多年, 估唔到仲有新線會咁行.

反而按樓主貼的路線, 直接由彩明街右轉景嶺路停HKDI, 再左轉翠嶺路去尚德, 路線較直接兼做到相同客源.

單張上的調景嶺站會唔會就係講緊近HKDI(即N691總站)?

limited 發表於 2014-8-21 02:24 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2014-8-20 23:39 發表

個時797R係咪又係施將軍既橋?!
係咪91減車費時比人嘈用梨開條線玩下?!

當年好似係797M縮減假日服務, 區議會要求慳左的車服務返將南
結果797R開左一個泳季
GW5878 發表於 2014-8-21 03:42 | 顯示全部樓層
死症一
貴,現時大把天價線拍蚊不解釋

死症二
疏,現時大把極疏線拍蚊不解釋

死症三
兜,
入坑口圈(即使係半個)都已經多餘,仲要係尚德塞果3枝長命燈
你話跟792M行將軍澳段反而個人仲睇好
因為轉地鐵,調景嶺點都方便過坑口將軍澳

集死症於一身真係唔死都冇用
ctb8107 發表於 2014-8-21 04:14 | 顯示全部樓層

原帖由 limited 於 2014-8-21 02:21 發表

單張上的調景嶺站會唔會就係講緊近HKDI(即N691總站)?

無錯!果個站的而且確叫"調景嶺站"。
所以91R係唔入調景嶺站PTI,

但先前版友提出回程既將軍澳站,因為要停唐明街,所以理應入將軍澳站PTI,如果屬實,就真係第一條入到將軍澳南PTI既九巴線
(雖然我唔鼓吹什麼"首次xxx",但果位版友的確冇錯,彩明只係BT (巴士總站),唔係PTI (公共交通交匯處))

EX-TL 發表於 2014-8-21 04:21 | 顯示全部樓層
原帖由 limited 於 2014-8-21 02:21 發表

呢樣有諗過, 但N691總站名為「調景嶺」, 除非跟新巴將分站都叫成「調景嶺站」,
好過兜完上山入第二個總站, 再在起點出面駛過.

另外, 「唐明苑」經過唔停, 唔似九巴性格.
lsc04d11 發表於 2014-8-21 06:08 | 顯示全部樓層
好明顯,調景嶺站係n691個總站啦!
而將軍澳站就應該冇得揀在唐俊街設站,所以入PTI

我想講,彩明都係PTI wo…… http://hkbus.wikia.com/wiki/%E5%BD%A9%E6%98%8E%E5%85%AC%E5%85%B1%E9%81%8B%E8%BC%B8%E4%BA%A4%E5%8C%AF%E8%99%95
屯門市中心、屯門站、天水圍市中心……好多有蓋既大型總站都係PTI,彩明其實都係類似,會容納過境巴士、巴士及小巴,只是彩明個站開線少JE……

唔好執著呢D,九巴入將軍澳站PTI又真係……勁!
其實除左尚德,彩明就係唯一既總站(N691的調景嶺擺明恰人夜晚唔使避「日曬雨淋」JE),仲有得揀咩?同埋假日線,擺最遠,多D客源位。
3AV53 發表於 2014-8-21 06:46 | 顯示全部樓層

原帖由 CTB690 於 2014-8-21 01:30 發表
冇辦法.鬼叫個垃圾TD係度資詢觀糖區.而家係度嘈.如果唔係一早開得,不過有一點我係好唔明白點解觀糖區議員點解好似唔知醜咁.而家觀塘區食人地既資源係點講都講唔通架啦,之後再大大聲咁同TD講話要求將荃入秀順.即係要 ...
其實運吉冇提過要等西港島線通車先開將荃。