hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區巴士區域性路線重組數聞
開啟左側

[服務調整] 沙田區巴士區域性路線重組數聞

ChungLam 發表於 2014-9-17 21:49 | 顯示全部樓層

其實眼見創紀站 14X 多咗人等,耐何半個鐘真係太疏,好多次都見到 d 人上 215X 算
88X 主要係太貴,去沙市車程同 89 個時間相約,又可以揀喺希爾頓落,當然首選係 89
 樓主| 卡達哥 發表於 2014-9-17 23:53 | 顯示全部樓層

沙田區巴士區域性路線重組數聞 (二)

2. 肥仔的下場

肥仔變死肥仔呢樣野竟然比第一個版友神回覆左,
鬼咩~葵青又係佢沙田又係佢深水埗區又係佢,
結果有高層好果斷咁將佢調離左崗位...

去到依家,我竟然有點斯德哥爾摩症候群,
有少少覺得肥仔有點可憐...
今年四處放火燒著區議會的RDP原來得幾個人做,
結果有一次星期三早上開會,
可憐的運輸署主任在星期二晚八點先收到份上會的文件...

其實在三月時,李澤昌已空降九巴,
並擔任一個檢討委員會的主席...

待續:
1. 有關40X/87D/89D 不停亞公角街問題
2. 83X/89X 風雲錄
3. 682C 笑話事件
--------------------------------------

版友問題回覆

水泉澳區路線開辦日期及287X新收費
答:水泉澳區delay入伙,新收費唔該同沙乙博班議員同社區主任傾好先上會啦...

86C提速/開辦286C兩味
答:286C會快過86C提速

286X(P)分柝及改行長沙灣道
答:據聞重未傾掂數

280X尖沙咀八幹特快
答:好似有版友提過,目標係第四季開辦

沙田區內分段收費調整
答:計劃與280X開辦同步進行

大老山隧道究竟會唔會增加補差價轉乘?
答:要九龍公司賺少D的事點會咁快做?

85X出九龍加停采頤花園幾時會實施?
答:暫時無消息
信則有 不信則無
 樓主| 卡達哥 發表於 2014-9-17 23:55 | 顯示全部樓層
拉開講14X,15X,再講埋條101X
以前14C批短途客+轉車客直頭係無用食,
14X其實真係點計都賺左,
依家班觀塘客開始識上部14X,所以客量靚仔左,
但30分鐘兼甩班問題注定佢儲唔到捧場客。

反之,20分鐘一班的15X個客量真係不錯,
九龍公司肯加回程大家就知什麼回事吧!

101X其實訂線好好,但班車實在開得太早,
回程時基本上可以得50-60客過海的...

信則有 不信則無
S3BL100 發表於 2014-9-17 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 卡達哥 於 2014-9-17 23:55 發表
以前14C批短途客轉車後直頭係無用食,

其實我覺得 88X 情況都差唔多,開條食水深的垃圾線,好過將架車擺去第二度而無帶來額外收入

不過佢地諗住半粒鐘一班都儲到客,以為呢度係英美,就真係異想天開,14X 定線好地地都搞到咁,唉…

101X其實訂線好好,但班車實在開得太早,
回程時基本上可以得50-60客過海的...

無計啦,初頭要平分利益,新巴頭班車已經係差唔多堅城時段尾,仲可以點推遲
不過如果灣仔北肯加站,我諗情況會好唔同。

但係西環六點幾都未放工,我就覺得奇怪囉…

但情況又係同 14C/14X 甚至 88X 呢類一樣,得五六十個客,但整體收入會好過擺架車落 101,
反正班客又係自己食返。

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-9-18 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 卡達哥 於 2014-9-17 23:53 發表
2. 肥仔的下場

肥仔變死肥仔呢樣野竟然比第一個版友神回覆左,
鬼咩~葵青又係佢沙田又係佢深水埗區又係佢,
結果有高層好果斷咁將佢調離左崗位...

去到依家,我竟然有點斯德哥爾摩症候群,
有少少覺得肥仔有點可憐...
...

果個死肥仔仲有無份插手路線重組?而家佢既職責係咩?
fb.com/scientisthk2usa/
FBI2 發表於 2014-9-18 00:14 | 顯示全部樓層
以前14C批短途客+轉車客直頭係無用食,

反之,20分鐘一班的15X個客量真係不錯,
九 ...

14X只要能夠食埋219X,佢就一定夠客,只係工聯鄧那關比較難過.
101X方面,其實有潛力做全日,將101縮去中環
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| 卡達哥 發表於 2014-9-18 00:30 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-9-18 00:14 發表

14X只要能夠食埋219X,佢就一定夠客,只係工聯鄧那關比較難過.
101X方面,其實有潛力做全日,將101縮去中環

13X /14X /215X /219X /224X 呢幾條線其實要再執一執分工,
工聯鄧係咩野人,大家心知肚明的就是了。

101X方面如果做全日,非繁時間可考慮停演藝同稅局,
比番個$9.8分段,咁就確保左客源又打響左名堂,
繁時如果有需求,學104咁打幾架特車去做101X 演藝起載都得!
信則有 不信則無
hon_son_wilson 發表於 2014-9-18 00:31 | 顯示全部樓層
280X尖沙咀八幹特快
答:好似有版友提過,目標係第四季開辦

沙田區內分段收費調整
答:計劃與280X開辦同步進行

青沙轉乘係唔係都係第四季(跟280X+區內分段)??
前文有版友提過,青沙轉乘因為政府部門協調而延遲,
會唔會等到2015年呢?? (顯徑人應該都心急想轉287X/280X)

286C會快過86C提速

286X(P)分柝及改行長沙灣道
答:據聞重未傾掂數

障礙係大圍唔放86C?? 馬鞍山要86C去大圍??
抑或9巴/運輸署仍然想推286C全日??
知唔知仲傾緊d咩?

樓主| 卡達哥 發表於 2014-9-18 02:04 | 顯示全部樓層

沙田區巴士區域性路線重組數聞 (三)

3. 有關87D不停亞公角街問題

都係果句,信不信由你...
拖到現在,九龍公司根本不想再做 40X/87D/89D不停亞公角街的重組。

其實好簡單,九巴計過無著數...
如果有版友早上住馬鞍山,早上要出市區,
就知道早上Peak Hour高峰是0700-0800,
就算你每班車節省三分鐘,計埋計埋成個早繁都節省唔到一架車出黎
反而上少個就係真係上少個客...

其實星期一至六早繁期間87D係分開兩條線,
87D(錦英開,21班):錦英 > 利安 > 富寶 > 富安 > 大涌橋路到沿線
87D(馬中開,14班):馬中 > 福安 > 恆安 > 大涌橋路到沿線

換句話,現時拆線情況下,在早上6:42am 至 8:57期間,
錦英、利安、富寶、富安有21班車
馬中、福安、恆安有14班車
大涌橋路沿線有番35班車

大家見87D抽5班特快以為對亞公角街、富安好少影響,
其實即係在繁忙時間少左接近四分一(24%)班次,
比你少左四分一班次會唔會出聲?
所以有版友話富安2條友係咁搞搞震真係有點不公道~

btw~ 版友議員呢條友堅係算死草...

其實要執的的,應該係將部分87D唔兜大涌橋路沿線同濱景,
錦英開出的班次隔班唔入大涌橋路沿線同濱景係值得考慮的。

版友議員你都算大面,
據聞亞公角街呢單野係運輸署助理署長(巴士及鐵路)李萃珍女士親自下令出手要郁你,
做乜咁大仇口呀你地

都係果句,巴士行亞公角街都係多三分鐘,唔好彩響大涌橋路都追得番啦!

*有關40X/89D不停亞公角街問題請容許我另文再解釋

4. 99/299X 不停亞公角街問題

版友議員係惡左D,但搞搞震果個唔係佢,而係九龍公司~

99/299X 單野未做到係因為九龍公司唔肯將99拉長去富安做雙向分段,
大佬呀,你將299X拉疏少少偷架車,再將99R果兩架車放去99,
塞鬼住版友議員把口送299X上路,根本就係雙贏!

待續:
1. 有關40X/89D不停亞公角街問題
2. 83X/89X 風雲錄
3. 682C 笑話事件
信則有 不信則無
 樓主| 卡達哥 發表於 2014-9-18 02:06 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-9-18 00:31 發表

青沙轉乘係唔係都係第四季(跟280X+區內分段)??
前文有版友提過,青沙轉乘因為政府部門協調而延遲,
會唔會等到2015年呢?? (顯徑人應該都心急想轉287X/280X)

障礙係大圍唔放86C?? 馬鞍山要86C去大圍??
抑或9巴/運 ...
86C 傾掂一個後傾唔掂第二個,傾掂第二個傾唔掂第三個,就係咁
信則有 不信則無