hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴72A縮減服務時間
開啟左側

[服務調整] 九巴72A縮減服務時間

kmb71k 發表於 2014-9-20 17:42 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2014-9-20 12:51 發表
第一, 係唔係依家有剩餘空間就可以減班再減班, 迫人非繁都要企再趕走班客? 74A就係咁樣, 仲要縮短特登陰乾條線! 依家冇咁多客唔代表72冇加班既本錢吸番大埔去深水埗/長沙灣原本搭鐵既客過去, 不過我只可以話九巴既經營方針係送客趕客唔會吸客, 但唔代表72冇咁既本錢!

第二, 我講緊當成條大埔公路(馬料水段)得番條72既時候要做到繁時6-8, 非繁10-12! 當72A/73A/74A死哂既時候, 點解72冇本錢做? 重點係九巴冇心做!

你估大埔公路係彌敦道, 好多人搭車?
成條大埔公路會有幾多人搭車? 心照啦
就算大埔公路死剩條72, 一個二個只會堆晒搭72?
沿線有紅VAN有綠VAN, 幾個屋苑有自己村巴, 沿線村落一個二個都有私家車, 一定要等搭你獨孤一條72出市區?
你唔好發夢啦
以上回應,是否可行?是否合適?
GU9338 發表於 2014-9-20 18:04 | 顯示全部樓層
算吧啦
有次係南苑個站等 74A
真係等左足足半粒鐘 , 72 72A 73A 都黎晒車 , 全部飛站

至於個巴士站 , 半粒鐘內都有五六個人等車既 , 不過一係搭的士 , 一係就 28K
請用文明來說服我。
shakugan2005 發表於 2014-9-21 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2014-9-20 14:57 發表

你係唔係肯定大幅加班,72可以做到線王中線王再線王?先唔計有冇人同車去做
否則,我夠可以話大埔公路唔駛巴士線囉,按揵盤唔駛本既

不過作為一個搭左72a返工放工有十年,仲要九年係赤泥坪上落車既人黎講,我開始搭時
唔見得 ...

1. 6-8/10-12依D班次好唔合理? 我反而覺得點解依家通街巴士線都見到15/20先唔合理! 好既, 73X都開6-8/10-12, 72開依個班次真係冇可能, 但我始終都係覺得依個原因係九巴唔想做又或者政府既鐵路霸權多過冇客!
2. 依家有左28K, 咁九巴未hea上加hea囉, 例如上水去屯門運輸處叫到九巴做都係唔想做, 咁先走去開車海小巴線, 依家九巴開條261出黎未又唔係hea!
3. 純粹幻想一下, 開條城隧線由大埔開出, 經大埔公路(馬料水段)或白石角+科學園+大學站/火炭/青山公路(葵涌段)往長沙灣應該比72更有本錢玩6-8/10-12, 因為大學站/火炭站一帶搭鐵往新界西係要往九龍兜左個圈(車源就郁72A/73A/74A/272A等線)
petcity 發表於 2014-9-21 20:03 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ma212223 發表於 2014-9-21 20:16 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

上次聽過佢嗰啲屯轉同轉乘理論
已經唔知被嚇死定激死

喺乘客角度,無可能唔想啲車又密又平又快又方便
但嚟到呢度討論
我相信大家期待嘅係多角度思考所得出嘅論述
多過憤青式嘅回覆

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tatl + 1 Agree!!

查看全部評分

一出RDP   要去鵝頸橋?
petcity 發表於 2014-9-21 20:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kmb71k 發表於 2014-9-21 20:24 | 顯示全部樓層

我諗你唔知衰乜
根本成條大埔公路唔係無o左72就無車搭果隻
替代品太多選擇太多
當我見過好多次72幾乎可以全程飛大埔公路無埋站上落客既時候
當我見過好多次72可以係大埔載唔夠十個客就上大埔公路既時候
72仲值唔值得開繁時6-8非繁10-12呢?

大學站係返學既地方, 火炭係返工既地方
長沙灣係一個返工既地方
有幾多人會由一個返學既地方會去一個返工既地方?
有幾多人會由一個返工既地方會去一個返工既地方?

唔好成日妄想喇
以上回應,是否可行?是否合適?
shakugan2005 發表於 2014-9-21 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2014-9-21 20:03 發表
我諗,你唔太清楚條路咩環境,再者本身行大埔公路既線
曾經風光,吐露港開左同火車電氣化,更直接路線替代左佢地

你既幻想真係諗下,上路出荃灣條小巴晨早冇左,科學園個邊
唔計返工又有幾多客,都係個句,唔係玩Transport Tycoon呀 ...

1. 72開既班次就叫車海?
2. 行吐露港公路上大埔同行大埔公路想大埔又快得幾多? 依家又唔係講緊行屯門公路同大欖隧道, 點解下下見到大埔公路都好似怕怕咁? 74A唔縮去啟業前起碼繁時有客!
3. 點解大學站一帶及青山公路(葵涌段)一帶冇城隧線, 甚至冇相關轉乘優惠, 而火炭站都叫有81K/88K轉乘!
shakugan2005 發表於 2014-9-21 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-9-21 20:16 發表
上次聽過佢嗰啲屯轉同轉乘理論
已經唔知被嚇死定激死

喺乘客角度,無可能唔想啲車又密又平又快又方便
但嚟到呢度討論
我相信大家期待嘅係多角度思考所得出嘅論述
多過憤青式嘅回覆 ...

我真係唔理解, 我見到既就係小欖個站真係拖長行車時間同埋包括埋59M/61M都減班! 可能係得我一個出荃灣個個都唔出荃灣, 可能係得我一個認為係屯門黎講出荃灣重要D啦! 如果唔係點解好似個個都當我D意見係廢咁!

至於大埔果度我見到既就係73X唔夠載, 搵72A/73A/74A等行大埔公路既線出黎行城隧順便幫下果面拖都係純粹諗下, 但真係做咩講到行大埔公路就怕怕咁, 行吐露港先係正道先? 電器化火車影響既係72A/73A, 74A係縮去啟業做低, 72既話留係大角咀就真係死得!
shakugan2005 發表於 2014-9-21 23:09 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2014-9-21 20:24 發表

第一句我以為你講九巴,哈哈

咁講,好多人包括尊貴的議員,成日覺得咁搞係縮皮,冇錯,的確
有部份地方係.........,不能否認,但同時係咁燒銀紙係咪一定做到成績
呢點我好懷疑,未出黎做野既,洗錢個下係好開心(先旨聲明,細個家貧,冇 ...

但點解近來又要特登開6X/68E去燒銀紙? 點解近來多人搭既73X/43X都要減班? 點解32B/36/235一個坑填另一個坑愈填愈衰? 所謂既改組真係縮數多過優化, 替代轉乘又唔全面!