hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建招標訂購 248 部 11/12/12.8 米雙層巴士 ...
開啟左側

[問題] 新創建招標訂購 248 部 11/12/12.8 米雙層巴士

allen_814 發表於 2014-9-21 21:24 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2014-9-21 20:55 發表
其實係要解釋 12米車點解要分開兩張 tender.....

系咪要分開新巴同城巴?
mak5052 發表於 2014-9-21 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 allen_814 於 2014-9-21 21:24 發表
系咪要分開新巴同城巴?
有可能,因為新巴有一堆線可以行12m,但行唔到12.8m,尤其南區線(如94、970、970X、30X)
cruisesnet 發表於 2014-9-23 09:41 | 顯示全部樓層
為左一批車可以到時要12.8M(如果政府批)或者要返12M(如果吾批)

姐係話新城覺得有需要同用到12.8M既線只要50架就夠.
果批既價錢(每架)應該係會貴過另外果批FIRM左係12M既車.
所以分兩張單可以拉低番個買車成本
VA54-HN8897 發表於 2014-9-23 10:11 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-9-19 23:10 發表
Man引擎機會較大,青年就算有問題都照買。

人地講車款你講引擎,青年買o個時邊度話有問題? 當中D 問題有幾多係屬於客觀問題?
kmbodth 發表於 2014-9-23 10:36 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2014-9-23 10:11 發表

人地講車款你講引擎,青年買o個時邊度話有問題? 當中D 問題有幾多係屬於客觀問題?
預咗咩問題都冇,又會唔會係過份樂觀?每款車唔多唔少難免都有不足之處。
man偈可說是man的靈魂,既然唔係款款man都用原廠車身,咁配用man偈都算得上半架man喇。
VA54-HN8897 發表於 2014-9-23 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-9-23 10:36 發表
預咗咩問題都冇,又會唔會係過份樂觀?每款車唔多唔少難免都有不足之處。
man偈可說是man的靈魂,既然唔係款款man都用原廠車身,咁配用man偈都算得上半架man喇。 ...

客觀 o既對立面係 主觀,其實同樂唔樂觀無關
亦冇人預期過部車會「咩問題都冇」

查實你講野好九唔搭八,配Man 偈o既青年半架Man 都稱唔上

kmbodth 發表於 2014-9-23 15:07 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2014-9-23 14:08 發表

客觀 o既對立面係 主觀,其實同樂唔樂觀無關
亦冇人預期過部車會「咩問題都冇」

查實你講野好九唔搭八,配Man 偈o既青年半架Man 都稱唔上
以往唔用吉偈用康偈嘅熱狗,以至康豪普遍受巴迷歡迎,甚至被捧到神枱級。Man咁耐以來嘅正面評價唔多唔少因為副man偈強而有力。

如果man停產引擎,以後man出產嘅巴士指定只可選用玉柴,仲會有咁訂單?
根本引擎配置對巴士表現有關鍵影響,不容置疑。

與其執著於車廂,錶局佈局,避震,如果架車唔好力又有幾多巴迷鐘意?

在下於#11講入採用man引擎嘅車款較德國車款高,而ym縱在運作有期間發現頗多問題,將來仍很可能會繼續買。

hkaiw 發表於 2014-9-23 16:40 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-9-21 21:44 發表
有可能,因為新巴有一堆線可以行12m,但行唔到12.8m,尤其南區線(如94、970、970X、30X)

北岸線中,經太古城的110及720線應該也不能用12.8米巴士行走,因為即使用12米,由太榮路左轉太古城道要偷位,正如由南安里左轉南安街也是這樣,不知道當時城巴試 #6300 時有沒有這個問題嗎?
喵...
mak5052 發表於 2014-9-23 17:13 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2014-9-23 16:40 發表

北岸線中,經太古城的110及720線應該也不能用12.8米巴士行走,因為即使用12米,由太榮路左轉太古城道要偷位,正如由南安里左轉南安街也是這樣,不知道當時城巴試 #6300 時有沒有這個問題嗎? ...

咁的話,2、2X、102、606X都行不到12.8?
另外,這些路線行到12.8嗎?2A、8、106、682、789、72、82、116
VA54-HN8897 發表於 2014-9-23 17:20 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-9-23 15:07 發表
以往唔用吉偈用康偈嘅熱狗,以至康豪普遍受巴迷歡迎,甚至被捧到神枱級。Man咁耐以來嘅正面評價唔多唔少因為副man偈強而有力。

如果man停產引擎,以後man出產嘅巴士指定只可選用玉柴,仲會有咁訂單?
根本引擎配置對巴士表現 ...

引擎配合唔同機械配搭表現可以好唔同,根本唔可以一概而論,自己睇一睇D10A 富豪用Voith 同ZF o既分別,望下康偈Neoplan 同康偈trident o既分別

再者,馬力只係引擎其中一個指標,依家新車引擎馬力差極都有限,對香港路面基本上大部分都足以應付,油耗隨時比馬力更需要考慮

如果你D 所謂正面評價既只係因為強而有力,又用巴迷(你)鍾唔鍾意黎到分析巴士公司以商業角度為主o既取向,未免太過膚淺