hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建招標訂購 248 部 11/12/12.8 米雙層巴士 ...
開啟左側

[問題] 新創建招標訂購 248 部 11/12/12.8 米雙層巴士

LF5502 發表於 2014-9-23 19:54 | 顯示全部樓層

咁點解唔係 158架 12m
50架 12m / 12.8m ????

同埋 6300 都未出街載客,
咁快 firm 定買幾多架 ???

雖然我同意你話如果運作得好,
部份12m 訂單會轉為 12.8m

原帖由 cruisesnet 於 2014-9-23 09:41 發表
為左一批車可以到時要12.8M(如果政府批)或者要返12M(如果吾批)

姐係話新城覺得有需要同用到12.8M既線只要50架就夠.
果批既價錢(每架)應該係會貴過另外果批FIRM左係12M既車.
所以分兩張單可以拉低番個買車成本 ...
愛護狗疤力量
KG6068 發表於 2014-9-23 20:40 | 顯示全部樓層
其實6300 可以借比新巴試下訪D路線行到12.8米
咁就知道可以放邊D線/ 要入幾多架, 就更易分配
kmbodth 發表於 2014-9-23 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2014-9-23 17:20 發表

引擎配合唔同機械配搭表現可以好唔同,根本唔可以一概而論,自己睇一睇D10A 富豪用Voith 同ZF o既分別,望下康偈Neoplan 同康偈trident o既分別

再者,馬力只係引擎其中一個指標,依家新車引擎馬力差極都有限,對香港路面基本上大部分都足以應付,油耗隨時比馬力更需要考慮如果你D 所謂正面評價既只係因為強而有力,又用巴迷(你)鍾唔鍾意黎到分析巴士公司以商業角度為主o既取向,未免太過膚淺[ 本帖最後由 VA54-HN8897 於 2014-9-23 17:26 編輯 ]

在下是分析何以man會受巴迷歡迎。man早於98年起服役,那年代可港島區匹敵嘅只有部分康偈車。馬力幾大一樣可水滾,man更是惹火添。

選用的引擎馬力大小,只是買車其一因素。在下從頭到尾冇話只是唯一因素。
可靠性、耐用程度、油耗、價錢亦不能忽略。
用玉柴,或只能滿足價錢因素,仲要平買貴用,分分鐘得不償失。

如按閣下所言從商業角度為主,咁15xx根本唔應該買。買架15xx夠買架雙層,又大食。做乜唔買返dart slf/trident?
老9攞dart行51,而dart slf 10.7m比15xx只載少幾個又短。
當年亦有富豪單層可買,唔怕人吊高個價嚟賣。

Man@MFHK 發表於 2014-9-24 00:04 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-9-23 15:07 發表
以往唔用吉偈用康偈嘅熱狗,以至康豪普遍受巴迷歡迎,甚至被捧到神枱級。Man咁耐以來嘅正面評價唔多唔少因為副man偈強而有力。

如果man停產引擎,以後man出產嘅巴士指定只可選用玉柴,仲會有咁訂單?
根本引擎配置對巴士表現 ...

選特首都未到你話事,巴士公司買乜車又要問准巴迷?
如果巴士公司買乜車都可以咁民主家下就唔會成街西瓜波啦!
Volvo B8L
VA54-HN8897 發表於 2014-9-24 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-9-23 21:22 發表

如按閣下所言從商業角度為主,咁15xx根本唔應該買。買架15xx夠買架雙層,又大食。做乜唔買返dart slf/trident?
老9攞dart行51,而dart slf 10.7m比15xx只載少幾個又短。
當年亦有富豪單層可買,唔怕人吊高個價嚟賣。

用依家o既時勢黎評論16年前o既買車原因,夠晒精英
叫城巴買未能達到full-low 標準o既dart...你真係好了解城巴喎巴士迷
cruisesnet 發表於 2014-9-24 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2014-9-23 19:54 發表
咁點解唔係 158架 12m
50架 12m / 12.8m ????

同埋 6300 都未出街載客,
咁快 firm 定買幾多架 ???

雖然我同意你話如果運作得好,
部份12m 訂單會轉為 12.8m

...

SORRY 睇錯左. 應該係話政府ok既話佢地會想買158架12.8m
LF5502 發表於 2014-9-24 21:25 | 顯示全部樓層

城巴新巴邊有咁多線岩用 12.8m ????

因為 962 967 969 都唔駛 100架車

E 線又唔夠客用 12.8米

原帖由 cruisesnet 於 2014-9-24 10:30 發表

SORRY 睇錯左. 應該係話政府ok既話佢地會想買158架12.8m
愛護狗疤力量
KG1428 發表於 2014-9-24 22:27 | 顯示全部樓層
12.8M行機場線有無得諗??
1320 發表於 2014-9-25 10:49 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2014-9-24 22:27 發表
12.8M行機場線有無得諗??
其實e線應該都有唔少用到
The Designer
ccicoltd 發表於 2014-9-25 13:18 | 顯示全部樓層

原帖由 1320 於 2014-9-25 10:49 發表
其實e線應該都有唔少用到

E 線不停扭迴旋處和調頭,太長的車似乎未必適合。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2