hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴 115 於 9 月 29 日起調整班次
開啟左側

[服務調整] 隧巴 115 於 9 月 29 日起調整班次

neosan 發表於 2014-9-26 09:30 | 顯示全部樓層

原帖由 gu9434@24 於 2014-9-25 22:04 發表

睇到我真係笑而不語

其實下繁九巴時段過九龍既115其實都算穩定 2-3個字到一架車
到熙信都可以接近坐滿

下繁3條線如果沒特車既話南洋一定飛站 ...

115 照我觀察就無特車既
而且1800-1830呢段時間111/101到熙信好多時都未坐滿
115坐滿既機會就更小
neosan 發表於 2014-9-26 09:32 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2014-9-25 15:04 發表

唔該星期日黃昏六點至八點去南洋酒店企下,又或者朝早十點至十二點去機利士南路上車,之後睇下需唔需要收返你句說話。

本人就住係紅磡, 唔知閣下住邊喇, 我見同搭115既機會絕對高過你
115非繁既運載力仍然足夠有餘, 頂閘機會極低
AV115 發表於 2014-9-26 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2014-9-26 09:32 發表

本人就住係紅磡, 唔知閣下住邊喇, 我見同搭115既機會絕對高過你
115非繁既運載力仍然足夠有餘, 頂閘機會極低

對唔住,我住左紅磡二十幾年,由開線至今幾乎日日搭115,你點高過我

非繁,係既,但你連紅日繁忙時間係幾點都唔知,以為星期日全日都冇人搭,我都真係只可以笑而不語
gu9434@24 發表於 2014-9-26 11:59 | 顯示全部樓層

原帖由 C68A 於 2014-9-26 01:54 發表
同日起更改兩巴服務時段, 平日港澳碼頭尾車改由新巴負責
新時間表九巴時段如下:
星期一至五
九龍城碼頭
0715-0800
0910-1010
1150-1250
1430-1545
1720-1835
2005-2050
2158-2240

中環港澳碼頭
0812-0900
1025-1125 ...

咁改法都應該會有好多車私對站

昨日搭左次非繁九碼開都要成粒鐘先到灣仔

原帖由 neosan 於 2014-9-26 09:30 發表

而且1800-1830呢段時間111/101到熙信好多時都未坐滿
115坐滿既機會就更小

問題係單靠灣仔果3個站 (灣仔站到克街) 都已經足夠打爆架空車(而家實際平均10-12分一架車)
而家要改成11-14 近上路班客都仲可以叫三飛企返去
焗等115果班黃埔+下路客就唯有自求多福
JF7222 發表於 2014-9-26 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2014-9-26 09:30 發表

115坐滿既機會就更小

如果熙信坐滿咁灣仔道點算?
115假日黃昏咁多人返九龍竟然可以話大把位....
castanopsis 發表於 2014-9-27 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 JF7222 於 2014-9-26 23:30 發表
如果熙信坐滿咁灣仔道點算?
115假日黃昏咁多人返九龍竟然可以話大把位....

講親115總有人走出來話‘115客量唔夠其他紅隧線來’、‘115蝕錢’云云
115究竟有無錢賺我唔知,但自己近幾年開始留意紅隧線就發覺115載客率同其他紅隧線比係完全唔輸蝕
非繁115得半滿,但其他紅隧線何妨唔係?中午-下午往港島方向,101/104/111/112/116絕對有機會差過115
下繁熙信坐滿,我搭咗幾十次111,都剩係試過兩三次(104更加係從來未試過)
仲要每次出現,架111都會莊士敦道或之前頂閘,一大堆人望車輕嘆,完全唔係正常現象
115絕對唔係客量差的巴士路線,今次減班,投訴可也

(個人推測:115班次改動應該係為咗迎接觀塘延線。兩巴可能見無前景就先行減班,與現時115的客量多寡無關)
neosan 發表於 2014-9-27 13:42 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-9-27 00:03 發表

講親115總有人走出來話‘115客量唔夠其他紅隧線來’、‘115蝕錢’云云
115究竟有無錢賺我唔知,但自己近幾年開始留意紅隧線就發覺115載客率同其他紅隧線比係完全唔輸蝕
非繁115得半滿,但其他紅隧線何妨唔係?中午-下午往 ...

觀塘延線大排都未開... 早1-2年減班?