hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [蘋果財經]新巴城巴 明年毋須加價
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] [蘋果財經]新巴城巴 明年毋須加價

3AV53 發表於 2014-9-25 23:19 | 顯示全部樓層

原帖由 dogdog 於 2014-9-25 23:04 發表

用間龍運就可以獲取你既歡心,你唔好咁無知先得

你唔好唔記得堆龍運舊車仲係九巴度噴緊黑煙

E34 拆左咁耐都未拆到

又無端端要跟埋堆M線重組一齊

龍運只係九巴既一個棋子黎咋 ...
九巴蝕錢加價就話係玩財技,
龍運賺突回水就話龍運係棋子,
反載通既朋友既邏輯我真係睇唔透。

利申:居住地區冇龍運,搭龍運獨營線次數一隻手數得晒,
得鬼閒對佢有歡心。
miklcct 發表於 2014-9-25 23:47 | 顯示全部樓層
幸好我由屯門搬了去旺角,有大量新巴路線搭(包括服務優質的701、904,以及極度垃圾的970等),又有東鐵綫,毋須再忍受九巴的車費。
Quanta 發表於 2014-9-26 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 9032~HW1045 於 2014-9-25 23:07 發表
讀書唔好讀啲唔讀啲,Econ有教咩叫做law of diminishing marginal return.......

diminishing marginal return 如果仲係正數, 數值細極都係大公司著數
而如果佢真係出現咗 diseconomies of scale,
咁我地應該將九巴肢解做幾間細公司,
或者至少大幅削減佢嘅路線俾其他經營者

neosan 發表於 2014-9-26 09:36 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2014-9-25 23:47 發表
幸好我由屯門搬了去旺角,有大量新巴路線搭(包括服務優質的701、904,以及極度垃圾的970等),又有東鐵綫,毋須再忍受九巴的車費。

服務優質的904.... 真心第一次聽....
AD118 發表於 2014-9-26 10:14 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2014-9-25 13:08 發表

城巴真係勁, 咁多年都唔使加價, 其實背後個logic我都好想知...
城巴又無乜點樣cut d 蝕錢線...

城巴搞合併同縮短多
城巴搞過1同5A合併,8X縮短,M5同M47合併,85同529合併
取消咗92,29R
M16應該係蝕錢線,最終取消咗

另外講加價,龍運同新巴(97-98年中巴)97後加過兩次價
龍運08年同11年加過價,新巴01年同08年加過價
所以九巴最多97年後,最合理頂加兩次價,08年同11年加價
最近13,14年兩次加價就唔能夠接受
AD118 發表於 2014-9-26 10:20 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2014-9-25 14:38 發表

照理economies of scale,規模越大應該Cost越細。我知呢幾年施將軍已經做緊野,希望佢可改革九巴路線,做到年年回贈乘客。

城巴上次加價在1997年,已經差唔多17年冇加價(仲有年年$2回贈),$3.4神話仍在。在FB港島區o既group ...

平線命運33A已經話咗你知: 九巴10號收$3.4,我諗會陰乾取消都似
053h4 發表於 2014-9-26 11:03 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Man@MFHK 發表於 2014-9-26 12:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-9-25 17:20 發表
其實我覺得新巴只係受城巴間接所惠及, 所以新巴咁多年來先至唔駛加價
試下如果當初唔係一間大集團做晒兩間巴士公司, 新巴可能已經唔知加幾多次價了 ...

載通都係做晒老九同龍記,又唔見龍記賺既錢可以補貼老九?
講到尾,心態問題。
Volvo B8L
EH2674 發表於 2014-9-26 20:52 | 顯示全部樓層
原帖由 siupy 於 2014-9-25 15:27 發表

唔好講話送客俾地鐵
紅磡土瓜灣去觀塘
14/15都送晒客俾101/111/A22

上次見覺士道口個站,E23都執唔少,唔計追車都有20個
強人所難,不可一不可再
kendrew6749 發表於 2014-9-27 01:36 | 顯示全部樓層

其實我認為九巴架構太複雜,有現職九巴的前城巴人表示,無論寫字樓、督察、站長都接近一個城巴人做緊十個九巴人既野,淨係巡邏車司機已經浪費左 headcount 啦。而且城巴寫字樓、前線都度黎度去、改時間表黎慳私牌..... 下繁見九巴好多車私西隧、欖隧出市區,蛇車來回新界和市區私牌,259D新界尾車要油塘私屯門就覺得九巴真係浪費,喺城巴根本好難發生。
本人全不知情 責任不在我方