hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳巴士線改動最新進展(2014-15 RDP)
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 將軍澳巴士線改動最新進展(2014-15 RDP)

ma212223 發表於 2014-10-15 12:06 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

東九龍線而家先喺計劃階段
由將荃開去到有東九龍線隨時成十年

另外,無論山上係咪由建制派做區議員
山上對將荃嘅需求仍然好大

而車程方面早已經喺之前就將荃嘅討論講過
經秀茂坪近乎係最快嘅走線
行觀塘繞道只係快2分鐘
但山上嘅潛在客源能夠帶來嘅班次增加應該大過呢個數
一出RDP   要去鵝頸橋?
jonathanngan 發表於 2014-10-15 15:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-10-15 12:06 發表

行觀塘繞道只係 ...

但係山上要停站所以分家都好
hk20020062 發表於 2014-10-15 15:46 | 顯示全部樓層
南北分家? TKO 真係咁大需求可以令你咁貪心?
9032~HW1045 發表於 2014-10-15 19:43 | 顯示全部樓層

我同意南北分家需求未必夠大,
但南北一家仲要入秀明道遊花園,
條線只會落得縮短到寶林既下場
lsc04d11 發表於 2014-10-15 20:37 | 顯示全部樓層
真係唔夠客既話,可唔可以將路線延伸至將軍澳工業邨,搞個區內雙向分段,取消797M,不過真係夠唔夠車呢?
反正都係30分鐘一班(當然工業邨既「繁時」會keep番類似797M既班次/短途特別班)

而真係南北分家既話,南既一條行工業邨/康城都真係唔錯。當我見到下繁百勝角廿幾個人等車,又上唔到797m/298e,俾$7.5都肯去將軍澳站落車,接駁到出面既港鐵站(如鑽石山/黃大仙)都有D so……(當然,最好下繁既呢個班次係唔使兜秀茂坪/四順既快版)
EX-TL 發表於 2014-10-16 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 9032~HW1045 於 2014-10-15 10:27 發表
唔同意板友言論有問題,因為觀塘區建制派確實無恥,
又係地區打空炮起東九線,
又要打劫人地巴士資源。

根本起將軍澳新市鎮就係浪費緊地球資源, 填完海做完平整, 之後棟棟樓幾十層,
先該最初唔起就最好, 秀茂坪就唔駛成日俾人話打劫.
RICKLWK 發表於 2014-11-12 16:33 | 顯示全部樓層

原帖由 hk20020062 於 2014-10-15 15:46 發表
南北分家? TKO 真係咁大需求可以令你咁貪心?

唔係貪唔貪心既問題

係要行晒兩邊跟本就係夾硬兜

因為大家都叫 "將軍澳" 區 攪到d 線下下要上埋山, 山下邊有人會搭?

山下無人搭咁d線點解又要山下開上山上?

山上開逆線行好小小但山上其實己出左一半九龍 又係夾硬兜

山上開 山下開都唔掂拆開佢好合理

CTB690 發表於 2014-11-12 21:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-10-15 12:06 發表

行觀塘繞道只係 ...
哪.你話山上對荃灣線嘅需求仍然好大架.咁就唔好要將軍澳格硬兜埋山上,自己搵條廢線cut左佢,之後開條秀荃