hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 佔中21天, 巴士公司每天損失幾多?
開啟左側

佔中21天, 巴士公司每天損失幾多?

mingfai31 發表於 2014-10-19 15:44 | 顯示全部樓層

原帖由 Alex01 於 2014-10-19 15:40 發表
估唔到仲有人計佔中(或稱「雨傘革命」)損失幾多錢
但依家係要為香港爭取真民主,而唔係要比一個受中共控制嘅香港
蝕? 遲下班狗官同港鐵官商勾結到時蝕得仲咁呀 (689收受UGL 5000萬利益已經係好例子) ...

感覺離題中...

當你講唔係要一個受中共控制嘅香港既時候..我笑左
除非中國肯俾番話事權又或者搵其他國家"解放"香港
如果唔係既話呢個就係事實
(以上兩樣望落都好似冇咩可能..)
kingprowm 發表於 2014-10-19 15:44 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-10-19 15:29 發表

前一個禮拜左右某FB PAGE有一張相係話老九過海線CUT3成車
但個問題係非繁都叫起碼有人搭
而家估緊中係非繁同繁時(經佔中區域如旺角同金鐘既巴士)都冇人肯搭
變左係咁運凳
你又認為個3成可以補得番條數?

又以港島 ...
104 真係因停開而損失慘重既, 條線咁好油水, 只係做灣仔至紅隧口都可班班爆
jonathanngan 發表於 2014-10-19 16:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-10-19 15:30 發表
如果睇返資料,電車平日一日得個廿幾萬人搭,加上之前跑馬地圈無車,維園至金鐘停晒
條路有事只能夠暫停服務等運到,仲要安排人手幫叮叮轉方向,如果話邊個交通工具最慘,我覺得電車真係幾合理 ...

我覺得開番金鐘道電車虧損應該擴大左,因為成日塞車,但又唔會多左人好多人搭
之前未開
金鐘道,西區電車係密到有時都空車;開番有幾日繁時電車都好疏車,應該係塞死曬

不過坦白講,電車唔係一直都係靠廣告補貼咩?
tommy11529 發表於 2014-10-19 17:06 | 顯示全部樓層

其實大家講客少->income少左;出車少左->cost少左->>balance左....;又有人話廣告收入減少左等等

而我都唔知KMB的情況,或許profit真的沒有減少啦(不過我就唔信冇少左profit)

但我可以講下NWST的情況: (不過都唔係完全準確,最準等2015年9月出的年報吧)
首先廣告收入沒有減少,因為NWST的廣告是外判的,廣告收入一早已定
而支出中,其實都有板友講到
variable cost 的確少左的,不過只有油費,隧道費及員工補水是variable cost,但油費及隧道費只佔支出中的30%-34%,而計埋員工補水都只是40%
再者,早頭幾天,才是有很多路缐停運,而且行車時間減少導致各variable cost都下降(但同時的客量都是下降最多的時候)
不過因為頭幾日是這樣,所以不可能代表之後每日的影響,所以唔詳述(但就真係每日賺少至少150-200萬;按每日收入下降40%;員工補水,油費及隧道費減少50%估算,大家唔信可以去睇下2013年的年報數據計下)

但現在改路營運,油費,員工補水及隧道費整體上冇太大下降
因為下降來源只是暫停服務及部份中西區縮短的路線,不過由於塞車好嚴重令補水增加(人工貴過油價,不要說塞車就回轉少而用少左油就有減少支出)
但因為好多人都怕一有人又"行出馬路"而無法到達目的地,所以仍有唔少經灣仔路線的乘客量仍比平時少了10%-20%,但最多的是720;780;788,仍少了30%乘客量(不過82M,85多了好多客啦)。所以整體車費收入每日仍少了20萬左右
即現在每日賺少20萬(i.e:下降30%左右)

所以如果繼續下去2014/15年度NWFB和CTB專一的全年profit就會下降23%至只有3,000萬和9,398萬(asset的9.5%->沒有profit要回饋乘客)
不過可能因為上年的回饋pool仍有錢而要再回饋乘客的....

但2015年就有西港島線通車而會令CTB的profit可能減少更多,所以就大家可以唔使諗住有回饋
(P.S: NWST已經部署因西港島線通車準備做'一些事',令重組可以按客量改變而快速改變)...
cong 發表於 2014-10-19 18:31 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2014-10-19 18:47 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

唔好唔記得82M係唔會塞車
可以密食當三番

不過我prefer新巴開82特收$4.1
反正23特都開得出
一出RDP   要去鵝頸橋?
boyvv1000 發表於 2014-10-19 19:14 | 顯示全部樓層

boyvv1000 發表於 2014-10-19 19:17 | 顯示全部樓層
boyvv1000 發表於 2014-10-19 19:20 | 顯示全部樓層
kmbodth 發表於 2014-10-19 19:21 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-10-19 18:47 發表
唔好唔記得82M係唔會塞車
可以密食當三番

不過我prefer新巴開82特收$4.1
反正23特都開得出
新記82x如常行駛,如咁啱有車又暢通,往鰂魚涌一帶快過轉鐵。但東廊塞車,如轉港島綫又想坐都係搭82M算喇。