hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 264M幾時取消?
開啟左側

264M幾時取消?

kuro 發表於 2014-10-22 03:35 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2014-10-22 05:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2014-10-22 03:35 發表
264M縮去朗屏站好過
68E改為小巴線好過

68E係做大欖隧道轉乘線,變小巴線點做轉乘呀?
以上回應,是否可行?是否合適?
lsc04d11 發表於 2014-10-22 06:05 | 顯示全部樓層
原帖由 LJ9994 於 21-10-2014 11:00 PM 發表

請閣下去元朗搵下邊度可以坐到276B?
另外每次去完千色要行去舞雷公咁遠搭K73
77A鬼影都見唔到架

點解番個天水圍都要轉餐死?

洗唔洗轉車都要睇你住天水圍邊度JE……

輕鐵︰761P 天慈、麗湖、美湖、濕地公園、天恆那邊都要轉一次輕鐵
西鐵綫︰行路去朗屏/輕鐵去元朗,去到天水圍站,再轉車,除非住天耀、天慈、天盛。
巴士︰ 264M 差不多覆蓋天水圍所有,但等得耐。
巴士︰ 269D 又係天水圍東面及北面要轉車
K73︰到天水圍西面要轉車,繁時都有架K74到天瑞,但不到天耀

其實好多度都要轉車,點解真係要留住一條用黎做區內線功能既264M?如果九巴有資源既,做一架「64」線來往元朗天水圍甚至元朗南都得,但你話開條咁既區內線,符合效益嗎?(幫你有埋天水圍-->元朗正常價錢服務又點?)

同埋版友所講係搭B1轉276B,冇話過O係元朗市中心可以搭到276B WO……

原帖由 jocosben 於 21-10-2014 10:33 PM 發表
擺明傾唔掂LA, 我諗會遲過3M重組

但成個3M重組PLAN都係針對取消264M而做,我諗應該3M+264M+68E都要一齊做……
係B1/276/276P搬總站可以獨立分出來,仲有E34A/E34B

GU9338 發表於 2014-10-22 07:33 | 顯示全部樓層

原帖由 nickhei 於 2014-10-22 03:30 發表
251M都已經冇埋。如果264M都要CUT,咁青衣搭咩去欖隧?唔通屈錢搭279X?

新 68E, 但唔經大馬路所以俾人嘈
上次我屋企人試過等 264M 等足 40 分鐘,而家一聽到 264M 就怕怕
只要 264M 繼續甩班甩落去,遲啲有人聽到「新 68E 會準時啲」,就可能支持重組
請用文明來說服我。
Choi 發表於 2014-10-22 07:49 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2014-10-22 07:33 發表

上次我屋企人試過等 264M 等足 40 分鐘,而家一聽到 264M 就怕怕
只要 264M 繼續甩班甩落去,遲啲有人聽到「新 68E 會準時啲」,就可能支持重組 ...

袋住先

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 袋住先

查看全部評分

新造的人、如鷹展翅上騰。
kingprowm 發表於 2014-10-22 08:34 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2014-10-22 07:33 發表

只要 264M 繼續甩班甩落去,遲啲有人聽到「新 68E 會準時啲」,就可能支持重組 ...

新 68E 唔經大馬路, 幾準時都冇用
ma212223 發表於 2014-10-22 09:20 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

我就唔係好明大家咁着緊大馬路直線做乜
始終大馬路已經開始出現擠塞嘅問題
我覺得抽走一兩條線無可厚非

而且大欖隧道口嘅68M/68x/268c/968係車海級班次
又比264M路線直接
去元朗方向只要繁時確保上到車
個人認為問題不大

至於去青衣方向
最好68E就行返大馬路

其實個人認為大欖隧道轉車站係似屯門公路轉車站
即係大部份乘客轉車都唔使好似北區咁被兜路
但唔知點解大欖隧道轉車概念好似無屯門咁成功

一出RDP   要去鵝頸橋?
FBI2 發表於 2014-10-22 09:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-10-22 09:20 發表
我就唔係好明大家咁着緊大馬路直線做乜
始終大馬路已經開始出現擠塞嘅問題
我覺得抽走一兩條線無可厚非

而且大欖隧道口嘅68M/68x/268c/968係車海級班次
又比264M路線直接
去元朗方向只要繁時確保上到車
個人認為問 ...

我認為應調番轉,由大馬路入元公,再去尚悅,再鳳翔路出返青衣.
原因:
1/ 青衣入元朗,只有264M可以選,但元朗上車,可以上較密的68M出欖隧轉264M/279X.
2/ 264M現時返青衣方向,元朗只停坑渠上面,以及遵理. 當中,大坑渠上車既人唔多,而遵理上車既人可以改搭68M,或行去鳳翔路搭,唔算遠.

反而,路線號碼係令青衣人最不滿,好地地叫乜68E?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kingprowm 發表於 2014-10-22 09:34 | 顯示全部樓層
底線已經係 68E 做循環線, 而其中一個方向必須經大馬路才可接受, 完全唔經大馬路萬萬不能接受
FBI2 發表於 2014-10-22 09:50 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2014-10-22 09:34 發表
底線已經係 68E 做循環線, 而其中一個方向必須經大馬路才可接受, 完全唔經大馬路萬萬不能接受

我最近有向九巴提出過264M改為青衣城至元朗公園[循環線],據知班策劃部之前沒有想過這個構思,現在覺得這個構思是可以考慮.

不過,由於元朗區議會被逼通過合併方案,估計可能要"先落實,後修改"了.

現時最重要的是,264M號碼一定要保留,因為葵青區議會"反對取消264M".

當我得知九巴想11月1日推行68E取代264M後,已立刻通知所有葵青區議員聯手做野.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工