hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士研設無企位特快線
開啟左側

[問題] 巴士研設無企位特快線

HF3204@243M 發表於 2014-10-24 00:04 | 顯示全部樓層

專巴做非專巴嘢
但其實只係將車程合理化 (係合理化,因為要快既地鐵同邨巴一早做咗)
最多咪整多幾條 X42C 呢類線出嚟,倒頭來咪又係要 242X 呢類明明有得救既線死得不明不白

運吉由得巴士唔加 QUOTA 但唔放企位
任由巴士公司去屈所謂既特快天價
而且迫更多人搭唔到車
根本係官商勾結

如果就咁唔俾企,咁 X 線 T 線開嚟做咩
如果另外買巴士唔俾企而且用"更好"既座位,咁就造就更多 A 線用 E 車既情況
busfunfun 發表於 2014-10-24 04:46 | 顯示全部樓層
運吉係咪搵左輕鐵哥做智囊?

熱烈恭賀前版友為香港成功爭取豪華巴士服務

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 熱烈恭賀前版友

查看全部評分

tkf_2005 發表於 2014-10-24 04:59 | 顯示全部樓層
如果本身條線夠客去拆線,
用番現有原生路線車隊拆特快,
一樣有九巴SO,
起碼果幾班特快班唔洗盲兜路先...

根本唔洗到老九巧立名目開特快坐席專線....
avianwind 發表於 2014-10-24 09:59 | 顯示全部樓層

T線好像有大把座位、不用企
現在只是想乘機賺多d

原帖由 RE2303 於 2014-10-23 17:13 發表
無啦啦想到,日本有這一類定員制車輛,不過是列車。同埋是放工用。
使用者可以先從車站買入車票,或使用手機apps買票。票上有一個QR code
上車前會經過一個檢查站,乘客便要將QR code 放在scanner上,方可進入月台。
如果應用到巴士中,應該是將檢查站放到巴士上

日本長距離巴士或者夜行巴士不設企位
所以一般要預早訂票(櫃位、上網、電話)

由最便宜的2+2、1+1+1
至1+1座位都有
http://travel.willer.co.jp/seat/cocoon/?aid=51
http://travel.willer.co.jp/seat/executive/?aid=51

近期夜行巴士興玩偽獨立房
http://tenjin.keizai.biz/headline/4691/

leslie 發表於 2014-10-24 10:31 | 顯示全部樓層
想說, 台北去桃園/新北的巴士, 上高速公路的都是不設企位, 不過是安全考量問題

評分

leochill + 1 有用參考!

查看全部評分

L. Chan - 我們堅持才有希望!
mak5052 發表於 2014-10-24 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2014-10-23 23:55 發表

周大福集團已經無持有冠忠巴士(306)任何股份

可由城巴非專利部出車做此等全坐席線
 樓主| AVD1 發表於 2014-10-24 12:33 | 顯示全部樓層

原帖由 MZ3101 於 2014-10-23 21:51 發表
仲有 , 搞掂堆兩蚊黨先啦
返工返學成車人趕時間 , 成班兩蚊黨走嚟同你爭位坐
仲要過海線當區內 M 線咁坐 , 坐唔夠十分鐘就落車去飲茶

最慘係本身有條區內 M 線唔坐 , 走去同班打工仔逼通勤線
明明成車頂閘等上公路  ...

呢個真係冇咩辦法,
由此至終畫一兩數呢樣野出現左,
你就冇得話長途線唔比用,始終佢地真係會有需要坐長途線。

呢樣野如果要優化,
例如話計 percentage 減,肯定又會引起爭議(即係貴過 $ 2 啦,班老人家唔出聲就奇囉)。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kitarolo 發表於 2014-10-24 12:46 | 顯示全部樓層

回復 47# 的帖子

如果整到繁忙時間照收兩蚊
非繁完全免費(仍要拍卡以便
巴士公司取回車資)又可否考慮?
無錯,庫房開支大咗,而且呢個計劃
本身亦已被看成政府曲線資助巴士公司。

講返正題,整得不設企位好可能
係繁忙時間兼係長途線,我認同區內線
太疏甚至速部分情況下無代替品,不過如果
於非繁時免費以分流客量,相信反彈會較低。

老實講,一樣有巴士線不設兩蚊優惠啦。
jonathanngan 發表於 2014-10-24 13:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kitarolo 於 2014-10-24 12:46 發表
如果整到繁忙時間照收兩蚊
非繁完全免費(仍要拍卡以便
巴士公司取回車資)又可否考慮?
無錯,庫房開支大咗,而且呢個計劃
本身亦已被看成政府曲線資助巴士公司。

講返正題,整得不設企位好可能
係繁忙時間兼係長途線,我 ...

唔覺得會解決到問題只會進一步扭曲非繁情況
mak5052 發表於 2014-10-24 14:15 | 顯示全部樓層

其實這種概念的路線, 在北京已有, 叫定制公交, 按乘客需求度身訂造, 標榜車資只是搭的士的15%, 揸私家車的三折 (以路程20公里計), 通常有十個客提出就可以開線, 通常先試開一個月, 按搭的日數預付車資, 其他詳情可上北京公交集團的定制公交電子商務平台網站: http://dingzhi.bjbus.com/index.php

評分

leochill + 1 有趣!

查看全部評分