hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴DA59會不會變廢鐵!
返回列表 發新帖
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴DA59會不會變廢鐵!

kmbodth 發表於 2014-10-23 15:05 | 顯示全部樓層

原帖由 samson5007 於 2014-10-23 14:47 發表

有聽過城巴非專利,但係未聽過新巴都有非專利
新記曾有幾架DL,MC作訓練車
輝(1110) 發表於 2014-10-23 17:33 | 顯示全部樓層
巴士退役後當廢鐵係必然既事啦, 樓主你不如問埋:
DA57會唔會變廢鐵?
DA58會唔會變廢鐵?
啦................

多言了, 呢篇文章根本零討論價值!

仲有新巴有非專利既咩? 真係天慌夜談!
EX-TL 發表於 2014-10-23 17:49 | 顯示全部樓層
即使今日唔變廢鐵, 一路keep住部車當貨倉, 他朝總會有一日變廢鐵, 如果樓主唔係對DA59有獨特感情,
其實一架巴士最後變廢鐵冇乜特別, 劏車場在新界, 在九龍或港島見到有拖車拖住部退役車準備過隧道
亦唔係稀奇事!

除非部車由有心人收留(包括劏車場), 有拖車拖住部舊巴士的確沒有什麼討論價值.
kmbodth 發表於 2014-10-23 19:01 | 顯示全部樓層

原帖由 輝(1110) 於 2014-10-23 17:33 發表
巴士退役後當廢鐵係必然既事啦, 樓主你不如問埋:
DA57會唔會變廢鐵?
DA58會唔會變廢鐵?
啦................

多言了, 呢篇文章根本零討論價值!

仲有新巴有非專利既咩? 真係天夜談!
訓練車法定載客量為17人,車尾有PSL
tonyyang 發表於 2014-10-23 20:21 | 顯示全部樓層
原本諗住送返首近期好hit嘅“話你XX怕你嬲”過你聽,不過礙於版規就算啦

香港法例規定專利巴士於行走18年退役,就算架車有幾勁幾正幾多回憶都無計(我都而家都仲好掛住DM4781㗎),如果你真係咁想保留架車,一係搵幾皮嘢買咗架車啦(不過都要睇吓新巴要唔要留做零件車)
GB2444,FX8032,DM4781
ccicoltd 發表於 2014-10-23 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-10-23 19:01 發表
訓練車法定載客量為17人,車尾有PSL

拿 B 類 PSL 的私家巴士不是非專利巴士 (全寫:非專營公共巴士)。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
gordon 發表於 2014-10-24 10:24 | 顯示全部樓層

原帖由 samson5007 於 2014-10-23 14:47 發表

有聽過城巴非專利,但係未聽過新巴都有非專利
新巴曾經有非專利, 不過叫新旅遊, 但自從周大叔收購城巴之後, 所有可供租用的非專利巴士都已經轉交城巴.

唔知17年後, 會唔會有人問, 8019(SE692)會唔會變廢鐵

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +1 收起 理由
s3v12 + 1 ==
marcolam205 + 1 使乜變啫,某LRT已經將佢變廢LA

查看全部評分

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
s3v12 發表於 2014-10-25 21:05 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2014-10-24 10:24 發表
新巴曾經有非專利, 不過叫新旅遊, 但自從周大叔收購城巴之後, 所有可供租用的非專利巴士都已經轉交城巴.

唔知17年後, 會唔會有人問, 8019(SE692)會唔會變廢鐵 ...

DM Flyer都只行15-16年就大量提早退役
呢批咁差既車應該唔洗15年就要收檔
お可愛いこと~