hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 905其實可縮短到港澳碼頭
開啟左側

905其實可縮短到港澳碼頭

Ravenclaw 發表於 2014-10-31 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2014-10-29 20:25 發表

我見過,跟住唔夠五分鐘黎多兩班905囉,如果905真係好客,跟本唔應該兜埋西環,上次下繁金鐘等左四個字先有車(上九巴頭車),過左60分鐘先去到深水埗,條線仲要大角咀插出黎(我感覺上算係特快),我就以後都不敢恭維

真係多客既 ...

哥仔你答我一個問題,點解你會覺得灣仔至上環呢度會出到好多客去紅線沿線,要夠多客,唔好同我講有客就算!
S3BL100 發表於 2014-10-31 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2014-10-30 23:31 發表

樓上講過非繁時904客量少

所以我偏向直接埋905單,同埋其實我係指904/914西隧互轉

fine,但係上面有板友講過,904 非繁一單都有 40-50 個客。904 勝在回車快,40-50 個客一單非繁應該微蝕或收支平衡,唔係話好差。

如果變成 904 兜成條德輔道中,呢 40-50 個客有幾多會繼續搭 904,而唔係轉投其他交通工具?
呢條數你又有冇計過?乜而家同第時的堅尼地城石塘咀係巴士獨巿?

表面想縮皮,但係 904 而家非繁開 15 分鐘一班,905 約 10 分一班,914 開 18 分一班,
如果三變二,非繁應該開咩班次先唔會趕客走?如果到時 904 跟而家 905 開 10 分班,914 繼續開 18 分一班,
905 剩返果堆上環至灣仔往返大角咀乘客又會唔會趕落地鐵?
結果唔會係縮完皮之後,由賺變蝕,甚至蝕過而家?

如果 904/914 互轉,想做到合理班次,咁兩條線都要至少做到 10 分鐘一班,先有少少說服力屈人轉車,
但係到時根本縮唔到皮,而迫人轉車本身已經會有風險趕客走,
已經未計 904 改道趕西區客、大角咀被改搭 914 被兜佐敦又趕客
(有幾多人會咁神心搭一個站 904 去西隧口轉車?快得過而家 905 直落西隧一程直達?)
結果係資源無縮到,就先趕客走。

巴士重組,一加一可以大於二,亦可以少於二,904/905/914 個 case,好明顯係後者。

就算而家 904/914 蝕錢,都唔代表谷客落兩條線之後,會無而家咁蝕。
唔好成日睇而家有幾多條廢線,少左一條線根本唔代表可以出少架車,更唔代表可以谷客落其餘路線維持收入,盤數根本唔 work。

巴士公司肯做重組,減蝕或者增加收入往往係最大誘因。
但係 904/905/914,佢地根本無誘因殺 905 谷客落 904/914 囉。
乜而家係你說了算,加 904/914 互轉,就代表班客一定會乖乖地聽話轉車?
唔會的話,呢個重組無論由乘客角度,或者巴士公司角度,都係百害而無一利,講完。
fb.com/scientisthk2usa/
Ravenclaw 發表於 2014-10-31 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-10-31 00:52 發表

fine,但係上面有板友講過,904 非繁一單都有 40-50 個客。904 勝在回車快,40-50 個客一單非繁應該微蝕或收支平衡,唔係話好差。

如果變成 904 兜成條德輔道中,呢 40-50 個客有幾多會繼續搭 904,而唔係轉投其他交通工具?
呢 ...

石塘咀我當系山道嘉安街果一帶,果一帶其實系成個西區接近最旺的地方黎,電車路果一舊都唔算話好近港鐵,所以905/18P/18X呢d果度做尾站的路線我唔覺得會完全沒得做...

最重點石塘咀系最多工商廈個位就系嘉安街,所以呢個位尾站唔會死得好慘...

反而堅尼地城就真系好危險,西港島線起好後,2味少左一堆地盤工人,商廈又少,結果就系做居民,但最多居民系邊?系觀龍樓一帶,果一帶行出去搭巴士點都遠過行去港鐵站,情況好似太古城人唔會行去康山等巴士同愛秩序灣人唔會行去筲總搭巴士一樣,所以點解904我唔體好,5X仲危險,將來特快後除時西行多客過東行好多,你想像下點解要行到去吉席街上架5X? 西行砵典乍街直衝翻堅尼地城呢個位可能仲有得鬥下...

順手講多一樣野,點解巴士公司唔想做18呢...18對比18P的獨市位叫上環同西營盤,但上環同西營盤個旺位系邊(多商廈同人流)?系皇后大道西...但呢個位,將來成條鐵系正地底下面,再望下道路網,完全沒得快,根本沒得鬥,跟著鬥平,成條10仔系度,又系沒得鬥。跟著如果計埋行車時間,18P好做好多,因為大道西好容易塞死的,同埋行完大道西,意味著石塘咀堅尼地城果堆唔彩你,個結果就系後段只系貴價流水,咁比101做算啦...

5X咁點解肯放佢西祥街走就之前我講過個陰謀架啦...
jpoon 發表於 2014-10-31 01:36 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-10-31 01:21 發表
反而堅尼地城就真系好危險,西港島線起好後,2味少左一堆地盤工人,商廈又少,結果就系做居民,但最多居民系邊?系觀龍樓一帶,果一帶行出去搭巴士點都遠過行去港鐵站,情況好似太古城人唔會行去康山等巴士同愛秩序灣人唔會行去筲總搭巴士一樣,所以點解904我唔體好,5X仲危險,將來特快後除時西行多客過東行好多,你想像下點解要行到去吉席街上架5X? 西行砵典乍街直衝翻堅尼地城呢個位可能仲有得鬥下...
卑路乍街有好多新樓(但應該響地鐵通車後先入伙),觀龍樓又唔知會唔會重建,情況應該唔會好似你諗得咁悲觀
http://jpoon9394.blogspot.com/
rkkwan 發表於 2014-10-31 12:42 | 顯示全部樓層
我住大西北,但經常往來堅城,同要堅城落炮台山。我覺得過海缐仍有市場。影響冇5X/18P咁大。

西鐵去堅城,南昌要轉,跟住香港轉中環,中環站往柴灣已經夠遠,去堅城仲要落一層。唔好意思,我會繼續巴士轉904/971。去山道果D就更加,904/905/971唔使點等。

如果我一定坐西鐵,係5X/43X/18P/18X同54冇咗生意,唔係9xx。

同樣,西旺Van因為夠快,有得坐,應該唔會冇晒客。904/905/970/X會冇咗英華女校客,因為冇半價,不過呢批客過幾年都唔會再有。

但往來堅城炮台山,我諗唔到原因唔坐鐵。
ctb234 發表於 2014-10-31 12:51 | 顯示全部樓層
我係905用家.
905對西環人黎講係特快過海.
取消905?
你問過西環人未?!
要取消果條應該係914!
成條線都係浪費資源!
HT408 發表於 2014-10-31 13:15 | 顯示全部樓層

今朝大角咀見到50XX@905頂閘

另外,914其實可以執到2E,12大角咀客
EH2674 發表於 2014-10-31 19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-10-31 00:52 發表

呢 ...

我講既重組,前提係我自己當左係967個款無客,如果你話有40~50,基本上已經可以無視我既重組

原帖由 Ravenclaw 於 2014-10-31 00:20 發表

哥仔你答我一個問題,點解你會覺得灣仔至上環呢度會出到好多客去紅線沿線,要夠多客,唔好同我講有客就算!

多客我講架?我講既係如果真係多客就唔應該兜西環
強人所難,不可一不可再
hokachung 發表於 2014-10-31 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HT408 於 2014-10-31 13:15 發表
今朝大角咀見到50XX@905頂閘

另外,914其實可以執到2E,12大角咀客

都唔知等2E+12容易啲定係等914容易啲
Ravenclaw 發表於 2014-10-31 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2014-10-31 19:50 發表

我講既重組,前提係我自己當左係967個款無客,如果你話有40~50,基本上已經可以無視我既重組

多客我講架?我講既係如果真係多客就唔應該兜西環 ...

多餘,有唔見你問夠多客點解唔正式縮去港碼好似移加咁,閣下的logic有問題呀...