hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [貴價豪華巴]$45搭A12北角去西環
開啟左側

[貴價豪華巴]$45搭A12北角去西環

tracytracy1998 發表於 2014-10-26 18:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔知大家有冇試過搭長途線中途落車比人鄙視。。。

N年前有一次,我突然有事要去西環。(個個年代仲未有18X)
正當我在模範邨等722好耐都無車嘅時候,有架A12出現在我眼前。
我都5知當時自己諗法係乜,總之我係上咗個架A12,俾咗45蚊。
話咁快,架車已經到咗西環,仲追上咗前面個架。原本個CARLO諗住飛站,但佢係最後一刻發現我撳咗鐘,佢先用「O嘴」嘅表情望一望我,再扭軚轉返入左線。無奈架21XX轉向角度有限,未能即時靠邊落客,而個CARLO更堅持「唔可以係『路中心』落客」。於時我便企係度等。
正所謂「福無雙至,禍不單行」,前面架A12仲要有輪椅客上車! 當時我已十分焦急,係呢個時候仲要有個趕住搭飛機嘅男人走埋嚟,大大聲咁問個CARLO點解唔飛站,個CARLO竟然指住我話「佢要落車呀嘛。。」 跟住個男人就開始問候我娘親,仲話我都「痴X線嘅」。。。 :'( :'( :'(
個次真係好HURT,我犧牲咗幾餐飯嘅價錢,仲要比佢咁鬧法。。。:'( :'( :'(

樓主| tracytracy1998 發表於 2014-10-26 19:15 | 顯示全部樓層
我又唔係好似麥思朗咁囉嚟玩,人地當時真係有需要呀嘛。。。
capricorn 發表於 2014-10-26 19:32 | 顯示全部樓層
如果係我,我會走去鰂魚涌站搭地鐵去到中環轉5系巴士。成日都覺得去短途地方搭長途線好阻著人。
 樓主| tracytracy1998 發表於 2014-10-26 19:36 | 顯示全部樓層

原帖由 capricorn 於 2014-10-26 19:32 發表
如果係我,我會走去鰂魚涌站搭地鐵去到中環轉5系巴士。成日都覺得去短途地方搭長途線好阻著人。

但咁會慢過直接搭A12/18X/722轉18P/4X/30X等等
dongfeng 發表於 2014-10-26 19:36 | 顯示全部樓層
原帖由 tracytracy1998 於 2014-10-26 19:15 發表
我又唔係好似麥思朗咁囉嚟玩,人地當時真係有需要呀嘛。。。
此地無銀,我相信你也會花得起,兼有需要用$48,由鴨脷洲往香港仔!
에이핑크 대박!
 樓主| tracytracy1998 發表於 2014-10-26 19:42 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

用$48,由東興樓往利東街市
FBI2 發表於 2014-10-26 19:48 | 顯示全部樓層

C朗分身復出?
基本上,除非開工數,否則不會玩豪華。
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| tracytracy1998 發表於 2014-10-26 19:51 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

都話我唔係玩囉
hokachung 發表於 2014-10-26 20:17 | 顯示全部樓層
有無人知鰂魚涌飛的去西環要幾多錢?
4437 發表於 2014-10-26 20:19 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2014-10-26 20:17 發表
有無人知鰂魚涌飛的去西環要幾多錢?
$75左右