hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 629應永久搬往天后
開啟左側

629應永久搬往天后

ausbus 發表於 2014-10-28 12:21 | 顯示全部樓層

調返轉應該係 72A 唔再經海洋公園, '629' 開往東區.

629改去銅鑼灣天后甚至北角我都認為有得做, 因為坐港鐵耍轉車, 629未必會慢.

171R需求到時亦會大減, 改為107R到九龍城甚至觀塘會有市場嗎?

原帖由 boyvv1000 於 27/10/2014 21:47 發表

南區已經有幾條經香隧出CWB既巴士線,加上香隧好塞車,未必有咁多人想搭巴士塞車。維持番而加個安排,假日將個幾條線兜入海洋公園會唔會的仲好? ...
You are passing another FOX
avianwind 發表於 2014-10-28 13:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ausbus 於 2014-10-28 12:21 發表
171R需求到時亦會大減, 改為107R到九龍城甚至觀塘會有市場嗎?

前者可以參考102R,延長至美孚以保持一定需求

後者好難講,因為就算搭鐵去觀塘都要轉幾次
可能吸引到一批想一程過返屋企的人

B.B.B. 發表於 2014-10-28 22:54 | 顯示全部樓層
地鐵同距收$7 都已經唔使再諗生存
最大簽名長度40文節最大簽名長度40文節最大
kmbodth 發表於 2014-10-28 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 B.B.B. 於 2014-10-28 22:54 發表
地鐵同距收$7 都已經唔使再諗生存
629新年客量據聞可以一個鐘開40班車,即約4班滿載中型列車。考慮埋旅客增長,其他線乘客嘅轉會(72A,90取消繞經,而原本紅隧車,973乘客亦可能改搭鐵路),分分鐘多咗8班嘅客。而本身海公站是中途站,更是往金鐘於南區尾站,本身171,592,97,6x/973等甚至華富華貴班客轉投下,已經少咗若干位。對部分本地遊客/員工而言,玩/做咗成日都攰,亦寧願畀多少少,搭車有位坐。
雖則近年落成嘅新港鐵站闊落咗,但如果海公站個出口逼滿人,部分人會選擇轉會。

除非額外買多d列車應付新年人潮,否則629仍有生存空間。
中環碼頭,銅鑼灣,甚至花園道纜車站,同人力車/觀光城巴賣套餐,未必冇出路。

LNChickenRice 發表於 2014-10-29 22:55 | 顯示全部樓層
事實上小弟都認為
南港島線係唔係可以頂得順
南區不斷增加0既對外交通需求...
(如果有一朝海洋公園站
真係出現當年輕鐵天耀站「小女孩上唔到車」0既場面
肯定港鐵高層大地震都似...)<-前車可鑑,信不信由得各位決定

仲有,南區人係非常識揀車坐
「要企呀?下一部啦~」
(明白未?所以邊個都唔想搞「南區大屠殺」...)
而629絕對係其中一條「死唔成」0既巴士線
原因:太多遊客啦
(班班南港線列車爆棚,結果又輪到鴨脷洲0既街坊
話某某黨0既承諾落空...)

PS 已經估緊629變成鐵巴租城巴車繼續玩0既場面
(當年0既K2P都係如此如此[輕鐵大重組,天北人逼爆751/761]0既出現
翻炒都唔奇!)
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
hokachung 發表於 2014-10-30 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 LNChickenRice 於 2014-10-29 22:55 發表
事實上小弟都認為
南港島線係唔係可以頂得順
南區不斷增加0既對外交通需求...
(如果有一朝海洋公園站
真係出現當年輕鐵天耀站「小女孩上唔到車」0既場面
肯定港鐵高層大地震都似...) ...

你知唔知南港島綫東段軌道設計上係容許海洋公園站中途起載出金鐘嘅呢?
所以係無咁易重演天水圍輕鐵新支線通車嘅亂局

仲有,大家都知南區出港島北岸例牌要塞車,
畀你揀坐喺度塞定係企喺度塞,當然係揀坐喺度塞
不過唔使塞車嘅話,成件事會唔同曬

jpoon 發表於 2014-10-30 01:47 | 顯示全部樓層

原帖由 kokleung 於 2014-10-26 21:38 發表
甲. 629人龍過長, 影響附近尊貴的力寶中心租戶出入

乙. 搬走629, 提早打通金鐘巴士專線
其實海洋公園出南區都係幾分鐘車程,企一陣應該可接受卦?
如果629以遊客為主,咁去遊客區如中環尖咀 (尖東鐵路站反正有泊位) 點都有用過去天后啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
jonathanngan 發表於 2014-10-30 01:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2014-10-28 12:01 發表

灣碼長年沒有空位,你想哪條線讓路?
如果踢走 905 的話,本人倒沒意見,但都是同一句話,沒有空間讓人打蛇餅。

搬去
灣碼好難仲有
打蛇餅姐
而家幾多分鐘一班船。。。

不過會搞到摺線就真
gordon 發表於 2014-10-30 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-10-28 23:59 發表
629新年客量據聞可以一個鐘開40班車,即約4班滿載中型列車。考慮埋旅客增長,其他線乘客嘅轉會(72A,90取消繞經,而原本紅隧車,973乘客亦可能改搭鐵路),分分鐘多咗8班嘅客。而本身海公站是中途站,更是往金鐘於南區尾站,本身171, ...
事實上相信海洋公園方面應該都係指引遊客去坐龜龜, 629可能都係果句, 行政指令取消居多.
要想629在龜龜通車後出路, 我估搬去天后可能係唯一出路, 但只係去天后唔去銅鑼灣又係死路一條, 如果經埋銅鑼灣, 那麼邊一條線要拎個Quota出來找數?
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
gordon 發表於 2014-10-30 13:23 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2014-10-30 01:47 發表
其實海洋公園出南區都係幾分鐘車程,企一陣應該可接受卦?
如果629以遊客為主,咁去遊客區如中環尖咀 (尖東鐵路站反正有泊位) 點都有用過去天后啦
但到時龜龜由海洋公園去尖咀都只係15分鐘以內(海洋公園去金鐘4分鐘, 金鐘去尖沙咀3分鐘), 629去尖沙咀好難有作為.
咁如果下午至晚上單向去赤柱又如何, 或者可以諗下同領匯合作, 搞赤柱廣場/美利樓晚餐套票(海洋公園入場券+629單程車費+赤柱廣場/美利樓食肆現金券+6系/260線單程車費)
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法